5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна

Социолог: Задължителното гласуване ще вкара популистките партии в парламента
Обновена: 9 юни 2014 15:33 | 9 юни 2014 15:31,
67
5-6 партии с шанс за НС при вот сега, коалицията - неизбежна
Живко Георгиев, Снимка: Bulgaria On Air

Социологът Живко Георгиев се обяви категорично против идеята за задължително гласуване, лансирана миналата седмица от лидера на БСП Сергей Станишев. Това е гражданско право и не е редно да се превърне във задължение. Най-честно е това да се избере с референдум, заяви той пред Bulgaria On Air.

В Европа задължителното гласуване е въведено, за да се утвърдят позициите на водещите политически сили, докато при нас може да се получи объркване и да спечелят популистките партии, посочи експертът.

Според него има почти пълен консенсус около това, че ще се проведат предсрочни парламентарни избори. Дали ще е през септември, или декември – значение няма, важно е да са предсрочни и да се мине през процедурата на избори. Така правителството ще е легитимно, смята социологът.

Живко Георгиев коментира, че при предсрочни избори 5-6 са партиите, които имат шанс да влязат в парламента. Според него дори за ГЕРБ ще бъде много трудно да съберат резултат, достатъчен за самостоятелно управление, затова според него със сигурност ще има коалиции.

Експертът не смята, че ще има вариант ГЕРБ и ДПС да се окажат партньори в бъдеща управляваща форма, но изрази увереност, че БСП ще бъдат в опозицията дълго време.

Вчера се убедихме, че няма значение кой управлява. Видяхме, че след като ни посетиха 3-ма депутати от една Велика сила,  дневният ред на обществото се пренареди, заяви Живко Георгиев по повод посещението на американски сенатори в България, след което премиерът Орешарски вчера обяви, че спира строежа на „Южен поток“ .

Да не се заблуждаваме, ние не сме суверенна държава, отсече той.

Относно ситуацията в БСП след слабия резултат на евровота, социологът коментира, че от партията показват, че са попаднали в огромен дефицит на морална и интелектуална неадекватност, което няма как да не се трансформира в губещо поведение. 

След такива избори единствената смислена реакция е оставка на ръководството, а ние от 15 дни наблюдаваме как се търси външна причина за загубата. Нищо няма да се случи на пленума утре, те са много добре режисирани, посочи ескпертът.

Целия разговор със социолога Живко Георгиев вижте във видеото на Bulgaria On Air

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
6
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Много ясно бе ***. При задължителен вот, каква ще ти е ролята на тебе
16
2
 
4
 
! Отговори
tikva преди 9 години
До лемиТе и да не се коалират, чисто икономически могат и ще го направят.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
във се изписва пред думи започващи с в или ф.Във всички останали случаи се изписва кратката форма в.Да напомня на автора :)
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички са Маскари!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама той ореха си е доказана кукла на конци.Или забравихме как сричаше министрите.Той е сложен за да бъде командван,това е ясно и на децата
12
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ не може да се върне на власт без помощта на ДПС и РБ.
11
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има две-три рубладжийски и турски партии които е добре да се поставят извън закона. Ако преди 25 години го бяхте направили сега нямаше да има проблеми.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма значение кой управлява е като - няма значение кой е социолога ... :)или - размерът няма значение ...
9
3
 
15
 
! Отговори
Стоил Митрев преди 9 години
Задължителното гласуване е единствената за последните 20 години крачка, която има възможност да доведе до една благоприятна за народа промяна. До сега не е имало нито една подобна стъпка, която НАИСТИНА да е в полза на народа. За съжаление аз лично не вярвам това да се случи. Или в краен случай ще бъде уж задължително, но без никакви санкции ако не гласуваш. НИКОГА няма да го въведат! Това са само популистки изказвания! Не че подобна промяна ще излекува болната ни държавица, но би била полезна.
8
4
 
33
 
! Отговори
леми преди 9 години
Ако ГЕРБ станат коалиционни партньори с ДПС НИКОГА повече няма да гласувам за тях.
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Това е гражданско право и не е редно да се превърне във задължение."Защо да не е редно. В конституцията е казано, че държават трябва да осигури право на всеки да гласува. Ако държавата задължи всеки да гласува, правото също е осигурено. В много страни в Европа гласуването е задължително и никой не се оплаква нотосе обявява за нередно.
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези социолози ги видяхме на тези избори. Единственото с което се занимават е манипулация на обществото. И другото което видяхме от последните два дни е, че само пъчат гърди в дребни далавери а държавата загива, под контрола на великите сили. Те и всички ние сме само една пешка на шахматната дъска.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера се убедихме, че няма значение кой управлява. Видяхме, че след като ни посетиха 3-*** депутати от една Велика сила, дневният ред на обществото се пренареди, заяви Живко Георгиев по повод посещението на американски сенатори в България, след което премиерът Орешарски вчера обяви, че спира строежа на Южен поток .Да не се заблуждаваме, ние не сме суверенна държава, отсече той.--------------------------------------------------------ОТСЕЧЕ ТОЙ! ТОЧКА! НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КОЙ УПРАВЛЯВА Е ГРЕШНО!
4
6
 
15
 
! Отговори
dan преди 9 години
Кольо ти заедно с Кънчо Андрей иКольо медината смятате че няма външна намеса когато правим това което каже Путин
3
2
 
8
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
АКО НЯМА ТУРСКИ СЕРИАЛИ ЩЕ ВА ЗАНИМАВАТ СЪС СОЦИОЛОЗИ,ТОЛКОВА ЛИ ЗА ПРОСТИ ВА ИМАТ ТЕЗ БАСТУНИ,ЕГАТИ ДНЕВНИЯТ РЕД СА ВИ СЪЗДАЛИ
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
5-6, 7-8...така и баба може да предвижда.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Рипнал Илия и пак в Тия.