България ще е активна в Плана за действие на НАТО

Плевнелиев: Трябва да инвестираме повече в отбрана
Обновена: 5 сеп 2014 17:01 | 5 сеп 2014 17:00, Камелия Цветанова
113
България ще е активна в Плана за действие на НАТО
Снимка: Reuters

Всички оценяваме тази среща на върха като изключително навременна, историческа, и сме горди, че бе приет сериозен пакет от документи и решения, както и че бе беше постигнат пълен консенсус по всички въпроси. Това заяви днес пред български журналисти президентът Росен Плевнелиев, обобщавайки резултатите от приключващата днес среща на върха на НАТО в Нюпорт, Уелс, цитиран от БТА.

Още по темата
Президентът изтъкна консенсуса по отношение на средата за сигурност и нейната оценка, която изключително динамично се променя, като кризите се множат от Украйна през Азия и Северна Африка и Близкия Изток.

Беше постигнат и пълен консенсус по действията, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдем адаптивни и да можем да решаваме проблемите, които се трупат, включително около нашите граници, добави Плевнелиев.

Като най-важен за България резултат от срещата президентът Плевнелиев посочи приемането на Плана за готовност за действие, с който се подобрява готовността на Алианса и способностите му за бърз отговор. България ще участва активно в предвидените в плана мерки, като всички мерки са на равнище интегриране с други държави, увери той.

Елементи от системата за командване и управление трябва да бъдат разположени по протежението на целия източен фланг, включително България, заяви президентът в изказването си на сутрешното заседание на Северноатлантическия съвет.

Президентът на САЩ Барак Обама обяви много важна инициатива, специално за България и Румъния, която е свързана със сътрудничество между САЩ, Румъния и България в зоната на Черно море чрез подобряване на готовността, обучение, тренировки и съвместни учения.

Тази инициатива на Вашингтон е изключително навременна и заедно с Румъния ние я приветстваме и се надяваме да бъде изпълнена със съдържание, заяви Плевнелиев.

"Разбира се, ще трябва да докажем разбирането на всяка от държавите членки, включително на България, че трябва да инвестираме повече в отбрана. Отбраната не се подарява, тя е колективно усилия", изтъкна той.

Именно за това в комюникето, което ще бъде прието днес, е изразен категоричният ангажимент и пълен консенсус на всяка от 28-е държави членки, че в следващия период до 10 години ще бъде постигнат така важният параметър за увеличаване на разходите за отбрана до 2 процента от БВП, добави президентът.

"Давам си сметка, че досега ние не сме били достатъчно ефективни в интеграцията на нашата армия с нашите съседи и в разработването на съвместни проекти по линия на инициативите като интелигентна отбрана, свързаност на силите и "рамкови нации". Това ще се промени, като държавен глава и върховен главнокомандващ съзнавам много добре, че ние можем да имаме ефективна защита на народа и гаранции за сигурност единствено и в рамките на семейството на държавите от НАТО", каза президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: натоотбранаПлевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
0
 
! Отговори
ASPARUH преди 9 години
MOLA NE SE ZAIAJDATE S PREZIDENTA.BALGARIA DA NE E SUPERSILA DA NAPRAVI KAKVOTO SI ISKA.IKONOMIKATA I ARMIATA TI AKO E SILNA SAMO TOGAVA MOJE6 DA DIKTUVA6 ISKANIATA SI.ZAPOMNETE GO VEDNAJ ZAVINAGI.PREZIDENTAT 4UDESNO I UMNO PAZI INTERESITE NA STRANATA.
87
0
 
0
 
! Отговори
ASPARUH преди 9 години
До bocKAKVO DA NAPRAVI PLEVNELIEV S TAZI SLABORAZVITA IKONOMIKA.BALGARIA DA NE E AMERIKA KAKVOTO SI ISKA TOVA DA NAPRAVI.INA4E VLIZAME POD RUSKO ROBSTVO,ETO TI UKRAINA,GRUZIA,ABAZIA,GORNA OSETIA,4E4ENISTAN.GOVORITE BEZ DA ZNAETE OBSTOATELSTVATA.PREZIDENTAT E UMEN 4OVEK ZNAE KAK DA POSTAPVA. BRAVO NA GOSPODIN PREZIDENTA. ZNAE KAKVO DA PRAVI.
86
0
 
0
 
! Отговори
реостат преди 9 години
ама дриг път направо триехте сега изрязвате и така сихчето не е хубаво
85
0
 
0
 
! Отговори
реостат преди 9 години
откакто американците доидоха България зприлича на прйдохаоткакто Бойко бе на власт всеки зарева!!! гладен му г..аоткакто българина се направи на камила с глава под полата на своита мила Гледаи гледаи на лопатата сапа с тази тръпка по гърба да ти светне че туи е за проблема ключа
84
0
 
2
 
! Отговори
Джим преди 9 години
хора са отвличани, затваряни и изтезавани. Ако това се приеме означава на практика край на правовата държава и отиваме на правото на силния където диктаторски режими чрез репресивния апарат на полицията и службите за сигурност подтискат гражданското общество и заглушават гласа на свободомислещите. Аз не желая и няма да живея в такава България.
83
0
 
2
 
! Отговори
Джим преди 9 години
Цитат от плана България 2020"Доколкото не става дума за граждани на страни от ЕС, чуждите агенти и терористи могат да бъдат елиминирани дори и физически без правни последици." - знаете ли какво значи това? Значи че ако някой реши може да убива хора без съд и присъда и без да носи наказателна отговорност! Това е фундаментална крачка назад в основите на правото и е противоконституционно. Всеки има право на съд където да бъде изслушан иначе отиваме към времена и общества където без съд
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Zaradi toz smotan prezident, GERB 6te zagubi goliama 4ast ot izbiratelite si, prodajnik, amerikansko 4u4elo
81
2
 
12
 
! Отговори
123 преди 9 години
Плевнелиев - национален предател. Какво ще правят тук американците, да си стоят на място, че където стъпиха развалиха държавите и донесоха граждански войни и смърт. Да си ходят, до кога ще мълчим???
80
1
 
11
 
! Отговори
as преди 9 години
Между другото тихомълком харизахме още три бази за без пари.
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Tina4- От нас зависи!!Всички вън, по улиците, стачки до дупка и всички *** да бъдат изритани от управлението!!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
hubavo gi vijte tova sa nai golemite LICIMNERI KOITO SA SASHTESTVUVALI NQKOGA
77
4
 
20
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
LICETO PLEVNALIEV>SRAMAT NA BALGARIA. ANATEMA. ANATEMA NAVSICKI EZICI PO SVETA.
76
2
 
13
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
NATO OTVARIA STRANICATA NA VOINATA>SRAM NIAMAT LI.TOVA E 21 VEK >OPOMNETE SE.
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе вие 24 години я унищожавахте под ръководството на Чичо Сам и Брюкселските бандити сега ще я създаваме
74
3
 
24
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
това на снимката са хората, които ако ги няма нещата ще изглеждат много по-добре.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dobre gi vishte na snimkata tova sa nai golemiete LICIMERI koito sa sashtestvuvali do sega !!!!!!!!!!!! nqmq po dolni ot tqh na4elo s MAKAK OBONGO ,blagodarenie na nashiq preziden kukla na konci naroda e beden
72
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоз нашият мендил ако не отиде да живее в САЩ на си му една работа.
71
4
 
20
 
! Отговори
boc преди 9 години
Плевньо, бесен съм!Вземай си *** и онова нищожество Барека и изчезнете!Отивайте да лижете за**ика на Обама!ВЪН!!!
70
7
 
23
 
! Отговори
boc преди 9 години
България никога не е имала по-продажен антибългарски пРЕЗИДЕНТ!Вън от България, американска мутро!ИНПИЙЧМАНТ!!!
69
4
 
16
 
! Отговори
boc преди 9 години
Г-н Президент, срамувам се от Вас!Срамувам се от Вашите антибългарски, антиевропейски и проамерикански позиции по всички въпроси, по които вземате отношение!Яд ме е, че гласувах за Вас!!!Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/09/05/plevneliev-nato-triabva-da-stane-po-podgotvena.237979