Платили сме с държавни пари луксозни возила за 3 млн. лв.

Били одобрени по европрограми, Брюксел обаче няма да ги плати
Обновена: 24 апр 2014 15:20 | 24 апр 2014 15:19, Веселина Йорданова
45
Платили сме с държавни пари луксозни возила за 3 млн. лв.
Снимка: архив, Булфото

14 суперлуксозни возила, одобрени по проекти по Програмата за развитие на селските райони в периода 2011-2012 година, ще бъдат за сметка на държавния бюджет, стана ясно на пресконференция на земеделския министър Димитър Греков и ръководството на ДФ „Земеделие“. Те увериха категорично, че спрени средства по програмата няма.

Зам.-директорът на фонда Виолета Александрова съобщи, че за периода са одобрени 126 договора с 392 броя транспортни средства. Стойността на въпросните луксозни превозни средства е 3 млн. лева.

Новият прием започнал в средата на 2013 година и "понеже номерът минавал", вече са получени 348 заявления, в които има 1753 превозни средства. 340 от тях са автомобили, а 19 са суперлуксозни возила – яхти, хеликоптери, самолети, моторни шейни, суперлуксозни АТВ-та.

Зам.-министърът на земеделието Явор Гечев даде пример за луксозните возила - "12-14-метрови яхти, с четири каюти с еленова кожа", както и за проекти "4 палатки с 4 АТВ-та".

И да ги платите, няма да ви възстановим средствата, бил отговорът на ЕК на питането на управляващите за допустимост.

Нито един от проектите от новия прием не е одобрен. "В момента водим кореспонденция с МЗХ как по най-елегантен начин тези превозни средства да отпаднат, защото становището на ЕК е, че те не носят добавена стойност за българската икономика и не са пряко свързани с интегрирания туристически продукт, както се представят в проектните предложения", обясни Александрова.

Гечев пък допълни, че луксозните автомобили, които вече са разплатени, ще останат за сметка на държавния бюджет и призова медиите: „Търсете отговорността от някой друг“.

Виолета Александрова съобщи, че са проверени над 100 проекта по програмата, като откритите нарушения са за около 39 млн. евро. Обсъждат се проект по проект и евентуално ще бъдат наложени съответни корекции, каза тя.

Министърът на земеделието Димитър Греков заяви, че не са състоятелни твърденията, че настоящото правителство ще изгуби някакви средства, защото става въпрос за одити за предишен период – 2010-2013 година. Греков увери, че това, което правителството прави, е да не допусне загуба на нито едно евро.

Тоест искаме да измием онзи срам от лицето българско, което предишните управляващи са получили, така че да не се допусне изгубването на едно евро от българските земеделски производители, каза министърът. Той допълни, че одитите за предишния период ще продължат поне още 2,5 години.

Мирослав Николов, директор на ДФ „Земеделие“, заяви, че екипът му е поел фонда „с цялото съзнание за възможните негативи, които можем да понесем заради чуждите грешки“.

Николов каза, че са заварени отлежаващи над 6000 проекта и организационен хаос в администрацията.

Той даде пример и за фрапантни грешки – проект на община, платен през 2011 г. за обновяване на два културни центъра, за който одиторите на ЕК са установили, че общината е заложила като основен критерий при обществената поръчка продължителността на гаранцията.

Така конкурса е спечелила фирма, която гарантирала 150-годишен срок на реновираните от нея обекти, но с оферта с около 140 000 лева повече от участника, класиран втори.

Николов заяви, че срещу сегашното ръководство на фонда е била подета кампания с неясни аргументи и „то от лица и политически кръгове, които са пряко отговорни за управлението на програмата за периода 2010-2012 година“.

Според Явор Гечев в публичното пространство се изказват всякакви „експерти“ по европейските фондове, които не могат да различат „едната от другата програма“.

Гечев заяви, че изказванията на представители на ГЕРБ приема като самооценка за тяхната работа.

Вицепремиерът Зинаида Златанова отново повтори вчерашния си апел на прага на предизборната кампания за евровота да не се политизира темата за еврофондовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: яхтиЕвропаривозила
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе такива яхти по 7600 лева ли вървят?Ами дай да взема и аз една,на далавера ми се вижда!
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе номерът е, каквото може да се гепи от Брюксел, но от това намазаха навремето гърци, португалци и т.н.т., и до нас мазното не стигна. Сега ще ни гърбат, ще им бъдем сигурен пазар, ще ни нареждат как да пикаем и как да мразим Русия и накрая за благодарност само ще им врътнем по една ***. А политиците ни я въртят отдавна.
33
4
 
6
 
! Отговори
Биволъ преди 9 години
Вчера Украинския евреин Станишев в тесен пиянски кръг в Кърджали е казал:- Дано повече балъци се вържат на моите приказки за благоденствието в бъдеще време и да гласуват за БСП, че тука почва да става напечено. Аз да си отида в Брюксел пък тука да се оправят както могат. Моника си ме чака и ми е купила хубава къща. Естествено не е много скъпа, само 2 500 000 евро, като и Хохегер помогна.
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дори и ЕС да плати тези яхти, пак от нашите пари ги плаща!Да ги платят Боко, Цуцко и "гордостта" на ГЕРБ новия евродепутат Томислав Дончев!!!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Зам.-директорът на фонда Виолета Александрова съобщи, че за периода са одобрени 126 договора с 392 броя транспортни средства. Стойността на въпросните луксозни превозни средства е 3 млн. лева."Е като гледам единичната цена предполагам това са някакви супер луксозни велосипеди.
30
0
 
15
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
ЕС се опита да вкара нещо в празните ни кратуни,обаче само напълни джобовете на шепа негодници.
29
0
 
4
 
! Отговори
Хехо преди 9 години
Повечето и статии да четете и осмисляте не можете. Тези 3 млн. лв. дето няма да бъдат изплатени, са за 14 превозни средства. Айде пак посмятайте дали не са луксозни. Парите по останалите нам колко стотин проекта с превозни средства, ще бъдат изплатени от ЕК.
28
1
 
13
 
! Отговори
Давай преди 9 години
Комунизъм в действие.
27
2
 
4
 
! Отговори
Молител преди 9 години
Омръзна ми от *** кьорфишеци.Докато не се дава информация кой е поръчал,какво епоръчал,защо и с каква цел,законно ли е(за морално не питам, знаем че политиквеницитени са без морал)и ако не,каква отговорност му е потърсена и от кого,дотогава липсатана персонална отговорност ще се превръща в колективна безотговорност!Уви, за нея сме виновни всички ние, мравките допускали десетилетия да бъдат яздени от политицитарикати! Моля,който знае и може,използвайте нета да бъде пробуден този народ!
26
8
 
3
 
! Отговори
Румен преди 9 години
Хайде да разделим 3М лева на 392 броя транспортни средства за да видим колко струва луксозното возило.
25
1
 
12
 
! Отговори
Nev преди 9 години
Ами хаиде сега, тези дето ги биле одобрили тези закупувания, да си извадят парите от техния джоб и да си ги плащат!
24
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още един мандат за ГЕРБ! Бойко Борисов Премиер!
23
25
 
20
 
! Отговори
pp преди 9 години
Е колко да са луксозни 3 000 000 делено на 392 = 7 653 лв средна цена. СУУУУУУПЕР ЛУКСОЗНИ ЕЙ
22
0
 
19
 
! Отговори
Е преди 9 години
ДО 19 Е то има сигурно и нормални проекти , пуснали са ги да замажат очите. За кого гласувате няма ама никакво значение, един загубен ден и изхарчени пари. Последните избори във Варна за Кирили Йорданов аз не познавам гласувал , а той спечели с 60% на първото гласуване... изводите за Вас. А пропо човека не се е мяркал във Варна, пие си бирата в Алпите, кара си мотора и изучи децата. Ние вървим по пътищата с кратери.
21
1
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
До разни сметкиАми да си купи. Стига да има кой да му ги плати. Аз не желая да плащам. А ти?
20
1
 
19
 
! Отговори
БГто преди 9 години
Ето това е! Като гласувате за партий все едно гласувате за олигархията. Честио! Може скоро и да пасете трева.
19
8
 
11
 
! Отговори
разни сметки преди 9 години
Също така не виждам какво скандално вижда тая цоь издънка в "проект с 4 палатки и 4 АТВ-та". По тази програма се финансират всякакви проекти за алтернативен туризъм. Ако някой си е развил фирма, в която организира екстремни екскурзии с биваци в планината, не виждам защо да не си купи АТВ-та и палатки.
18
0
 
16
 
! Отговори
езичник преди 9 години
тия *** ли са да очакват че брюксел ще им плаща лиготиите? там одавна са ги разбрали що за *** са и ги смятат за твърде досадни.
17
6
 
20
 
! Отговори
разни сметки преди 9 години
Подозирам, че е от неграмотността на списващите жирналяги, но все пак:"392 броя транспортни средства. Стойността на въпросните луксозни превозни средства е 3 млн. лева."3 млн делено на 392 = 7 653 лв. Колко ли "суперлуксозни" може да са със тази средна цена:)))
16
12
 
19
 
! Отговори
СОЦИАЛНИ ГРИЖИ преди 9 години
дай на герберите фондове и им гледай сеира!