Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари

"Да търсим как да си спасим държавата без значение кой ще е премиер"
Обновена: 25 авг 2014 17:40 | 25 авг 2014 15:27, Камелия Цветанова
589
Борисов зове за политическа стабилност, защото няма пари
Снимка: БТА

Пари в държавата няма и не се очертава да има, смята лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него в тази ситуация е необходима политическа стабилност и адекватност на всички политически партии, защото след януари 2015 г. страната ще се озове в ликвидна криза.

Още по темата
Той призова служебното правителство още отсега да започне подготовката за вземане на нов държавен дълг.

Взимането на дълг от служебния кабинет обаче на практика е невъзможно, защото 42-то Народно събрание не прие предложението на президента Росен Плевнелиев да му даде правомощия да сключва договори с европейски финансови институции при последваща ратификация от парламента.

Мотивът на управляващите за това беше, че така ще се подпише празен чек на служебното правителство.

Според Борисов обаче най-важно сега е "да вържем двата края" до края на 2014 година и да минем 2015 година, за което по думите му се изисква невероятно умение.

„Много гръмко се говори за програми, кой какво щял да направи. Всеки може да седне и да напише на един лист всичките си хубави сънища, за да се случат, трябват пари”, категоричен беше той.

Само до края на 2014 година се нуждаем от 4,5 млрд. лева допълнителен държавен дълг, а с плащанията в началото на 2015 година се нуждаем от общо 6 млрд. лева, добави Владислав Горанов, финансов експерт на ГЕРБ и бивш зам.министър на финансите, цитиран от БТА.

Менда Стоянова обвини бившите управляващи, че са планирали бюджета за тази година „порочно с ясното съзнание за неизпълними приходи и за раздаване на разходи“.

Според нея от ГЕРБ са изключително разтревожени от анализа на служебното правителство за финансовото състояние на държавата.

След преглед на ситуацията миналата седмица служебният финансов министър Румен Порожанов съобщи, че ремонт на бюджета е необходим и кабинетът трудно ще избяга от актуализация, която да предложи на следващото Народно събрание.

Служебният премиер Георги Близнашки обаче обяви преди дни, че няма да се стигне до лошия сценарий в държавата в края на годината да няма средства, защото макроикономическите показатели са добри.

Борисов пък призова днес лидерите на политическите сили да изискат разчети от финансистите си и след изборите на 5 октомври всички заедно да търсят начин за излизане от ситуацията.

„Да се опитаме да търсим как да си спасим държавата. Абсолютно никакво значение няма кой ще е премиер, министър или кой ще е на власт на практика, ако нямаме съгласие в нацията как да излезем от тази криза. Напротив, колкото повече се конфронтираме политически или не искаме да видим цифрите, които ни дават експертите, оставяме държавата вече в непоправимо състояние", коментира той.

Според него политическите сили не само са чули призива му, но и са го разбрали.

„ДПС нямаше да си тръгне от управлението, ако не знаеше какъв апокалипсис идва, те никога не са били така добре представени в някое управление толкова, колкото в това. Те знаеха какво ще стане октомври-ноември-декември и затова решиха навреме да си тръгнат. БСП като мандатоносител нямаше да изпуснат шанса Станишев да стане премиер. Те нямаше да се съгласят да напуснат властта, ако не знаеха реалностите и това, което сътвориха", подчерта Борисов.

Той смята, че въпросът е дали сега всички политически партии ще имат доблестта да сложат цифрите върху масата.
 
„Длъжен съм да предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи и ще се режат плащания. Няма как да се спази Лисабонският договор до 3% дефицит, реално в момента го отчитат над 4%, за да слезе под 3, трябва да режеш разходи”, обясни лидерът на ГЕРБ, въпреки че се надява на победа на предстоящия вот.

Борисов съобщи, че е възложил на финансовите експерти в ГЕРБ да се напише закон за обединяване на НАП и Митниците.

Причина за това е, че му е омръзнало да слуша „как един камион минал, пък другият не му взел акциза, пък третият не му взел данъците, а четвъртият направил еди-какво си и накрая 1-2 млрд. лева по-малко”.

„Ще се опитаме в тази посока да направим чрез електронно управление, като мине камионът, по всички системи да му се съберат мита, акцизи", каза Борисов и допълни, че до края на август е поискал проектът да бъде готов.

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


589
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
Карл Май преди 9 години
Да спасим страната, но вождът да се казва Винету!
33
0
 
4
 
! Отговори
Корекция на 57 преди 9 години
"Поне", вместо "пони". Извинявам се.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов и ГЕРБ се опитват да освинят цялата политическа система, за да не им личи, колко са неподготвени да управляват отново.
31
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБерастите трябва да се разследват, включително и кметовете на ГЕРБ, калинките да бъдат уволнени, да бъдат сменени шефовете на ОД на МВР в страната, да се вадят документи, схеми и т. н. , и да се гърми по медиите, да се оказва медиен натиск на прокуратурата да си пише обвинителните актове както трябва, а не през просото, както е сега.
30
4
 
17
 
! Отговори
червената шапчица преди 9 години
Герб е Тумора на България! Един път го оперирахме, а сега е време да се очистим и от неговите Метастази!
29
0
 
7
 
! Отговори
Защо заеми? преди 9 години
Раздрусайте здраво феодалните старци и фамилиите им, окопани в БАННо не да разпродавате имотите 25 пъти по-евтино, както си беше наумил Дянков или да ги деактувате тихомълком. Имат сгради с празни помещения. Съберете ги в част от тези имоти, има място. Другото продайте за 4 милиарда и влейте тези пари в хазната - така пони няма да се плащат лихвите, неизбежни при един заем.БАН, така както е била замислена е нещо много ценно.Нужни са безмилостни оздравителни мерки, вкл. и самоиздръжка временно.
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази личност,титулуваща себе си- водач на народа-продължава да е неадекватен и да заблуждава лековерните ,защото знае,че нареденото с негово участие правителство е неспособно и не желае да оборва неговите апокалиптични тези,които този върти повече от година като изхабен грамофон.Да е чул някой някакви смислена негова лична стратегия за управление на държавата,какви са приоритетите му,какви са ресурсите му и кои са кадрите му.Един неподготвен за управление индивид разчита на страховете на хората и зомби стратегията,която прилага слугинажа около него ежедневно по медии,сайтове,печатни издания.Вр
27
3
 
7
 
! Отговори
ВМА преди 9 години
Мутрофонът отново точи лиги за пари и власт!!!Егаси гнусния, мазен диктатор!!!Изгелжда плитките му аргументи, тотални лъжи, лицемерие и вид на бандит кокошкар се нрави на мат'ряла !
26
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербер без власт е като наркоман без доза. Врещи, пищи, скимти, *** се, краде каквото има под ръка, посяга на бой, изпуска неволно фекалии и т. н.
25
5
 
16
 
! Отговори
кронос преди 9 години
Където пипне ГЕРБ, там вече няма живот, човека е осъден на страдания до гроб.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Длъжен съм да предупредя да не гласуват за нас, защото действително ще правим тежки реформи......Борисов, ти си един нищожен Пинокио..Още утре ще почнеш да ревеш как искаш 121 депутати..Тя кака Сийка от околовръстното си сменя мнението по-рядко от теб..
23
4
 
9
 
! Отговори
хадес преди 9 години
ГЕРБерастите трябва да се разследват, включително и кметовете на ГЕРБ, калинките да бъдат уволнени, да бъдат сменени шефовете на ОД на МВР в страната, да се вадят документи, схеми и т.н., и да се гърми по медиите, да се оказва медиен натиск на прокуратурата да си пише обвинителните актове както трябва, а не през просото, както е сега.
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СЛЕД ГЕРБ КАКВО ИДВА ВДИГАНЕ НА ДАНАЦИТЕ ,ОСИГУРОВКИТЕ,ТОКА,ГОДИНИТЕ ЗА ПЕНСИЯ,ТЕГЛЕНЕ НА ЗАЕМИ ПОНИЖАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ И ПЕНСИЙТЕ, ПОЛИЦЕИЩИНА ЗА ТЕЗИ КОЙТО НЕ СА ОТ ГЕРБ СТРАШНО САМО ПАТРИОТИТЕ ЩЕ СПАСЯТ БЪЛГАРИЯ
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам този мазохизъм,всеки ден да гледаме този *** и вмирисан ***!
20
3
 
14
 
! Отговори
МОР преди 9 години
Иска да тегли 4 милиарда кучето ченге ако дойде на власт, няма ли кой да спре този развилнял се екс диктатор не се търпи повече честно!
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Човек,който ограби държавата и продължава да живее на гърба на данъкоплатците, няма право нито на мнение,нито на "препоръки".Време е вече да се спре толерирането на този криминален престъпник.
18
4
 
12
 
! Отговори
пенчо преди 9 години
Много се кефя като чета напъните на Ентелигентните и Красивите да величаят вожда. Смея се от сърце. Не е истина че има такива самоотвержени ФЕНОВЕ
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудя се не му ли привикна вече народът на Тиквоний, не разбра ли, че тук става дума за оперетен артист, който обича да се показва по телевизиите, да говори сърдито, но нищо не върши
16
3
 
2
 
! Отговори
Sofia преди 9 години
Sutrin edno,vecher obratnoto.Boko skrii se na dulBoko!!!
15
0
 
4
 
! Отговори
луд умора нема преди 9 години
Позволявам си да Ви припомня,една метафора на г-н Борисов /в коментар за г-н Цветанов/за таралежа и страха да седнеш върху него .Страх и поговорката за ръчичките: "Едната мие другата,а пък двете лицето."