"Не се впечатлявам от силни политици, а от силни институции"

Плевнелиев подкрепя Кристалина Георгиева за пост в ЕК
Обновена: 25 юли 2014 22:46 | 25 юли 2014 22:22, Елка Василева
112
"Не се впечатлявам от силни политици, а от силни институции"
Росен Плевнелиев. Снимка: архив, Булфото

Дойде моментът за институциите в България заедно да работят и да докажат, че на тях може да се разчита. Това заяви в „Панорама” по БНТ президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава каза, че в политиката не се впечатлява от силни политици, а от силни институции.

“Българската държава е такава, каквато народът сам си я е подредил, така както всеки сам подрежда собствената си къща и тя показва неговото отношение”, каза още държавният глава и заяви, че вярва, че всеки носи своята отговорност и е оптимист.

„Именно и по казуса КТБ, именно и по казуса каква ще бъде изборната кампания в следващите месеци, какво ще направим в следващото 43-то Народно събрание ще си проличи дали тази къщичка има добри стопани”, каза още Плевнелиев.

Държавният глава от първия ден е обещал и категорично изпълнява обещанието си, че коалиции от какъвто и да е тип в президентството няма да се правят, докато аз съм държавeн глава, заяви Плевнелиев. „Забележете как действах през миналата година, когато бях изненадан с оставката на правителството на Бойко Борисов и когато трябваше в рамките на две седмици да изляза със служебен кабинет – всички на масата, заедно с дебати. Посочих на кого ще връча мандати, на кого няма да връча, посочих срокове, поех ангажименти. Сега е също така”, каза още Плевнелиев.

Още по темата

Във връзка с разногласията между него и вицепрезидента Маргарита Попова държавният глава заяви, че това е част от работната атмосфера и каза, че вярва, че от президентството няма да дойде сигнал на контракултура.

„От президентството ще дойде сигнал, че знаем какво правим, че спазваме Конституцията и преди всичко сме открити към гражданите”, каза още Росен Плевнелиев.

Той изтъкна, че фактът, че в рамките на един ден е била гласувана оставката на кабинета и е бил връчен и върнат мандат за съставяне на ново правителство, показва прозрачност, ефективност и прогнозируемост в действията. „Такъв трябва да бъде вицепрезидентът, такъв трябва да е и президентът – нацията трябва да може да разчита на тях”, заяви Росен Плевнелиев.

Според Плевнелиев „суверенът със своя мъдър вот на последните европейски избори, но и гражданското общество, което порасна и заздравя в последната една година“, са свалили правителството на Пламен Орешарски . „И това е голямата новина от изминалата политическа година. Преди всичко правителството се и самосвали", допълни още Росен Плевнелиев.

Държавният глава заяви подкрепа за номинирането на Кристалина Георгиева за еврокомисар. Според него тя има и шансове и за поста върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Нито един от големите проблеми пред нацията не е решен, посочи още президентът. "А те са много ясни – безработица, доходи, пенсии, демография, енергетика. По тези теми е крайно време всички ние, политическите лидери, да обърнем дневния ред, а именно този на хората и този да решаваме", заяви Росен Плевнелиев.

Аз съм добронамерен прагматичен държавен глава. Вярвам, че бюджетът трябва да се актуализира не заради мен, а заради пациентите, заради общините, заради еврофондовете, заяви още президентът.

Във връзка с големите енергийни проекти президентът посочи, че най-важен е българският национален интерес. Служебното правителство не би следвало да взима големите решения по милиардните проекти в енергетиката, но то може да подпомогне взимането на такива важни решения по най-легитимен начин, да работи с партньорите, с ЕК, институциите, каза Плевнелиев.

Той отклони директния въпрос на водещия Бойко Василев кой ще е служебният премиер: "Заповядайте на 5 август в президентството, за да научите името му."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълен клоун
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе на силните политици не им пука дали се впечатляваш от тях.Те просто ти нареждат и ти изпълняваш.По-мекушав и невзрачен президент не сме имали.Кога ще му свърши мандата,че да не ни излага повече пред света.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господин Роско не бил се впечатлявал от силни политици ,а от......Как институциите ще са силни като се ръководят и попълват с мижитурки,кариеристи,натегачи и нагаждачи,аморфни мекотели като него самия.Аз също не се впечатлявам от това което говори и прави той ,защото се ръководи от господин Бойко(така беще връчен мандата на 24.07.14г на вожда на най-голямата ПГ)като случайно попаднал и компромисен политик, и се саморегулира и самоцензурура от семейния си статут на мъж под чехъл и момче за всичко
59
0
 
4
 
! Отговори
кисев русе преди 9 години
президента трябва да спре да коментира види му е човек много ограничен и не трябва да говори пред повече от двама души да не се излага даже и селянчето желю не беше толкова смешен
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се "впечатлява",защото човек се впечатлява от каквото и да било,ако има поне една гънка в мозъка си,пък може и от удар да е."Ирландската овчарка"е редно да напусне длъжността,на която го поставиха неговите собственици и колкото побързо,толкова подобре.
57
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Преходът в България отдавна е свършил - това са все пак 25 години, западният модел у нас е прекопиран под индиго, но къде е обещаваното благоденствие? Крайният продукт на Прехода е един неоколониален модел, а България е превърната в неоколониален придатък на Запада.
56
0
 
5
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Откривам удивителна прилика между Росен Плевнята и Роланд Аткинсън,само,че единия е "президент",а другият неуморим комик.Колко жалко,че и двамата доставят безкрайни удоволствия само на сцената.
55
0
 
3
 
! Отговори
асд преди 9 години
Имах съучен.кат този,на частни уроци по англ,с дънки на училище,пишеха със запад.химикалки...сега са по 25 ст,останалите бяха с униформи.Що му требваше,да се занимава с полит,вместо да си седи в Германия.Немаше да се разбере комсомол.му минало,което сега яростно "шиба",всеки път когато заговори за Евроатлантичес.приорите на Бг.Предишния беше "апаратчик".Сегашния е "апарат",Борисов мести както иска.Достолепно изглеждаше Петър Стоянов,сега чете за "демокрация",която и той знае че не съществува.
54
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не мога да кажа, че е най- умният президент. Но с положителност е най-енергичният - не се спира да ръси умности.
53
1
 
18
 
! Отговори
до гражданин преди 9 години
Извинете вие кон с капаци ли сте!?Моля направете минимални усилия за да се сблъскате с очевидното ,а то е пълната неадекватност на Плевнелиев!
52
1
 
14
 
! Отговори
Що ни занимавате преди 9 години
с този сурогат? Я дайте да чуем направо мастията на Меркел! В тази хубава утрин да се изкаже накъде ще върви народа, безпросветния и простия народ. Пък може новата реколта журналисти-кариеристки да са го олабили снощи яко и да не може да се покаже Слънцето, та ни залъгват с пудела му.
51
1
 
10
 
! Отговори
Пука ми преди 9 години
от кво се впечатляваш, като знам кой те лансира и чии подметки си ***, предпочитам да разбера каква храна впечатлява рибките ми.
50
19
 
1
 
! Отговори
гражданин преди 9 години
Браво на Плевнята! Най-добрият президент досега!
49
2
 
22
 
! Отговори
шм преди 9 години
Как един път този човек не излезе пред народа, без да чете от хартийки.
48
1
 
19
 
! Отговори
Ние преди 9 години
Каква радост,какъв възторг бликаше от цялото изражение на помака,когато говареше за падането на правителството!Той цяла година всеотдайно работи за това.Вместо да бъде в затвора за дестабилизация на държавата той се изтъпанил да ни учи на морал!
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пфу и плюнката си не хабим за тоя!
46
3
 
23
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 9 години
Колко по-спокойна бе медийната среда докато Плевньо мълчеше. Отново почна да ръси глупост след глупост. Абе момче, абе ходи да пасеш биволи поне да има файда от тебе! Какво ми говориш за Кристалинка! Какво може да се каже за нея освен, че е куха лейка със силно развит конюнктурен инстинкт. Ми тя за 5 пари не е свършила работа където и да е била, камо ли за България! Отврат! Е, ако я номинират за комисар поне има по-добра визия от онази Ащан, дето е като "омита чиния" както викат по наше село!
45
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже , какъв мишок сме си избрали.На кой му пука от какво се впечатлява този крадлив ***-офшорчик.Тази фраза за институциите я слушам откакто *** стана президент.Да не говорим , че точно неговата институция е най-излишна.Нещо като областните администрации , където само се харчат пари на вятъра, за да дремят някакви партийни секретари до изборите.
44
3
 
20
 
! Отговори
don преди 9 години
г-н Президент Вие кога ще си подадете оставката.май се прие за политик.*** на Бойко.без собствено мнениемай на 05.10. ще има избори 2 в едноза американските агенти няма място в България , а вие сте една от *** които целите това което става в Украйна да се прехвърли и в България.Американски *** вън
43
0
 
21
 
! Отговори
www преди 9 години
А СИЛНИ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ ПРОСТО ЛИПСВАТ.