"Спирането на "Южен поток" е импровизирано решение"

Това ще ни вкара в сценарий като "Белене", смята Калфин
Обновена: 8 юни 2014 19:50 | 8 юни 2014 19:23, Елка Василева
50
"Спирането на "Южен поток" е импровизирано решение"
Ивайло Калфин. Снимка: архив, Булфото

Смятам, че срещата на премиера Пламен Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи е най-неподходящото място да се обяви каквото и да е решение по проекта „Южен поток”. Това показва една позорна позиция, в която правителството, т.е. премиерът, взима импровизирано решение след среща с американски сенатори. Това каза пред „Фокус” Ивайло Калфин от АБВ.

„Ако това решение е било взето преди това или ако има нужда от допълнително решение на Министерския съвет, то сигурно не беше времето пресконференцията с американските сенатори, за да бъде обявено“, посочи Калфин.

Още по темата

На второ място, каза той, „това, което е важно, е да се разделят нещата по начина, по който би трябвало да се разделят. Очевидно е, че процедурата, с която беше обявен изпълнител на конкурса, е компрометирана. За това бяхме предупредени от ЕК и въпреки това правителството направи тази процедура. Видяхме, че след това получихме писмо, че ще подлежим на санкция, ако я продължим“, смята Калфин.

Според него това означава, че правителството трябва да анулира процедурата за избор и да я направи, както досега с обществена поръчка.

„Стои въпросът с договаряне на целия проект в съответствие с изискванията на ЕС. Правителството там продължава да се крие зад комисаря Йотингер, вместо само да започне преговори“, посочи Калфин.

„И третият проблем е свързан въобще ще го има или няма да го има „Южен поток”. Там също общо взето българското правителство трябва да води активна дипломация в ЕС и с другите европейски страни. Това са три проблема. Нито един от тях не е свързан с разговор с американските сенатори и нито един от тях не е свързан със спирането на проекта и неговото поредно забатачване”, допълни още Ивайло Калфин.

По подобен начин спирането на проекта ще ни вкара в същия сценарий, какъвто имахме по „Белене”, смята още бившият външен министър. „Ще следва протест и най-вероятно иск от руска страна по отношение на изпълнение на договора. Просто съм изумен по какъв начин правителството продължава да повтаря грешки, които тежат на българските данъкоплатци след това”, заяви Ивайло Калфин.

„Южен поток” очевидно е един полезен за Европа проект, полезен за България проект, посочи Калфин. „Той трябва да бъде направен по европейските правила и той трудно може да бъде заменен било с внос на газ от САЩ, било с проучване на шистов газ или някакъв друг начин. Така че тук интересът – и българският, и европейският е много ясен. В случая той се разминава с американското разбиране, но това не е фатално според мен”, каза още Ивайло Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
15
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Хаха... Много е смешен тоя, и какво общо има това, че присъствали американски сенатори? Нали сме съюзници, те какво искат, Ванга ли да присъства или Йосиф Кобзон? Ясно е, че на Ореха са му наредили да го отиграе все едно го притискат, позорното е, че българските политици от 150 години играят все един и същи театър "Не съм виновен, накараха ме".
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От случващото се тук може само да ни стане ясно какво се е случило преди "демократичните" събития на Майдана ! Просто проруското правителство не се е поддало на американските заплахи и в Украйна се стигна до днешните събития. Бъдете сигурни , че те са послужили като нагледен пример какво чака България, ако се опита да не се подчини на САЩ. Светът ще си отдъхне когато тази империя на злото изчезне от лицето на земята !
21
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ КОМ.СОЦ.МРЪШЛЯЦИ МАРШ В РУСКИТЕ СТЕПИ ! ***!
20
3
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 9 години
ойро-есср-гаф помияра кой му дава трибуна?
19
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СВОБОДА,ИЛИ РУСИЯ?!
18
6
 
0
 
! Отговори
И защо преди 9 години
Орешарски да се прави на герой? Да разстрелят някой от БСП хардлайнерите, обещали южен поток на всяка цена. Разстрелът е цената!
17
4
 
18
 
! Отговори
Киро преди 9 години
Изпълняваме американски поръчки, това, че губим много пари и ставаме все по-бедни и незначителни никой не го интересува. Американците не се интересуват от нас, интересуват се как да пречат на Русия, използват ни, а ние изпълняваме. Жалко е, че има хора ,които са щастливи да бъдат в услуга на американците и вярват в илюзията, че това ще донесе просперитет. Глупостта шества по жълтите плочки и ни води към слугинаж.
16
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мазен,злобен комунистиюески,миризлив *** е тоя!
15
6
 
15
 
! Отговори
ники преди 9 години
Няма такава жалка държава като нашата.Млади българи изнасяйте се колко се може по-рано от тази тиня.
14
10
 
6
 
! Отговори
Няма как! преди 9 години
Щом Америка ни забранява, трябва да се подчиним, няма как. Дори Тато някога съветваше да се снишаваме при такива условия. Срещу ръжен не се рита.
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тимченко има и финландски паспорт т.е. гражданин на страна от ЕС и му е през оная работа за санкциите.
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тимченко който спечелил конкурса за строежа на юж поток е със запорирани сметки и без право на влизане в сащ канада европа великобр и австралия. Точка
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
jalki dupedavci - otnovo ni predadoha.
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфа за евродепутатско място си продаде партията, не те избраха и с абв, айде скрий се и не се обаждай повече! Писнахте ни едни и същи да ни казвате кое е добре за България!!! Изчезвайте!
9
10
 
37
 
! Отговори
Ради преди 9 години
Решението за спирането на проекта Южен поток ,обявено на пресконференцията с американските сенатори идва да ни покаже колко СИЛЕН Е НАТИСКЪТ от страна на нашите ''приятели '' САЩ. Струва ми се малко вероятно и самият Калфин , на мястото на Орешарски да успее да устой на подобен натиск.Очевидно е , България като малка и икономически слаба държава няма как да не се съобрази с диктата на световния хегемон САЩ. Жалко е . Наистина много жалки сме .
8
21
 
12
 
! Отговори
Факт преди 9 години
Не разбрахте, че нарочно червените *** обявиха спирането сега за да настрят простолюдието срещу единствената държава заявила офицялно, че блядистан е ***. Факт!
7
24
 
15
 
! Отговори
Истината преди 9 години
червените *** взеха парите, блядистанските крадци и българоубийци също. На кой му пука дали ще има тръба? Тя е ненужна... Идеята беше просто да се източат едни пари и да се подари земя на вражеска държава.
6
18
 
27
 
! Отговори
АНТИ ЕС преди 9 години
ТОЯ КАКВО МИ СЕ ОБЯСНЯВА КАТО МАЛКО ДЕТЕ ,ИЗЛИЗАМЕ ОТ ГЕЙ СЪЮЗА И ТОЛКОВА ЕВРАЗИИСКИЯТ СЪЮЗ НИ ЧАКА .РЕВЯХМЕ ЧЕ СМЕ ГУБЕРНИЯ НА РУСИЯ ,АМИ СЕГА НА КОГО СМЕ ГУБЕРНИЯ ,НА ГЕЙ СЪЮЗА И АМЕРИКАНСККИТЕ МАЙМУНИ ,КОЙТО НИ СЕ МЕШАТ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И НИ ЗАПОВЯДВАТ КАКВО ДА ПРАВИМ
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, и бай Ставри от "Белине" знаеше отдавна, че номера с "Патока" няма да мине, а "висшия" политик Калфин чак сега го прозира !!!
4
27
 
17
 
! Отговори
Вмирисани на махорка преди 9 години
Гнусни рубладжии! Набийте си в *** мужишки тикви, че България не е задунайская губерния!