5-10 млн. евро преки щети за България от руското ембарго

Уволняват шефа на Агенцията по горите
Обновена: 13 авг 2014 17:10 | 13 авг 2014 17:08, Надежда Бочева
26
5-10 млн. евро преки щети за България от руското ембарго
Васил Грудев. Снимка: архив, БТА

Между 5 и 10 млн. евро ще са преките щети за България от руското ембарго, обяви служебният земеделски министър Васил Грудев.

Още по темата
По думите му има и косвени щети, които ще засегнат целия ЕС. 

Грудев вижда изход в бързо либерализиране на износа към трети страни, включително и САЩ, тъй като имало много пазари, към които износът е затруднен.

„Преките щети ще бъдат компенсирани, въпросът е да се справим с косвените, тъй като много браншове ще пострадат“, смята той.

Министърът обаче припомни, че няма как да бъде забранен внос на стоки от ЕС, за да бъдат защитени българските производители.

Грудев заяви още, че се очаква през август да има извънреден съвет на земеделските министри на ЕС.

Днес той представи заместниците си доц. Георги Костов, който вече е бил зам.-министър на земеделието, и Марина Бракалова – специалист по ПРСР с кариера в Брюксел.

Зам.-министър Георги Костов съобщи, че иска до края на деня оставката на шефа на Изпълнителната агенция по горите Григор Гогов. „Аргументите са свързани с редица неосъществени дейности по контрол и проведени процедури и конкурси“, каза Костов.

Министър Грудев заяви, че чисто математически не е възможно по схемата за подпомагане на най-малките ферми земеделците да получат директни плащания по 1250 евро годишно.

Припомняме, че предишните управляващи обещаха тази подкрепа и записаха в Концепцията за директните плащания, че на нея ще имат право фермери, които обработват поне пет декара земя. Срещу схемата възразяват остро зърнопроизводители и други браншови организации, тъй като смятат, че сега земята вместо да се комасира, ще се раздробява от желаещи до ползват обещаните 1250 евро.

„Невъзможно е дребните  фермери да получават 1250 евро“, категоричен е Грудев, който  обясни, че по това направление могат да бъдат отпуснати 10% от бюджета на директните плащания.

Новият министър обаче ще остави схемата в Концепцията. Той отчете, че като цяло схемата е добра, тъй като спестява бюрократични процедури на земеделците.

След като процедурата се задейства, фермерите могат да получават подпомагане от 500 евро до 1250 евро, според определения бюджет и броя на заявките за подпомагане.

Грудев отново каза, че ще работи в диалог с ЕК по одобряването на новата Програма за развитие на селските райони, програма „Рибарство“ и схемите за директните плащания, като целта е различните сектори в земеделието да бъдат подпомагани балансирано.

Той отчете като проблем, че нито Фонд „Земеделие“, нито Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури са стартирали административна подготовка по прилагането на новите политики.
 

Още за земеделие четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
? преди 9 години
От цяла България , износ към Русия , само 10мил.( селско стоп.продукти)ТОВА НЕ е ВЯРНО ! ?
18
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 9 години
Вярно ?????Само 10 милиона !Ами това са щети , само от едно наводнение !
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
9. Ами страните от ЕС , какво правят?Пример:Полша взема собсидия от ЕС и си продаваше ябълки на Русия ?Търсят пазар и там е имало!Ако ти кажат че пазарят ти е Ирам, ще изнасяш за там.А. с малките собсидий, българите могат да произвеждат ДОМАТИ,, , че е срам една страна с градинарски опит да внася *** !
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората с нетрадиционна политориентация лъжат, че сме зависими от Русия. Ами че толкова получават само протестната хунта отвъд Ламанша.
15
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Русофилите ореваха целия свят заради напълно справедливите санкции над кървавия агресор Русия.Страшни загуби за България от путинското ембарго 5-10 милиона евро. Та то градушките нанесоха 5 пъти по големи загуби.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МОНОПОЛИТЕ В ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО , ОБРИЧАТ БЪЛГАРСКИТЕ СЕЛЯНИ НА БЕЗРАБОТИЦА И ГЛАД!!!ТОВА Е АБСОЛЮТЕН ГЕНОЦИД НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!!ТАКА СЛЕД 9.09.44г. КОМУНИСТИТЕ НАСИЛА ОЧУЖДИХА ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИТЕ---ЗА ДА ПРАВЯТ ТКЗС-та. и ПРОГОНИХА НАРОДА ОТ СЕЛАТА!СЕЛАТА , БЕЗ ПОМИНЪК --ОПУСТЯХА!!!СЕГА КОМУНИСТИЧЕСКАТА *** --ПРАВИ СЪЩОТО !СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО Е ПЪТЯ ЗА ЛИКВИДИРАНЕ НА БЕЗРАБОТИЦАТА И ПРОСПЕРИТЕТА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!...ИНАЧЕ ВИ ЧАКА ГЛАД И СКЪПИ ВНОСНИ ПРОДУКТИ!ЧАКА ВИ -КОМУНИЗЪМ!
13
0
 
1
 
! Отговори
Васо преди 9 години
"Срещу схемата възразяват остро зърнопроизводители и други браншови организации, тъй като смятат, че сега земята вместо да се комасира, ще се раздробява от желаещи до ползват обещаните 1250 евро." Правилно другари. Така нито земята можем да им вземем, че и от парите ни ще получават. Искаме всичко и вече нямаме срам да го заявим публично. А на 5 декара може да се направи нещо от което да преживява едно семейство. Чакам сега закон за земята дето да забранява собственост под 500 декара. Комунисация
12
1
 
3
 
! Отговори
циника преди 9 години
И нещо друго - естествено,че огромен пазар който поглъща огромно количество продукция, какъвто е руския ще се ползва от по-ниски цени, за разлика от мижавия бг пазар.
11
2
 
6
 
! Отговори
циника преди 9 години
9 и 14,стига сте дрънкали глупости.Целта на субсидиите не е да "направи приличен живота на земеделските производители" /хоххо, ЕС не е благотворителна организация/,а да свали цените на стоките произвеждани в ЕС за външните пазари и така да се бият местните производители.Това е стратегия,която носи огромни печалби на ЕС. Наивниците тук си мислят,че ЕС от благотворителност подарява едни пари на едни хора,които си упражняват селскостопанското хоби:))))
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Инж+Няма такова нещо, загуби чакат хотелите на ***!
9
3
 
5
 
! Отговори
Инж+ преди 9 години
Ето че на тези, които ни "изхвърлиха" от руския пазар, им се "връща"!?
8
12
 
4
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
От санкциите ще пострадат тези които са обрнати към Руския пазар. Това са *** които гласуват за БСП и други генно-модифицирани партии. Още Тодор Живков постави ударение на "второ направление". Ние сме непобедими защото работим. Да му мислят тези дето са се привели пред Путлеристите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И този *** ръководи земеделието ни? Ами той две думи на кръст не може да каже! Всяка нормална държава води протекционистическа политика, за да защити своите производители. Нас ни управляват събуйгащи!
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Министърът обаче припомни, че няма как да бъде забранен внос на стоки от ЕС, за да бъдат защитени българските производители." още някой да се съмнява че ние сме в ес само за да ни смучат от там???? Всички вериги магазини са пряк канал за стоки от ес, никой не зарежда Бг. стоки, така че Бг производителите са обречени на изчезване. министъра да каже какви са ни преките и косвените загуби от влизането ни в ес и нато??? Ако някой сметне всичките ни загуби ще се разбере че тея отдавна са продали БГ.
5
11
 
4
 
! Отговори
позитивно преди 9 години
Г-н Грудев, Вие нямате никаква вина: на фона на соцбезхаберието трябва да кажете както казаха в Гърция: ние сме член на ЕС, по-важно е да спазваме правилата, отколкото да се вайкаме.Тук, в РБългария, ПРАЩЯТ медиите от "КАКЩЕ ИМАМЕ ЗАГУБИ".И какво искате- да се плеснем с ръце и да се прегърнемс Путин?В Гърция- обратно; спокойно медиите пишат КАК ще пренасочат износа, въобще няма вайкане.
4
11
 
4
 
! Отговори
xax преди 9 години
До неоБегай, русначе!
3
21
 
10
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Престанете с тия глупости, това не са щети, а разходи, които всяка уважаваща се държава трябва да плати, за да се отървем от чумата Фашистка Русия.
2
4
 
0
 
! Отговори
аз преди 9 години
Как само 10 милиона, та само аз съм загубил към милион.
1
5
 
19
 
! Отговори
нео преди 9 години
Тоест нямa кaк дя зaбрaним вносa нa Ес стоки зa дa зaщитим Бг производителите. Тогaвa зa кaкво ни е Ес?????????Дa зaщитaвaме техните производители ли. Ебaси aбсурдa.