5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна

Социолог: Задължителното гласуване ще вкара популистките партии в парламента
Обновена: 9 юни 2014 15:33 | 9 юни 2014 15:31,
67
5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна
Живко Георгиев, Снимка: Bulgaria On Air

Социологът Живко Георгиев се обяви категорично против идеята за задължително гласуване, лансирана миналата седмица от лидера на БСП Сергей Станишев. Това е гражданско право и не е редно да се превърне във задължение. Най-честно е това да се избере с референдум, заяви той пред Bulgaria On Air.

В Европа задължителното гласуване е въведено, за да се утвърдят позициите на водещите политически сили, докато при нас може да се получи объркване и да спечелят популистките партии, посочи експертът.

Според него има почти пълен консенсус около това, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Дали ще е през септември, или декември – значение няма, важно е да са предсрочни и да се мине през процедурата на избори. Така правителството ще е легитимно, смята социологът.

Живко Георгиев коментира, че при предсрочни избори 5-6 са партиите, които имат шанс да влязат в парламента. Според него дори за ГЕРБ ще бъде много трудно да съберат резултат, достатъчен за самостоятелно управление, затова според него със сигурност ще има коалиции.

Експертът не смята, че ще има вариант ГЕРБ и ДПС да се окажат партньори в бъдеща управляваща форма, но изрази увереност, че БСП ще бъдат в опозицията дълго време.

Вчера се убедихме, че няма значение кой управлява. Видяхме, че след като ни посетиха 3-ма депутати от една Велика сила,  дневният ред на обществото се пренареди, заяви Живко Георгиев по повод посещението на американски сенатори в България, след което премиерът Орешарски вчера обяви, че спира строежа на „Южен поток“ .

Да не се заблуждаваме, ние не сме суверенна държава, отсече той.

Относно ситуацията в БСП след слабия резултат на евровота, социологът коментира, че от партията показват, че са попаднали в огромен дефицит на морална и интелектуална неадекватност, което няма как да не се трансформира в губещо поведение. 

След такива избори единствената смислена реакция е оставка на ръководството, а ние от 15 дни наблюдаваме как се търси външна причина за загубата. Нищо няма да се случи на пленума утре, те са много добре режисирани, посочи ескпертът.

Целия разговор със социолога Живко Георгиев вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каменееее,А дипломи за "доктор" продаваш ли?Щото някои от връзкарчетата в БАН, след като "спечелят" докторантски конкурс (разбирай, след като им подарят конкурса), после ги мързи да препишат текстовете, посочени им от техния научен ръководител и поради това не си предават навреме завършените (тоест, преписаните от някъде) дисертации!
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС и ГЕРБ,никога в коалиция,те си работят много добре заедно извън НС с еврофондовете и в общините,няма да спрат тази схема....отделно,"Рапона" ще губи гласове,от подобна коалиция.Тук се притичва на помощ ББЦ,Цецоу-спонсор на единия и бизнес партньор на другия.Празната бюлетина на изборите кой номер е....
35
3
 
4
 
! Отговори
Свободен преди 9 години
Дами и господа: защо не ни е дадено право да гласуваме и ЯВНО (тези, които искаме сами да държим властниците чрез гласа си)? явният вот е доказуем и свободен за промяна, оттегляне и задържане, когато си поиска собственика му, а това е ИЗБИРАТЕЛЯ ако ще гласуваме "задължително", ще трябва да може да се гласува и "за нито един от посочените кандидати" в противен случай "задължителното" гласуване е... ИЗНУДВАНЕПравото ни да избираме свободно е осакатено още в Конституцията, хора! Защо ли?
34
1
 
2
 
! Отговори
Коментар 36 е за 33 преди 9 години
чудя се защо искаш да гласуваш за ДПС, след като не са ти симпатични комунистите?
33
1
 
7
 
! Отговори
Сюргюн до 33 преди 9 години
При задължително гласуване ДПС можете само да ми ядете оная работа.
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако пък не идеш да гласуваш, неграмотните и малограмотни *** масово ще гласуват за БСП или ДПС и така те ще решат кой да те управлява!Ако пък случайно благоволиш да идеш да гласуваш - ти и други като теб току виж сте успели да объркате плановете на тези, които от години купуват *** гласове за жълти стотинки.Затова не ми е ясно, защо искаш да гласуваш за ДПС? Нали те са си сателитна партия на комунистите? Наивните турци и помаци може да не мислят така, но това си е техен проблем.
31
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 9 години
За жалост сега като се върне тиквун на власт и ви вдигне тока, водата ще ревнете...оппа - ще ви намали данъка ако гласувате! но не се притеснявайте сега руснаците ще ни вдигнат и газта! Ха ха ха! Но не страхуйтес, братята хамериканци ще ни доставят втечнен газ за без пари!
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При задължителното гласуване, задължително гласът ми ще е за ДПС. Вижда се, че комунистите искат да върнат времето на бай Тодор и като овце да ни водят до урните. Това няма да стане другари ***. Комунистическият идиотизъм няма почва.
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички тези спорове са ***. Какво значение има, как се казва "управляващата" партия, когато ние не съществуваме като държава /което беше доказано вчера официално/. Ние сме "unincorporated territory of the United States", като остров Гуам например, тоест КОЛОНИЯ. В колонийте *** ги валят в катран и пера, а негърките ги .... отзад. Действието изотзад вчера трима американски сенатори го упражниха мощно върху съгласния и възхитен български премиер и върху целия български народ.
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербавите си правят сметката без кръчмар. Ако Местан е министър-председател-коалиция би могла да бъде. Иначе-пак опозиция вечна, независимо дали печелят избори или не.
27
5
 
3
 
! Отговори
Doko преди 9 години
Абсолютни измишльотини. *** и за задължителното гласуване, познато от идиотския-комунизъм идиотизъм искат да върнат. Каквото е казал и каже Доган-това ще е другари *** и той ще управлява. Елементарна аритметика е, а с времето цифрите все повече ще нарастват. ДПС е с твърд и постоянен електорат, а не сбирщина от изпаднали партийки, които целят мазния кокал. Коалиция или-не, ще каже пак ДПС.
26
11
 
8
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Напротив, коалицията е избежна - 45-50% за ГЕРБ и готово. Бойко Борисов министър председател!
25
5
 
4
 
! Отговори
Прогноза преди 9 години
Следващата управляваща коалиция - ГЕРБ и ДПС. Едва ли Синьо-турско-куневия блок ще е в една коалиция с ДПС, заради наличието на турска партия в него. БСП ще е в опозиция, Бареков вероятно също ще е в опозиция, освен ако не спечели много и успее да измести ДПС и да се коалира с ГЕРБ. АБВ, ако успее да влезе в парламента ще е в опозиция, същото ще е и с АТАКА. Ако са повечеко партиите в парламента, ГЕРБ ще трябва да се коалира с още две партии, т.е. ДПС и още някой.
24
3
 
10
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Гласуваш - опрощават ти данъци , раждаш деца, опрощават ти данъци - много просто и ефективно средство да се стимулират хората , които СЪЗДАВАТ в една държава !!! Задължителното гласуване не е променило Гърция - тя си е с крадлива политическа класа !!! Белгия също има задължително гласуване и там също имат политически хаос !!! Трябва да сес стимулират хората , които крепят една държава - тези, които плащат данъци !!!
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живко,имаш *** логика братКак БСП ще е дълго време в опозиция,ако Герб и ДПС не са в коалиция,тъй като Герб нямало да могат да управляват самостоятелно,както сам казваш???!Сам си противоречиш с уникалната ти герберастка логикаЕдинствео ДПС могат да сложат Тиквата на власт,иначе пак ще ходи в САЩ и ще реве като магаре
22
0
 
3
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Във България суверенът е навел глави пред "лордовете" които го наричат материал, мислят го за *** и не пропускат случай да се оплачат на някой *** от него.
21
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма кой да вярва вече на платените социолози-червени кольовци,кънчовци,андрейчовци.Не набивайте на хората сметкаджийските прогнози на работодателите си.Нямате дори и най-малка представа какво се случва в България.Нормалните хора не са се свършили и те ще ви покажат повече от ясно кой ще управлява страната.Само че този път мнозинството ще е достатъчно голямо,за да сложи по категоричен начин под ударите на закона корумпираните управници.Бареков и такива като него ще видят власт през крив макарон.
20
0
 
11
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До НародаЗа какви стимули говорите?! Та нали *** винаги ги стимулират? Като тях ли да станем? Гласуването е наше право, както и здравното осигуряване. Щом здравното осигуряване може да е задължително, защо не и правото на глас да е задължително. А трябва и да си кажем, че не само права имаме, а и отговорности, щом живеем в тази страна. Ние трябва да си я направим по-добра за живеене, а не да гледаме сеир отстрани.
19
0
 
13
 
! Отговори
Ганка Коева преди 9 години
До Анонимен Извинете, но и здравното осигуряване е гражданско право, но не само ни задължават, а и днешните *** искат да го криминализират.
18
1
 
4
 
! Отговори
Народа преди 9 години
Дайте на народа някакъв стимул и няма нужда от задължително гласуване. Всички партии купуват гласове. Да им спрат субсидиите и да ги раздадат на хората като стимул и ще видите, че ще се вдигне процента. Може във вид на купони или процент от данъците да се намали. Колко му е да се измисли нещо подобно, което да е в полза на хората.