Скандалът е огромен, но хората няма да изгубят и стотинка

Чобанов: БНБ готви специален закон заради КТБ
Обновена: 11 юли 2014 17:39 | 11 юли 2014 14:16, Камелия Цветанова
70
Скандалът е огромен, но хората няма да изгубят и стотинка
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

БНБ готви специален закон, за да се реши ситуацията с КТБ. По-рано днес централната банка обяви, че банковият лиценз на финансовата институция ще бъде отнет, а сметките в нея ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която пък ще бъде национализирана.

В мотивите на закона ще се разпише финансирането, има няколко варианта за това, обяви финансовият министър Петър Чобанов, но отказа да съобщи подробности за текстовете в закона, нито пък за каква сума става въпрос.

Част от средствата ще дойдат от парите в КТБ, от Фонда за гарантиране на влоговете, останалото e от държавата. Един от вариантите е с дълг, но това ще наложи актуализация не на целия държавен бюджет, а само в частта за дълга, посочи Чобанов.

Още по темата
Колко ще струва всичко на държавата, зависи от варианта, който ще се приеме за финансираното, а в момента те са различни, добави той.

Според него обаче важното е, че ще бъдат защитени спестяванията на хората и те няма да загубят и стотинка.

„Скандалът е огромен, от мащаба на този на Мадоф, разбира се, не толкова, но за нашата икономика е огромен. Има финансови злоупотреби в особено големи размери, има 3,5 млрд. лв. портфейл, за който си задаваме въпроса има ли го, няма ли го и как се е стигнало до тази ситуация. И обвиненията към правителството, че има нещо общо с този проблем, са неоснователни, правителството е част от решението“, коментира финансовият министър.

Според Чобанов ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да бъдат посочени.

„Надявам се всички да признаят, тези, които участваха в пропагандирането на конспиративни теории, че те са били безпредметни. Главният прокурор със своите действия ясно защити държавността в тази ситуация“, категоричен е той.

Чобанов увери, че най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК, защото има политическа воля за това.

„Лидерите на най-големите партии казаха, че искат да има актуализация“, припомни той.

По думите му актуализацията може да стане с икономии от другите ведомства и системи, които да се пренасочат за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: БНБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
46 преди 9 години
Как няма да изгубят и стотинка, като от хората ще дойдат тея милиарди за спасяване на банките...
61
0
 
4
 
! Отговори
край преди 9 години
ние българите не можахме да направим държава и в резултат наближаваме критичния минимум от около 5млн. -в голямата си част пенсионери. Тъжна работа.
60
0
 
5
 
! Отговори
край преди 9 години
Ние българите сме безидеен народ без надежда и без смисъл. Вярно е че света ни изплющя здрав шамар преди 25г. но ние така и не намерихме сила да се изправим. Сега ще слугуваме на десетина олигарси дето за двадесет и пет години с "равен старт" прибраха построеното от бащите ни. Ще ходим на измислените им избори които са направени така че нищо да не сепромени след тях. Ще скандираме като тапаци - Герб, БСП, ДПС - ще гледаме влюбено "лидерите -картофения гинерал, съсела, Бареков сидеров местан.
59
0
 
8
 
! Отговори
край преди 9 години
щом търпите - ще плащате. това е. Ахмет Доган е един огромен Цар Киро. С него се съобразяват всички в българия / не е правописна грешка/.
58
0
 
10
 
! Отговори
111 преди 9 години
АБЕ, ЧУДЯ СЕ КАК МОЖЕ ТОЛКОВА НАИВНИЦИ ОЩЕ У НАС.НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ, ЧЕ НАЙ- ЛАНСИРАНАТА ОТ *** *** ПАРТИЯ ДПС НЯМА ДА МИРЯСА ДОКАТО НЕ РАЗБИЕ БЪЛГАРИЯ И НЕ НИ ВЗЕМЕ ОТ НАС ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С НЕЗАКОННИ ПРАКТИКИ И ПОСЛЕДНИЯ ЛЕВ ОТ ДЖОБА, ЗА ДА НИ ОТСЛАБИ ОКОНЧАТЕЛНО. КАК МОЖЕ 24Г. ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ***, ПРОТЕЖЕТА НА ЮДЕСКИТЕ МАГНАТИ ЗАД ОКЕАНА, ТОЛКОВА ЛИ СМЕ ЗАГУБЕНИ
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ей *** нещастен стига си давал съвети които унищожават държавата.
56
0
 
16
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
Как хората "няма да загубят и стотинка"?Та нали възстановяването на капитала на банката ще стане с пари все взети от народа под най-различна форма - данъци,глоби,спестявания и пр.Това да не са паднали от небето пари?
55
10
 
3
 
! Отговори
Александър преди 9 години
С тези си адекватни и навременни действия Чобанов връща доста от вярата на хората в институциите
54
5
 
5
 
! Отговори
Оги преди 9 години
Трябва всички виновници за случилото се да отговарят пред съда. Включително и тези които всяваха паника начело с ББ
53
10
 
1
 
! Отговори
Митко преди 9 години
Добре, че тази криза не се появи по времето на ГЕРБ, защото тогава просто нямаше да има кадърен специалист, който да се справи с нея
52
2
 
0
 
! Отговори
Ели преди 9 години
Много добра новина е това, че парите на вложителите са защитени
51
11
 
1
 
! Отговори
Слави преди 9 години
За пореден път Чобанов впечатли с професионализма си и с бързите си действия по овладяване на проблема
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
55,Всички ще платим. Тези няколко милиарда ще бъдат набавени, като се окастрят сумите, предвидени за образование, здравеопазване, инфраструктура и какво ли още не. Има специалисти в тази област, които ще придадат на нещата вид, приемлив за всички онези, които не са специалисти.
49
3
 
4
 
! Отговори
zzz преди 9 години
Да не би ти да ги платиш бе мушморок !!!
48
0
 
9
 
! Отговори
Ясно е,че са крали! преди 9 години
Но ние плащаме!Вложителите нямало да изгубят и стотинка, но откъде държавата ще вземе милиардите, за да бъдат компенсирани вложенията им?Ами то е ясно от къде - държавата ще вземе тези милиарди от хазната, тоест от джоба на всички нас!!!
47
2
 
6
 
! Отговори
НЕРАЗБИРАЩ преди 9 години
Нещо става! Бойко тиквата вика - кой ограби банката! Освен това си мисля, че вложителите в тази банка са все хора и фирми за които е трудно да кажеш, че тези пари са изкарани с пот на челото! Освен това, как така из небитието КТБ стана най-голямата българска банка! Законът да се спазва и само застраховката по влоговете да се плаща! Нищо повече! Как така държавата влага парите си в несигурни трезори! Кой посочи КТБ за трезор на държавата! Това дали не е станало с лобирането на любимите ни политиц
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе как така хем 3.5 млрд липсват, хем конспиративните теории са "безпредметни"(?!?!). На мен ми изглежда като да са конспиративни факти
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българския народ не е длъжен да плаща за влогове над 100 000 евро. Гарантираните влогове са да 100 000 евро, а тези над тази сума са си риск на самите вложители.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност хората ще изгубят. Естествено, че ще изгубят. Откраднати са няколко милиарда, които държавата сега ще налее в банката. А с тези пари могат да се направят пътища, да се вложат в образованието на ***, та да се очовечат малко, да се вдигнат пенсиите, заплатите...но не, те ще отидат за покриване на откраднатото от олигарсите. Честито!
43
0
 
5
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Ох,в България винаги трябва да стане нещо лошо,за да бъде криминализирано чрез закон. Както хората са казали: "След дъжд качулка".