НС започва и свършва, но животът на държавата продължава!

Манолова сигурна: Ще има достатъчно пари за здраве
50
НС започва и свършва, но животът на държавата продължава!
Мая Манолова. Снимка: архив, БулФото

Още следващата седмица може да се актуализира бюджетът на НЗОК, съобщи зам.-председателят на парламента Мая Манолова след среща с ръководството на Касата и с Българския лекарски съюз

От съсловната организация отдавна алармират, че ако не се отпуснат още пари за здраве от държавната хазна, средствата ще стигнат само до октомври, след което идват фалити на болници.

Още по темата
НЗОК пък още в края на юни изпрати писмо с искане за още пари до здравния министър Таня Андреева, но тя едва вчера е дала положителен отговор.

"Ще настояваме да бъдат отпуснати 326 милиона лева, колкото иска НЗОК, не знам дали има такава възможност, но няма да се съгласим за сума под 250 милиона лева, т. е. да остане малък дефицит, който да може да се покрие следващата година", обяви председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Според Мая Манолова обаче най-трудната задача сега е на финансовия министър Петър Чобанов, който трябва да намери средствата и може би заради това досега позицията на правителството е била скептична.

Въпреки това тя изрази увереност, че ще се намерят средства при това достатъчно, без да се ангажира с цифра.

Мая Манолова беше категорична, че отпускането на още пари за Касата сега е и превантивна мярка, защото предстоят предсрочни избори и този парламент ще работи до 6 август, а след това няма да има законодателен орган, който да гласува промяната.

„Парламентите може да започват и да свършват, но животът на държавата продължава, здравето на хората е най-важно“, настоя социалистката.

Управителят на НЗОК Румяна Тодорова призова за законови промени, защото системата е в хаос и ако нещата не бъдат променени, следващата година пак ще се стигне до актуализация на бюджета и положението дори ще е по-лошо отсега.

„Касата спазва стриктно закона, но аз имам сериозни забележки към това дали е добре направен“, коментира тя и уточни, че е пратила писмо до здравното министерство, в които ясно е казала „къде са пробойните“.

Иначе освен БСП за актуализацията днес се обявиха и ДПС, и ГЕРБ.

Райчинов и Тодорова коментираха, че се надяват сега вече пациенти и лекари да са спокойни, че пари ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: НЗОКМая МаноловаБЛС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еманацията на простотия , наглост и алчност. Наистина няма кой да я бие.
27
1
 
3
 
! Отговори
chep преди 9 години
novi bg zakoni samo sled referenduminovi izbori samo sled referendumiche , koito barza, bavno stiga :)
26
2
 
8
 
! Отговори
Символ на БСП преди 9 години
Нахална, лъжлива, *** и вулгарна (гледайте как е гримирана) = символът на БСП-БКП
25
1
 
2
 
! Отговори
НАС преди 9 години
На дьржавата незнам но депутатите сьс сигурност.ГАРАНТИРАНО И ОБЕЩАНО ОТ НАРОДА НА ДЬРЖАВАТА.
24
1
 
6
 
! Отговори
лудост преди 9 години
Половината от колегите ми си допълват отпуските с болнични без да са болни. Как става така да се взимат болнични дори и за цял месец, когато не си болен не ми е ясно. Но е повече от ясно защо няма пари в здравната каса. Как може да се оправи това положение. Никак. Само с хунта . Като в Гърция.
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живота и в Кюстендил продължава но се надяваме да е без теб и марионетките които си назначи на всички отговорни постове. Сливен е далеч от Кюстендил и как ще ти идват на свиждане не знам.
22
2
 
6
 
! Отговори
Бай иван преди 9 години
майчето ако стане председател това ще е краха на БСП
21
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И АКО ДЪРЖАВАТА СЕ ОТТЪРВЕ ОТ НАГЛОСТТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ БАНДИТИ ,КОИТО СЕ ДЪРЖАТ КАТО ПОБЕДИТЕЛИ А НЕ КАТО ПЪЛНИ НЕУДАЧНИЦИ ЩЕ Е НАЙ-ДОБРЕ! НЯМА ОПРАВИЯ С ТАКИВА НАГЛЕЦИ. НАРОДЪТ Е КАЗАЛ : ХЕМ *АНИ ,ХЕМ ГОЛЯМИ !?
20
2
 
19
 
! Отговори
турчин преди 9 години
НАЛИ БСП ВОДИ СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА ОТ КЪДЕ СА ТЕЗИ ФИНАНСОВИ ДУПКИ.КОМУНИСТА НЕ СТАВА ЗА УПРАВЛЕНИЕ,ОСВЕН ДА ГИ ПУСНЕШ ДА МАНУПИЛИРАТ НАИВНИЯ БЪЛГАРИН.
19
1
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 9 години
Румяна Тодорова, която е каката на де-путатката Илияна Йотова, нали беше суперексперт който има суперопит. Нали щеше да покаже на предишния управител Цеков как се управлявала НЗОК.И тя ква стана? Била е преди шев на НЗОК, сега ЕДНА ГОДИНА е шеф на НЗОК ... и 300-400 милиона липсват.Абе това да не са пари за бонбони? Това е почти половин милиард! Алоуу "експертите" и "мозъци" от БСП. То има крадене, има - ама вече крадете от болни на легло и от яденето в детските градини. Абе срам нямате ли?!
18
2
 
19
 
! Отговори
писател-историк преди 9 години
Вече 70 години БКП-БСП-Дс си прави експерименти с народа и никога няма виновни за нищо. Така и ще бъде докато тази престъпна партия участва в политическия живот. Единственото спасение е да изчезне иначе е умирачка.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години ни правят на маймуни..... единственият начин да се отървем от всички гадини е да не гласуваме -тогава ще разберат че няма да могат вече да ни "оправят" на ротационен принцип
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Експертното правителство загроби България с кредити които ще връщат и нашите правнуци!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
браво
14
2
 
12
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Издигането на Мая Костинбродска за зам. председател на парламента е падение на парламентаризма и особено на БСП. За костинбродския пуч трябва да е в затвора заедно с един прокурор, който още не е показал бусовите с двойните дъна.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Майче вярно за изборите ще лъснеш в плейбой ако това е вярно ще гласувам за БСП
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ееееееееееееееее
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СССОтвори си очите и ще видиш птеродактил!
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кво ся *** престъпни? Пак си променихте мнението! Разбира се преди това овоняхте цялата държава с това как няма нужда!
9
2
 
10
 
! Отговори
бг преди 9 години
АМИ ТО И СЛЕД ПОТОПА ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА НО НЕ И ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ А ТИ ЯВНО НЕ СИ ГО ЗАКЪСАЛА И ПУКА ТИ ЗА ХОРАТА . НО НЕ ЗБРАВЯЙ ЧЕ ЧОВЕК КОЛКОТО И ДОБРЕ ДА ЖИВЕЕ ПАК УМИРА И ЦЕЛИЯ ТОЗИ ЦИРК КОЙТО ГЛЕДАХМЕ 1г. ТАКА ВИ ИЗЦАПА ЧЕ НИКОЙ НЕМА ДА ТЕ ЦЕЛУНИ ТА БИЛО ТО И НЕКОЙ ЗАКЪСАЛ МЪЖ .......НО И К.ДОБРЕВ Е ПРАВ ЧЕ ЖЕНИТЕ ...НАЛИ