ЕС има ?400 млн. за компенсации за руското ембарго

Парите са от специален фонд
Обновена: 8 авг 2014 16:50 | 8 авг 2014 16:44, Елка Василева
76
ЕС има ?400 млн. за компенсации за руското ембарго
Снимка: Reuters

Европейската комисия разполага с 400 милиона евро за компенсиране на европейските селскостопански производители във връзка с продоволственото ембарго, въведено от Русия в отговор на санкциите на Запада. Това е заявил еврокомисарят по търговията Карел де Гухт според местни медии, информира ИТАР-ТАСС.

"Става дума за 400 милиона евро", е казал еврокомисарят, коментирайки информация в медиите, че европейските правителства възнамеряват да поискат от Еврокомисията финансови компенсации заради руската забрана, пояснява ИТАР-ТАСС.

Още по темата

Де Гухт, цитиран от белгийската информационна агенция Белга, припомни, че е съществува специален фонд за ситуации, при които земеделските продукти не могат да бъдат доставени поради политически причини и уточни, че става дума за 400 милиона евро.

Неговият колега, еврокомисарят по земеделието, румънецът Дачиан Чолош вече потвърди, че фондът е наличен и може да се искат пари от него, допълни Белга.

Според данни на руските митнически власти вносът на стоки, засегнати от санкциите, през 2013 г. се е равнявал на 9,1 млрд. долара. Страните от ЕС са доставили на руския пазар стоки от санкционния списък за 6,5 млрд. долара, припомня руската агенция.

Ембаргото, обявено от руснаците върху вноса на европейски хранителни продукти, ще бъде трудно за европейското земеделие, но фондът за солидарност би могъл все пак да смекчи това въздействие, посочи Де Гухт, цитиран от Белга. Във всички случаи самата Русия "ще плати цената на мерките", които предприема, предупреди в ефира на Радио 1 (Ве Ер Те) еврокомисарят по търговията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Имани преди 9 години
В последно време гледам само фотоси на плодове и эеленчуци и (КОМАНДОСИ ) раэбира се!!! Интересно ми е само, кои е фонда които ще покрива санкциите, тоэи на краставиците или тоэи на Южна Европа:-)))???!!! Между другото фрау Меркел се покрива и по някакъв начин подава топката на съюэника и от преэокеана или просто ми се струва така???:-)))
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ам останалите 6 милиарда всъщност аз съм сигурен че ще са малко повече от 6 милиарда например 12
52
0
 
1
 
! Отговори
400 преди 9 години
Само Белгия иска 200млн. евро. Гъррция, Плоша и т.н. в редичката със сигурност ще поискат поне двойно. Като ги сметнем исканията = 10 000 000 000 евро за 1 година... Така е АТЛАНТИците го удариха по най-болното място - финасирането. Той им отвръна с отказ от бързо развалящи се продукти, които няма да могат да Му ги продадат догодина отново. Този МЕГА възел, който като на шега непрекъснато се затяга може да Го среже само някакво МЕГА бедствие, със или без човешка намеса.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във всички страни се гледат ГМО плодове и зеленчуци. Дори и в България. А особено в Полша и Румъния. При това от десетилетия. Например, защо някои растения са устойчиви на раундъп а други не са? Защо точно доматите, краставиците, тиквите праза, чесъна и примерно банановите палми които сееш устояват на раундъп, а троскота(дето е стотици пъти по - устойчив) не може? Дори бананите, които внасяш са генно модифицирани.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Парите са от специален фонд - да, и този специален фонд се казва ДЖОБА НИ!Путин е хитър, удари тези държави, които най ще ги заболи, идните години като нищо доста държави от ЕС ще изберат управление, което е по-близо до Русия.
49
0
 
1
 
! Отговори
Realist преди 9 години
До Анонименя си пиѝ хаповете че си в абстиненция !!!
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз знам стотици начини да изкарам руската мечка от бърлогата й, но не знам нито един начин да я върна обратно. Никога не дразнете руската мечка Ото фон Бисмарк. отдавна им е го казал умния немец ама няма ко да слуша!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС има ?400 млн. за компенсации ама не за Бегето или други мършави членове като нас. Както се вика нашето си е наше а чуждото общо:)) Демокрация кво да прайм:))
46
1
 
5
 
! Отговори
! преди 9 години
Честито 400 милиона на вятъра за да хранят определени хора. Ако има излишни като като гражданин на Европейския съюз искам толкова пари колкото ще получат и тези които ги обезпечават. Може пък да съм искал да правя бизнес с Русия и сега заради забраните на ЕС ще съм ощетен с 40 милиона! Искам всеки гражданин на ЕС да се третира като че може да загуби неусвоени ползи и затова всеки трябва да получи част от пая! ДАЙТЕ СИ МИ ПАРИТЕ !
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както се казва за ес в тоя случай: "пациента не за болницата а за моргата"
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
400 млн евро срещу загуби от 400 млрд. годишно ... честито на ЕС и тяхната политика ...
43
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност санкциите са, защото Фашистка Русия започна кръстоносен поход на Запад. Всъщност ЕС и САЩ малко ги поизненадаха със събитията в Украйна, *** мислеше да я завземе и да се окопае там, но нещо удари греда.
42
0
 
9
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Лошото е че в България ще изчезнат турските плодове и зеленчуци, и ще отидат в Русия. А нашия пазар ще се напълни с плодове и зеленчуци от ЕС които са пълни с ГМО и растат и в хладилника, най вече от Полша. България внася 90% плодове е зеленчуци. Да не говорим пък за месото и неговите производни там химията е на първо место, затова подрастващото поколение дебелее и е болно.За това пък има вероятност да паднат цените.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До спрете сеЕС да се отърси от натиска на САЩ и да си гледат собствените интересите------------Интересите на ЕС са да не и свалят гражданските самолети някакви православни фундаменталисти.Да може да има отношения с Украйна без да и се бъркат москалите.Интересите на ЕС са веднъж за винаги да се изкъртят зъбите на Фашистка Русия.За това ни се налага да действаме в съюз със САЩ.А САЩ са най-близки цивилизационно до нас, европейците.Поредния коментар ТЪПНЯ ОТ НИСКО НИВО!!!На квадрат!!
40
1
 
9
 
! Отговори
Хаха преди 9 години
Ей *** оня ден бях с една компания московчани във Варна. Говорят не само руски, български а и китайски и японски някой от тях. Много сте далеко от света селтациий. Хайхахах
39
1
 
8
 
! Отговори
ххх преди 9 години
До EU citizenЗащо лъжеш бе,съюза с САЩ е пагубен за ЕС,всеки който се е захванал с САЩ съжалява жестоко и ти го знаеш добре.
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересите на ЕС са да не и свалят гражданските самолети някакви православни фундаменталисти.Да може да има отношения с Украйна без да и се бъркат москалите.Интересите на ЕС са веднъж за винаги да се изкъртят зъбите на Фашистка Русия.За това ни се налага да действаме в съюз със САЩ.А САЩ са най-близки цивилизационно до нас, европейците.Пич защо имам усещането,че в тая държава са останали само национални нихилисти и мазохисти.Едните викат Русия другите САЩ-ми то българи не останаха!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
смотаняк преди 9 години
До EU citizenМай си изпускаш нервите и защо ли,защото и ти не си вярваш на написаното че ще стане,по спокойно гражданино изяж една Полска ябълка.
36
6
 
2
 
! Отговори
EU citizen преди 9 години
До спрете сеЕС да се отърси от натиска на САЩ и да си гледат собствените интересите------------Интересите на ЕС са да не и свалят гражданските самолети някакви православни фундаменталисти. Да може да има отношения с Украйна без да и се бъркат москалите. Интересите на ЕС са веднъж за винаги да се изкъртят зъбите на Фашистка Русия. За това ни се налага да действаме в съюз със САЩ. А САЩ са най-близки цивилизационно до нас, европейците.
35
1
 
9
 
! Отговори
почна се преди 9 години
От много страни в ЕС който изнасят стоки в Русия,вече започват да съкращават персонал и работници и си задават въпроса защо трябваше ЕС да налага санкции срещу Русия и какво са си мислили че Русия няма да отговори ли?