Това правителство е буфер, признава Орешарски

"Социалните мерки на кабинета са факт"
Обновена: 23 юни 2014 07:35 | 23 юни 2014 07:31, Анисия Иванова
84
Това правителство е буфер, признава Орешарски
Пламен Орешарски. Снимка, архив Булфото

Когато приех да бъда премиер, без да съм партиен лидер, поех много по-голям риск от страха да не бъда употребен.

Това заявява в интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски. "Оказа се, че това правителство е програмирано да бъде буфер между предходното и следващото", заявява Орешарски.

Той е категоричен, че нито един макроикономически и фисксален показател на държавата не е влошен спрямо миналата година.

Няма опасност за банковата система, валутният борд е стабилен, категоричен е премиерът. Според него, ако кабинетът бе приел исканията за увеличаване цените на тока с 20 до 40 процента, сега ситуацията щеше да е по-добра за енергетиката, но много по-лоша за домакинствата и бизнеса.

Според него дефицитите и дисбалансите, формирани в предходния мандат, са доста солидни и изискват последователни усилия в средносрочен хоризонт.

Орешарски отчита още, че социалните мерки за първата година от програмата на кабинета са факт. 

"Новите работни места са 40 хиляди и ако екстраполирате тази цифра с лека прогресия за следващите 3 години, ще видите, че дори най-амбициозната задача за нови работни места ще се окаже напълно възможна за изпълнение в 4-годишен хоризонт", казва той.

 За проекта "Южен поток" премиерът обяснява, че никога нищо не е подписвал.

"Има споразумения на ниво компания "Южен поток" - България, от които не произтичат неустойки", категоричен е той.

Орешарски признава, че важни реформи като пенсионната и здравната са се отложили, защото е нямало  нито подходяща обществена среда, нито нужната политическа подкрепа за тях. Те минават през промени в законодателството, т.е. през парламента, допълва той.

За спрените оперативни програми той обяснява, че всички нередности и забележки по тях касаят периода на предходното правителство. Вероятно и в последната една година има грешки, но това ще стане ясно по-късно, смята Орешарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изтеглиха куп заеми, усвоиха ги а сега вече се пишат употребени, много елементарно, фалират си банките и ни лук яли ни мирисали
3
1
 
25
 
! Отговори
А серж къде е преди 9 години
а Серж къде е .Кога ще разберем къде ще избере НС или ЕП
2
45
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наистина Орешарски се оказа много по-добър министър, независимо от това че е на правителство на ***. За разлика от гербавите комунисти и милиционери които за 4 години не направиха нито една индексация, увеличиха ток, не дадоха нито една 13 заплата или пенсия, окрадоха и спестяванията на хората от банките, като ги обложиха с данък, Орешарски направи точно обратното. Гласът си със сигурност за Доган бих дал, но на милиционер повече -никога.
1
7
 
41
 
! Отговори
Алоооу! преди 9 години
Орешарски, кога ще подаваш оставката?! Сега ли разбра, че си употребен? Ако беше питал, всяко хлапе щеше да ти го каже, експертино! А изкуствената ти усмивка никак не се връзва с положението в страната!ОСТАВКА И СЪД!