България не може да бъде "ястреб", когато става дума за Русия!

Първанов: Приляга ни да се обявим за прекратяване на санкциите
57
България не може да бъде "ястреб", когато става дума за Русия!
Георги Първанов. Снимка: БТА

България не може да бъде "ястреб", когато става дума за отношенията с Русия, заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, президент на България в периода 2002-2012 г., на дискусия на тема „Отношенията България – Русия“.

“Ние твърдим, че модерната архитектура на съвременна Европа не може да бъде насочена срещу Русия. Надявам се това да бъде разбрано от сегашните европейски и световни лидери, защото са твърде много предизвикателствата пред големите сили и общности, за да си позволим такова противопоставяне”, каза още Първанов.

Още по темата
По думите му повод за дискусията са множество материали и документи, в които бе обявено, че Русия е заплаха за националната сигурност на България.

„В случая аз категорично не приемам позицията на президента Плевнелиев, която беше изразена в серия от изяви. Има много неща, които звучат провокативно към Русия и то непредизвикано провокативно”, каза още той, цитиран от пресцентъра на партията.

Първанов изрази опасение тази линия да не се появи в позиция на държавния глава на предстоящата среща на НАТО в Уелс на 4-5 септември.

“Имахме цяла една година, в която видяхме много изяви на български министри, уви – министри от лявото пространство – на външните работи, на отбраната и енергетиката, с ясни знаци, съдържащи враждебност към Русия. Ние от АБВ реагирахме на първите санкции срещу Русия с тезата, че от тези санкции страдат народите, а не управниците”, коментира експрезидентът.

Според него „на България й приляга да се обяви за преустановяване на санкциите”, защото се вижда, че те не дават резултатът, още по-лошо – дават негативен резултат относно икономиката на Европа и нашия регион.

На въпрос дали министърът на отбраната следва да подаде оставка след скандала с документа „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“, той заяви: „Като знам кой го назначава, не съм сигурен дали следващият ще бъде по-добър”.

“Този министър, аз неслучайно казвам министър на войната, защото той си определи такава роля, той самият като генезис има подобно поведение, но за да хвърли в пространството подобен документ, той е поощрен и от президентството, и от онези, които се виждат управляващи”, смята Първанов.

По думите му кризата вероятно рано или късно ще мине и отношенията между Русия и Запада ще бъдат възстановени много по-бързо, отколкото между Москва и София, ако допуснем техния срив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Г Н У С ! преди 9 години
Този агент на дс,кгб беше избран с лъжи за президент ...и то 2-пъти...СРАМ! С цялото му скудоумие;с очевидното му служене на ЧУЖДИ интереси,а не на БЪЛГАРСКИ,с олигарсите крали фондовете на ЕС,заради които станахме за срам пред света....с вълците и козлите му;с досието му ДС и плеадата от ченгета в президентския му апарат....Г Н У С !
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОЦЕ Е БИТА ДС КАРТА!
20
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1 Когато отворим Белене за всички псевдо демократи, които изпълзяха от редиците на БСП преди около четвърт век.
19
5
 
9
 
! Отговори
ДС преди 9 години
ГОЦЕ И КОТИЛО ИМАТ ЕДНА стратегическа задача в идеологически план...ДА НАКАРАТ БЪЛГАРИТЕ ДА намразят ДЕМОКРАЦИЯТА!
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Седефчов,емисарят на таваришчА ПутинА в болгарский предель! северной империи...
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГОЦЕ,ЩЕ ТИ ПОСТРОИМ СТАТУЯ...ГЛУПОСТТА ВСЕ ПАК ТРЯБВА ДА СЕ "УВЕКОВЕЧИ"....И ДИКТАТОРА ТОШО ИМА ТАКАВА .....ТВОЯТА ЩЕ Е ПО-ВИСОКА....)))
16
4
 
10
 
! Отговори
+ преди 9 години
Вгледайте се в лицето на стария чекист Гоце:он е железния юмрук на ком.соц.партията....Та нали затова ги обучаваха навремето тия "бойци на тихия фронт" - фронта на заговорите,конспирациите, на интригите,на потайните злодейства....Браво агенте Гоце -кагебистката ти закалка си личи откъдето и да те погледне ЧЕЛОВЕК!
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце е уникално кух....Не му ли омръзна да се излага?! *** с *** е агента на дс.кгб!
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБВ+БСП=БКП/дс,кгб
13
4
 
9
 
! Отговори
КОКО преди 9 години
Този архар отново се изказа неподготвен...Аман от много говорещи и нищо неказващи празни ***!
12
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Агенте,СПОКО...комунизма никога няма да се завърне...Марш при Путин...С този промит мозък и некадърността си...си само за там....
11
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гоце има мозък само в гръбначния си стълб,а главата му е пълна с петолъчки!
10
6
 
10
 
! Отговори
Ццццц преди 9 години
Що не ходи да се лекува от руската проказа.Продажната атака и другаря от някъде си се катерят по дърветата и им се вижда червения з...
9
9
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
питам ? военния министър -къде ще се криеш ако ония дребничкия му трекне да ни офраска, ни нато ще ни спаси ни сенто ни сеато,налегай си и не си слагай дупето там където двама големи си мерят онези работи
8
1
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 9 години
Prav si Goce,tq trqbva kato kartal/orel/ da se razgrabva samo ot teb i tvoite kopoi,nqmate naqjdane be-KORABNI PLACHOVE,predpochitam vech' korabat da potane,za da se otarvem ot vas...
7
9
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До Анонимен а бе, само да попитам: защо всички *** са все анонимни.
6
11
 
12
 
! Отговори
alkap преди 9 години
По добре с Русия отколкото евро сакосонските обратеняци да ти казват кво да праиш
5
7
 
11
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Откакто започна да се договаря с борисофф Първанов загуби респекта на народа но сега говори истината вупреки че може да го прави за спечекване довериети на хората а относно Плевнята..... ами той с шефа си боко тиквара цитиратвсяко едно американско изказване и го превръщат в закон не разбирам как може някой да ги подкрепя.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Големия член" пак се изказа
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Uraaa,septemvri ste bade mai drugari.