Санкционират 87 общини за нарушения по "Околна срeда"

Очаква се санкцията да достигне 180 млн. лв.
Обновена: 22 апр 2014 19:01 | 22 апр 2014 18:50, Надежда Бочева
22
Санкционират 87 общини за нарушения по "Околна срeда"
Искра Михайлова. Снимка: архив, БТА

87 общини и структури на Министерството на околната среда и водите ще бъдат санкционирани за нарушения при обществените поръчки при проекти по оперативна програма „Околна среда“. Очаква се санкцията да достигне 180 млн. лв. Това съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след среща с кметове и ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

Припомняме, че заради системни нарушения на обществените поръчки Еврокомисията замрази парите по оперативната програма, а министерството започна проверка на сключените договори. Днес стана ясно, че през последните месеци контрактите, по които се строи, са плащани от бюджета, но през ноември и тези средства са замразени.

Още по темата
Проверени са 239 договора, сключени в периода 2010 - 2013 г., отчете днес Михайлова.

Проверката е търсила пропуски, несъответствия и слабости в обществените поръчки – незаконосъобразно смесване на критерии, намаляване на срока за получаване на оферти, неравно третиране на участници, незаконосъобразно удължаване на срока за получаване на офертите и други нарушения.

Общата стойност на проверените контракти е 556,437 млн. лв. Най-много договори са сключвани през 2013 г., те са на стойност 452,328 млн. лв. и се изпълняват в момента, съобщи министърът.

В крайна сметка са открити нарушения по 149 договора на 87 общини. Те са получили писма от управляващия орган за налагане на индивидуални финансови корекции, а не, както екоминистърът настояваше първоначално – за плоска финансова корекция на цялата програма.

Предстои агенция „Одит на средствата от ЕС“ да изпрати доклад в Брюксел. На базата на този доклад ще се водят преговорите за санкциите и възстановяването на средствата по програмата. Отговорът от ЕК трябва да дойде до 27 май.

Според екоминистъра част от общините имат право да претендират за намаляване на корекциите, тъй като проведените от тях търгове са проверени от КЗК, Агенцията по обществени поръчки (АОП) и са минали санкцията на Върховния административен съд.

„Ситуацията е критична. Това е тежка програма, изключително забавена в изпълнението. Повечето договори са сключени в последната възможна година, в момента тече изпълнението на проектите. Важно е да гарантираме изпълнението на тези проекти докрай, за да се намали рискът от загуби“, каза Михайлова.

Освен общините, с финансови корекции са и структури на МОСВ, бенефициенти по програмата. Това са природни паркове, регионални инспекции по околна среда (РИОСВ), самата програма заради пропуски по направлението за техническа помощ. Това е проблем на системите за управление и контрол на програмата, заяви министърът.

Тя каза още, че с промените  в Закона за обществените поръчки (ЗОП) от 2011 г. предварителният контрол на търговете е отпаднал като задължение на управляващите органи и е прехвърлен на АОП. Голяма част от договорите, обект на сегашните финансови корекции, са били обект на контрол. На някои вече са били налагани корекции.

Тъй като проблемът е в системите за управление и контрол, те ще бъдат променени, каза още Михайлова. Тя посочи, че вече е променена структурата на управляващия орган на програмата.

Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, заяви, че действително грешките са в системата за контрол, но ще ги плащат основно бенефициентите. Всяка община е в правото си индивидуално да отстоява своите интереси, да дава обяснения, каза тя.

Стана ясно, че сдружението и МОСВ се разминават сериозно за начина, по който се подхожда към налагането на корекциите, тъй като общините са получили писма едва от няколко реда.

Въпросът е как ще се управляват финансовите последици. Банките спират да дават кредити на общините с корекции, така се блокират и други проекти, заяви Чавдарова.

Кметът на Габрово Таня Христова посочи, че общината е с бюджет от 30 млн. лв., а само два водни проекта за ВиК мрежата и пречистването на водите са за 150 млн. лв. Според нея писмата на министерството били написани некомпетентно.

Кметът на Мездра Иван Аспарухов заяви, че при повечето проекти с корекции строителството е с над 50% изпълнение. Рискът е строителите да спрат да работят и така да се приключи с програмата. Кметовете обаче ще се борят да се намалят финансовите санкции, като пратят данни колко държавни институции са контролирали организираните от тях търгове, каза той.

Целта не е фалитът на общините, нито да не се плаща на изпълнителите, а да се довършат проектите. Търсят се финансови инструменти за решаване на въпроса, каза Михайлова.

На въпрос какви ще са тези инструменти Аспарухов отговори, че това ще са заемни средства.

Нашата задача е не да ни избухват всеки ден мини в ръцете с тази програма, а тя да работи, заяви министърът.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ЦЦ преди 9 години
ЩЕ ИМА САНКЦИИ А МИНИСТЪРКАТА СЕ УХИЛИЛА КАТО П...КА В НОВА РИЗА
17
0
 
1
 
! Отговори
plamen70 преди 10 години
I PRI GERBERITE IMASHE GRESHKI V PRAVITELSTVOTO NO TOVA E NAI-NEKADARNOTO I NAI-BEZDARNO PRAVITELSTVO KOETO E IMALA BALGARIA.SAMO KATO VIDISH TAZI MINISTAARKATA NA SPORTA NA ZDRAAVEOPAZVANETO VIGENIN,ZLATANOVA CHAK DA TI SE DOPLACHE,ABE XORA VIE SRAM NIAMATE LI,ILI OGLEDALA?
16
7
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Борисов не само да се хвали с приятелствата си из Европа, а да защити интересите на общините, защото при неговото управление са допуснати нарушенията.
15
0
 
3
 
! Отговори
Зрител преди 10 години
Като не са спазвали изискванията, така ще е.
14
5
 
1
 
! Отговори
Димов преди 10 години
Проверявани са договори, сключени в периода от 2010 до 2013 година, така че най-малко управляващите днес България са виновни за случващото се с евросредствата за общините.
13
5
 
1
 
! Отговори
Еva преди 10 години
В Европейския съюз не е като в България, където все още политици като Боко и назначения от него президент се поставят над Закона!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Един от народа преди 10 години
Каквото си надробиш, това ще сърбаш.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пак ви спряха еврофондовете, а червени селяни?
10
0
 
16
 
! Отговори
varolevski преди 10 години
Всеки народ си заслужава съдбата .В моето село всяка година от март до септември нямаше вода, и така от както се помня, докато през 2011 една жена отиде в София директно при Бойко и проблема се реши .След това на местните избори тая жена кандидат за кмет от ГЕРБ изгуби изборите от кандидата на БСП който занесе две туби ракия в местната кръчма и така спечели, какво повече да говорим.
9
0
 
8
 
! Отговори
akud преди 10 години
от тези пари ли ще правят плувните басейни в селата с възрастни дпс избиратели, явно е така *** нали ние българчетата сме малки душички и позволяваме на дпс, бсп и атака да ни харчат данъците без да роптаем щото явно ни е страх
8
1
 
11
 
! Отговори
varolevski преди 10 години
Пак Бойко им виновен на тъпите комунисти, тоя човек за три години построи колкото те за 15 години не са, ама той е виновен.
7
1
 
16
 
! Отговори
турчин преди 10 години
Краде се всичко в България. Проверете краде се даже от хранителните продукти доставяни за детските градини. Китайски съд е необходимо в България да работи.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А къде е гледала госпожа министърката, когато са правени нарушенията? Кой, ако не тя, е на върха на контрола на всичко, което се прави в нейната сфера? Сега изведнъж срив! Много й се искаше да застрои и последното местенце по Черноморието, но не стана! Засега! Нищо, тя тихомълком ще си проведе мероприятието и след това, когато ни накажат от ЕС, ще вдигне ръце- не съм аз виновна!
5
0
 
13
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Сергей Станишев обещава 500 лв. минимална пенсия и 1000 лв. мин. заплата и като видя , че номера не му върви реши да оправя ЕС но с заплата от 20 000 евро ама за него. Това е нашия националист-душа дава за народа ама не неговата.
4
4
 
5
 
! Отговори
Вие крадете пък .... преди 10 години
От къде пари за общините?Всичко се краде от *** в София. Суфиенци живеят изцяло от ограбеното. Извън София ли си, коматЧЕ хлебец ти стига.Едно ме е яд, че много са се преселили от градовете и селата в тъпата София. И забравиха потеклото си.Ако измрат *** в София, България ще се роди.Български народе, да преместим столицата в Търново.
3
2
 
12
 
! Отговори
да преди 10 години
След като дойдоха БСП=ДПС, не само ни спряха парите, ами започнаха и да ни глобяват. Как ще е другояче, нали видяхте к'во става с оградата по границата - от 4 милиона на 11 милиона. Така вършат всичко те, за да си осигуряват отново власт и пак да крадат.
2
0
 
3
 
! Отговори
Любо преди 10 години
Няма как, това са най-важните доходи на държавата!
1
0
 
5
 
! Отговори
Хихон преди 10 години
Правилно! Трябва да се санкционират тези, които не спазват правилата и провалят усвояването на евросубсидии