Цена на тока за бедни и богати

Пак обмислят да плащаме според потреблението
Обновена: 5 сеп 2014 08:29 | 5 сеп 2014 07:10, Веселина Йорданова
185
Цена на тока за бедни и богати
Снимка: архив, БулФото

Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока.

Такъв вариант се обсъжда, е съобщил пред “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

И пояснил, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заявил, че не може да потвърди.

Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера за първи път със служебното правителство, Щонов обяви, че се обмисля и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

“Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита”, каза той пред синдикати и работодатели.

Темата за различните цени повдигна на тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че 20% от битовите потребители ползват 80% от електроенергията, а 80% от домакинствата потребяват едва 20 на сто от тока. Тези, които отопляват басейни, да плащат на по-високи цени, настоя той.

По-късно пред журналисти каза, че в Малта имало 6 цени на електроенергията - от 12 до 60 евроцента на киловатчас. Имаме и опит назад във времето, каза той, напомняйки за онези евтини първи 75 квтч от 2002 г., които обаче бяха за всички.

Попитани неофициално в ДКЕВР дали разработват варианти за различни цени на тока, от комисията казали, че идеята е разумна, но тъй като вчера бе първият работен ден на новите членове на ДКЕВР, регулаторът още не е започнал изчисления по цените.

От регулатора обаче категорично заявили, че няма да се връщаме към стария вариант с евтина квота, която да важи и за бедни, и за богати, а по-скоро ще бъде според потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Че то след три месеца, всички ще бъдем - БЕДНИ....
61
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Глупостта идва дори и та липса на каквато и да е информация/а в същност точно това му е работата/дали Русия или Украйна няма да спре кранчето на газта.А идва и зима.Да не минеме всички на ток и тези "умници",да преебат всички ни? Доколкото си спомням "петата колона" на ГЕРБ , трябваше само да подготви изборите и
60
1
 
10
 
! Отговори
ттт преди 9 години
Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защитаНапротив, много добре си го представяме! Обаче пък разбираме и кой ще спечели изборите - онзи, който обещае понижаване цената на тока и покаже пътя, по който ще го постигне. Псевдополитици, започвайте да мислите!
59
3
 
38
 
! Отговори
Е га ти държавата преди 9 години
Токът да скочи с 50%, заплатите да си останат същите- не може всичко да се увеличава! И ако овчедушият български народ пак подмине поредният опит за унищожаването му, можем да се съдим само и единствено на себе си!!!
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де, идва зима, доста хора се отопляват на ток и съответно консумират повече. Това означава ли, че са богати и трябва да плащат по скъпата тарифа?!
57
6
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Има смисъл в това,но само ако се направи така,че да доведе до намаляване на потреблението!И не мижавите първи 75кВт/ч ,а поне 200!Бабата на село няма да си увеличи потреблението,но много хора с по 250-300кВт/ч ще се опитат да се включат!Изобщо трябва да се гони енергийна ефективност по всякакъв начин!А от сложни критерии за преценка кой е беден-просто няма нужда!
56
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да припомним на кухата тиква, че беше изртан с шутове от управлението заради мафиотското му рекетьорско отношение към хората в българия. много искам да стане премиер, за да доведе страната вече до тотален срив и да стане война и да се изчистим от мутри и разни подобни ***, съставляващи 1% от жителите на беге. *** да идат на бунището, мутри, там ви е мястото.
55
0
 
19
 
! Отговори
до 55 преди 9 години
а помниш ли кой продаде Нефтохим на монополният Лукойл и мариците на Хамериканците?
54
1
 
15
 
! Отговори
az преди 9 години
аз живея под наем ,ако предните наематели са харчили повече ток от мен ,защото са имали възможност да го плащаст ,защо мен да ме считат за богата по потреблението от предходния период ,що за глупости..
53
6
 
23
 
! Отговори
Истината преди 9 години
ГЕРБ се опитват популистки да избягат от гнева на хората заради поскъпването на тока при ГЕРБ. Това едва ли ще ги спаси и пак ще ги изметем както стана през 2013 година. ГЕРБ са символ на некадърно управление.
52
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На гереберасти и *** трябва да им се забрани да дават акъл в управлението!
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 55Баце, за горивата грешиш - имаме наложен от ЕС минимален акциз за горивата, което е 60% от стойността му. Обяснявам на хората които немогат да смятат:На 100лв. нафта - държавата прибира 60лв., а останалото се разпределя по виригата бензиностанция-рафинерия (като в тези пари влизат данък печалба, разходи за поддръжка на съоръженията, заплати и т.н.) Така че в случая с горивата - държавата е обирджията, а не компаниите.Въпроса е къде отиват тия пари?
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
според потреблението по-ниската цена ще бъде ако имате само една крушка у вас. Всичко останало ще екъм потребление за богати.На бедните не им трябва хладилник и печка. Нито имат, какво да слажат в него нито да сготвят а малкото пари които получават ако искат да им е топло да ги дадат на топлофикация, че я вижте що политици има за изхранване.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 43я погледни и сравни цената на 1 блок американска централа и 2 в белене и след това приказвай глупости
48
1
 
1
 
! Отговори
Богаташ преди 9 години
Аз пък съм на газ ще светна 2 енергоспестяващи крушки и ми дреме на щепсела.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези хора наистина ли мислят да увеличат цената на тока и то предизборно? Или са много нагли,или са много глупави. Сега разбирам ,защо пощуряха да махат членовете на ДКЕВР.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
защо се повишава цената въобще и кога ще поевтинее какви са тия спекулации и монополи
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей,гадове, за богатия сметка от 300 лв. и повече не е нищо,бълха го ухапала. Абе някои ще ги тресе електричество.
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То хубу, ама богатия може да си позволи къщата да му е с вътрешна и външна изолация, 10 камерна дограма със спец. стъкла, енергоспестяващи печки,перални,климатици от висок клас...
43
0
 
20
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
Е какво по - голямо богатство от деца! Който има повече от едно дете естествено тока по две. И едно допълнително нещо, ако си ром за всяко ново *** ти дава от ЧЕЗ по 50 лева и ножовка за кабели, а на всяко 10 то и сателитна чиния с предплатени канали за една година.