Без актуализацията ще настъпи финансов колапс, сигурни са в ГЕРБ

Управляващите и опозицията пак в сблъсък за ремонта на бюджета
30 юли 2014 09:48, Надежда Бочева
21
Без актуализацията ще настъпи финансов колапс, сигурни са в ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Актуализацията на бюджета продължава е повод за ожесточени спорове между управляващите и опозицията. Ревизията на държавния бюджет беше одобрена вчера на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС, а всички депутати от „Коалиция за България” в пленарната зала гласуваха против.

Още по темата
Без актуализацията на бюджета в държавата ще настъпи финансов колапс, каза пред Нова телевизия депутатът Станислав Иванов от ГЕРБ. "Ако в момента не бъде приета актуализацията, това означава, че в държавата ще настъпи финансов колапс. Ако не бъдат разплатени 1,5 милиарда по оперативните програми, България няма да може да кандидатства за възстановяване на средствата от европейските фондове и ще изгубим пари”, обясни той.

На тези думи Жельо Бойчев от „Коалиция за България” отговори, че това няма никакво отношение към актуализацията на бюджета.

"С темата за евросредствата се спекулира много. За тази година е планирано малко над 3 милиарда да бъдат разплатени по всички европейски програми. Към момента са извършени плащания за 1,6 милиарда. Единственият проблем, който имаме, е спряната програма "Околна среда”, обясни Бойчев.

"След като докарахте държавата дотам, че да принудите и ГЕРБ да подкрепи вашето правителство, значи картината е наистина плачевна”, заяви от своя страна Станислав Иванов по повод позицията на неговата партия.

Според него в момента има неяснота за реалното състояние на финансите на държавата. При казуса с КТБ не се знае колко средства ще отидат по гарантираните влогове, каза Иванов. Той предположи, че вероятно средствата във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат, за да бъдат разплатени депозитите, и ще трябва да се дадат пари от резерва.

"Това е истинската причина, с която се иска актуализацията на бюджета. Не е редно да завишаваме дълга и да взимаме каквито и да било решения относно КТБ. Първата задача на новото Народното събрание е да смени целия УС на БНБ, да начертае план за излизане от ситуацията с КТБ, евентуално обявяване в несъстоятелност и едва тогава да се задейства Законът за гарантиране на влоговете”, коментира Жельо Бойчев.

Очаква се депутатите да разгледат на второ четене предложението за промяна на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса по време на извънредно заседание на парламента, насрочено за 4 август.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За тия дето чакат края на света, препоръчвам да видят отчетите на правителството, а не да слушат от Тиквун какво може би е станало. Само за справка - построени магистрали за 1 година 97 км. Доста повече от Борисов. Но поради нерязане на лентички на всеки километър остава извън ТВ репортажите.
15
0
 
18
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
След като Ореха е теглил досега 890 хил. от къде взимаш останалите? Да не са дето Тиквата искаше да се теглят?
14
2
 
24
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Разбирасе че ако без актуализацията ще има финансов колапс ама не за държавата а за държавниците и по специално тия от ГЕРБ и ДПС, а че с тая актуализация се обрича целия народ финансов колапс никой не го интересува!
13
0
 
26
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Бреее, не се насмукаха, бре. Политик на пари насита няма. Ако питате мене- прочетете Приказка за стълбата от Христо Смирненски и нещата ще ви станат ясни.Хи-хи и друг лаф има- Една *** колкото повече се качва нагоре, толкова повече и лъсва ***.
12
4
 
22
 
! Отговори
Кешбак преди 9 години
Станишев да събере обратно парите които раздаде на олигарсите и тези които открадна той и обкръжението му. Тогава ще има за здравеопазване.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С актуализация или без финансовият колапс е настъпил вече! Имаме близо 8 млрд. лв нов дълг за по-малко от година - добре тази година закърпихме бюджета с емитиране на дълг, а догодина? Без работеща икономика няма излизане от този финансов колапс, а честно казано не се вижда кога ще работи икономиката у нас, с всеки месец перспективите за бизнс стават по-лоши и не се вижда светлина в тунела!
10
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чудя се защо умните,красиви и богати не помогнат служебното правителство(на Роско-ГЕРБ) с дарения от заплатите си да избута тези няколко месеца. Пък после ако загубят няма да се налага да танцуват пред НС
9
4
 
27
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
До ВинетуНай-добре се наречи Сантър а не Винету защото за Винету не ставаш не ти достига акъла! ГЕРБ и ДПС вече са коалиция! Винаги реагирам на безпринципност. Бойко Тиквето е запищял че държавата е в колапс от месеци и изведнъж случилото се с КТБ и другата банка за която разпространяваха гадости му дойде дюшеш, аз не вярвам в съвпадения. А тия 3 милиарда е за да се замаскират далаверите във КТБ създадени именно от ДПС и ГЕРБ това ли са жизненоважните за държавата въпроси? Не ме разсмивай!
8
5
 
29
 
! Отговори
Новите "спасите преди 9 години
ГЕРБ и ДПС - новите "спасители", които са се събрали да ви "спасяват". Точно така каза Бойко - няма да прави коалиция с ДПС, но ако трябва да спасява България ще се обедини с ДПС и ще управлява с тях.
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колапс ли?Администрацията е толкова раздута,че трябва да се режат и закриват цели служби,агенцийки,инспекторати и тем подобни кияци,дето са дублирани,че и по три има от вид за една работа!Най-малко с 2/3 трябва да се намалят нищо неправещите чиновници!Да не говорим за електронното управление,че не помръдва,за да има назначени ''свои хора'' на държавна заплата!
6
4
 
27
 
! Отговори
атакист преди 9 години
Робърт де Нири в 'Жега' днес ми прилича на малката русалка в сравнение с тандемът Цветан Василев и Бойко БорисовПарите вече не са откраднати от КТБ, тъй като се гласува да се изтегли зем от името на децата ни, с който да се върнат тези пари!Т.е. парите вече са откраднати от държавата!И то по-осбено тривиален и нескопосан начин, но за овцете бе достатъчен!!!Къде сте граждански общества и пртестни мрежи когато пред очите ни обират !!Или и вие сте в играта и сега мълчите !Кой Кой КойПРОТЕСТ!
5
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Без Боко и Доган утре няма да изгрее слънцето!
4
13
 
19
 
! Отговори
Винету преди 9 години
Дичо, дичо, ГЕРБ няма да се коалира с ДПС. А това, че за няколко важни за държавата въпроса действат заедно, е съвсем друго нещо. Нали цяла година ДПС играеше с БСП, а много често гласуваха заедно ДПС и Атака. Тогава ти реагира ли на такава безпринципност?
3
16
 
30
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
До анонимен 2Абе вие анонимните герберски *** подскачащи като умиращи пеперуди герболетки около слънцето Борисов що не си понапрегнете малко мозъчните гънки а? Това дето се заформи е новата Коалиция Пеевски-ГЕРБ, ДПС и Роска Плевнелиева, които искат да прикрият далаверите, които те собствено извършиха. Спокойно в този кюп може да сложим и РБ нищо че не са в парламента и може никога повече да не бъдат! Замълчете герболетки защото се излагате, ама уникално се излагате!
2
9
 
26
 
! Отговори
истина преди 9 години
Защото сте некадърни!
1
25
 
47
 
! Отговори
Дичо преди 9 години
А със ГЕРБ и ДСП колапса ни е напълно гарантиран-тия още не започна предизборната надпревара и почнаха заедно да действат, направо съм отвратен!