Кабинетът следи казуса с КТБ, но може само да съчувства

Близнашки: Преговорите с фонда от Виена са лъч надежда
Обновена: 20 авг 2014 14:20 | 20 авг 2014 12:23, Веселина Йорданова
40
Кабинетът следи казуса с КТБ, но може само да съчувства
Снимка: архив, Reuters

Кабинетът следи внимателно развоя на събитията в КТБ, без да може да се намеси, заяви служебният премиер Георги Близнашки след заседанието на МС.

Премиерът напомни, че БНБ е автономна институция и уточни, че до момента не се е срещал с управителя на банката Иван Искров.

Още по темата
Можем само да съчувстваме на хората към днешна дата, коментира Близнашки. Той отново заяви, че разговорите с фонда от Виена, който проявява интерес към банката, са предварителни, и ги определи като „лъч надежда“.

Изпълнителната власт не е водеща в този процес, заяви и финансовият министър Румен Порожанов.

Финансист номер 1 каза, че темата за КТБ е обезпокоителна от гледна точка на отражението й върху икономиката и цялата финансова система.

„Нашата позиция е търсенето на решение с използването на финансов инструментариум, така че да не се ангажира публичен ресурс за спасяването на банката“, обясни той.

Министърът каза още, че в момента БНБ извършва одити и в рамките на закона има правото да разглежда всякакви предложения за оздравяването на банката.

Порожанов коментира, че интересът на изпълнителната власт е този анализ да бъде направен максимално бързо, така че да са ясни възможностите.

По думите на министъра анализът на влиянието върху икономиката на ситуацията в КТБ трябва да бъде пречупен през отделните министерства. Министърът даде пример, че държавните предприятия с блокирани средства погасяват задълженията си към държавата средно с около 2 седмици забавяне.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: КТБГеорги Близнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е пак си е нещо. Това да ти съчувства министър председателя си е сериозна работа. Ако вземе и да се включи в пиенето на по една студена вода цена няма да има нашия мин.председател.
10
5
 
17
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
до напушенИма закон, но противоречи на европейското законодателство. И понеже европейското е с приоритет пред националното, трябва да се действа по него!В крайна сметка, вложителите може да осъдят България и тогава парите няма да ги плаща Искров или проф. лизнашки...Иначе гербистчетата, когато стане въпрос за европейски правила пишат по 200 поста против "Южен поток", но за КТБ, понеже тиквеният им вожд не е дал инструкции - хората да умират.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държава, в която всички закони са фиктивни и плаващи, тук законите нищо не означават. Ако нещо е неудобно, променят закона или се започват приказки до безкрай.
8
4
 
9
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 2 щот не могат и гарантираните влогове да платят те там е проблемо айде наред е пръва инвестиционна
7
7
 
10
 
! Отговори
напушен преди 9 години
Стига с тая банка!Има си Закон за банките, действайте по процедурата.Майната им на хората,нали шефа избяга.сега гонете дивото!
6
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е тази държава дето търпи да се погазва закон за гарантиране на влоговете и търпи хората и бизнеса да умират заради шепа разбойници. Колко време мина и няма виновен.
5
11
 
16
 
! Отговори
признавам си преди 9 години
Като видях кои са загубили милиони в КТБ ми стана и малко кеф. Сега за да си ги вземат нека докажат доходи за тях! А на хората до 200 000лв нека се изплатят! Не герберите да съчувстват за каша която забъркаха!
4
3
 
22
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Някой нещастен човечец може и да умре, преди да си види парите...А мин. на финансите като не можел да се меси, защо пише глупости до ЕК? Да си трае поне и да не се излага!
3
4
 
23
 
! Отговори
ТОЙТОЙТОЙ преди 9 години
Нека си спомним кой рева цял месец, че държавата е фалирала и банките ще гърмят. Сега се оказа, че пари има, но щетите с банките са непоправими... А и КОЙКОЙКОЙ пълнеше с държавни пари КТБ докато те раздаваха необезпечени кредити?
2
3
 
29
 
! Отговори
аа преди 9 години
Нали има закон, според който до определена сума кредитите могат да бъдат гарантирани. Защо не успяват да приложат закона?
1
2
 
33
 
! Отговори
рашид веждичков преди 9 години
мдааа...значи кабинетът на всякъде другаде може да си вре некомпетентната гага но когато става въпрос да се свърши нещо конкретно ,което засегна начина на живот на толкова много хора...можело да ми съчувства?!...ми айде няма нужда,никой не е умрял още ...некадърници