Цена на тока за бедни и богати

Пак обмислят да плащаме според потреблението
Обновена: 5 сеп 2014 08:29 | 5 сеп 2014 07:10, Веселина Йорданова
185
Цена на тока за бедни и богати
Снимка: архив, БулФото

Цената на тока да бъде според потреблението. За хората, които консумират малко, тя да бъде по-ниска, а за тези, които дърпат повече от мрежата - по-висока.

Такъв вариант се обсъжда, е съобщил пред “24 часа” министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

И пояснил, че се работи по 4-5 варианта как да се структурират цените, включително и за компенсации на бедните. На въпрос дали това може да стане от 1 октомври той заявил, че не може да потвърди.

Пред Националния съвет за тристранно сътрудничество, който се събра вчера за първи път със служебното правителство, Щонов обяви, че се обмисля и фонд за подпомагане на енергийно бедните домакинства.

“Нали никой не си представя, че ще вдигнем цената на тока с баснословна сума, без да има защита”, каза той пред синдикати и работодатели.

Темата за различните цени повдигна на тристранката лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Той заяви, че 20% от битовите потребители ползват 80% от електроенергията, а 80% от домакинствата потребяват едва 20 на сто от тока. Тези, които отопляват басейни, да плащат на по-високи цени, настоя той.

По-късно пред журналисти каза, че в Малта имало 6 цени на електроенергията - от 12 до 60 евроцента на киловатчас. Имаме и опит назад във времето, каза той, напомняйки за онези евтини първи 75 квтч от 2002 г., които обаче бяха за всички.

Попитани неофициално в ДКЕВР дали разработват варианти за различни цени на тока, от комисията казали, че идеята е разумна, но тъй като вчера бе първият работен ден на новите членове на ДКЕВР, регулаторът още не е започнал изчисления по цените.

От регулатора обаче категорично заявили, че няма да се връщаме към стария вариант с евтина квота, която да важи и за бедни, и за богати, а по-скоро ще бъде според потреблението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
14
 
! Отговори
$#% преди 9 години
Тоя щонов явно са му прегоряли бушоните..
41
1
 
24
 
! Отговори
до 57 преди 9 години
О не,младите семейства с деца са супер богати,те ще плащат скъп ток.Точно тези семейства ще бъдат приравнени с тези с басейните.
40
0
 
14
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
А логиката на бай *** е - щом потребяваш повече, значи и имаш нужда и няма къде да ходиш... сааа си ни паднал да те одереме
39
3
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 9 години
не са само 'американските' централи, брат..ще прощаваш..да не мислиш, че руснаците ни продават ядрено гориво и газ на 1 лв? ами монополният им лукойл, който си слага каквито си иска цени на бензина и дизела? а знаеш ли, че даже и да произведеш ток от възобновяем източник, си длъжен да го продадеш на единствено и само на монополиста, иначе те грози затвор? или че фотоволтаиците и перките у нас са 5 ПЪТИ по-скъпи отколкото в Германия, например? което не им пречи да са втора употреба..
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
така: и за момент си представете, че всички се отопляват на газ, но не на 500 долара, а на 200, както е из европа; промишлеността ни ползва евтино родно ядрено гориво; язовирите имат и водни централи; общинските (а и доста жилищни) сгради са с малки перки и фотоволтаици на покрива и не изискват външно захранване; пустеещите земи произвеждат био-горива и накрая сами си извличаме петрола (както правят румънците)..Картинката ще е друга, нали? А, да, и да няма политици-посредници в този бранш.
37
1
 
10
 
! Отговори
ДО 39 преди 9 години
Хубаво ги изброяваш тези неща, но за да ги имаш трябва както при соца всички от семейството да имат работа. Не като сега бащата се чуди на колко места да работи за да може що годе да изхранва семейството.И друго при соца цената на тока беше 1 стотинка за киловат,парното беше 6-7 лева на месец, водата 10 лева за година а сега 50 лева на месец,дали от тогава 20-30 пъти ми е пораснала заплатата, и само тези неща ли са, ами храната,дрехите на децата станаха по скъпи от на възрастните.
36
0
 
16
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Поредното доказателство, че в това служебно правителство са събрани уникални безхаберници. Навсякъде по света е обратното - колкото повече потребяваш, толкова по-евтино. Това е и нормалната икономическа логика.С такива "реформи" ще докарат до там, потреблението още повече да спадне и кризата да се задълбочи.
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дори и руснаците не потребяват единствено и само руски ток, газ, нефт, въглища и дърва, а внасят от съседните страни. ние сме *** в европа без газови връзки със съседите, без собствени преработвателни фабрики за нефт, без диверсификация на доставките на ядрено гориво, с монопол върху тока и газа, фиксирана цена на зелената енергия и анти-закони за био-горивата. съмнява ме, че има други по света толкова да са се само-прецакали.
34
1
 
9
 
! Отговори
... преди 9 години
Добре де нали само допреди месец правителството на БСП-ДПС Казваше, че цената на тока не само че е висока ами и, че ще я намалят!!!!! Защо сега ИЗВЕДНЪЖ се оказа, че ще я вдигат и то с 50% КОЙ ЛЪЖЕ??????? м.мицата му!!!!!!!!
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 47 Не и това е проблема. Че родните политици от икономика разбират до толкова колкото да нагласят обществените поръчки
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 46а да чуваш от тъй наречените политици някой да говори за икономика , говори се само за увеличение на данъци , ел.ток и назначение на партийни другари
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 43 Защото няма действаща икономика. Това е (сериозна част от) проблема. Защото ако има икономика, ще има и потребление, тогава няма да се плаща за мощности които не се ползват.
30
2
 
12
 
! Отговори
експерт,ама истински преди 9 години
ЕНЕРГИЯТА не се състои само от ток, и това нашите прости политици не успяха да го проумеят. Самолетите, например, не се движат с ток:). Безполезните дрънканици са излишни, докато няма отговор на въпроса защо продадохме и закрихме петролните рафинерии, защо внасяме нефт и газ само от Русия, защо не добиваме собствен, а даваме псведо-концесии на американци, както и защо сегашните и бъдещите ни АЕЦ са руски и американски. Иначе ще се въртим в омагьосан кръг на посредници и 'наши фирми' на изхода.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
отговорете си на въпроса ЗАЩО - потреблението на ел. ток намалява и така си дига съотношенито към тъй наречената зелена енергия и американски централи , където сме задължени да я изкупуваме на 100 процента по твърда договорирана цена , така че единственото решение е да се съборят , имаше едно решение , но на конституционния съд му платиха хората на нашия президент и той го отмени , сега или ще ядем мазната опашка , или трябва да действаме
28
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
най-разумното в случая е да се освободи цената на тока и за битовите клиенти и кой както се договори с доставчика такова да плаща не както сега в битовия клиент да остават всички небаланси на системата я си погледнете фактурите от последните няколко месеца.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 39И още: Този който бачка цял ден здраво и изкарва прилични пари за да не стои семейството му на студено или тоя дето чака на социални или мързелив пазач за 400 лева в някой магазин и си сложил 2 фланели и една грейка в панелката си и зъзне но не включва ел. уред от стиснатост.Кой е богатия и бедния ДУШЕВНО в случая? А това е най-важното! Защото са казали: сиромах човек- жив дявол!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
малта и мали са 2 различни държави, намиращи се на два различни континента..:)
25
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой консумира повече ток: - тоя дето се храни по заведения или тоя дето си готви в къщи? - тоя дето си е купил качествени и икономични уреди или тоя дето кара наследството от соц-а - Тоя дето е набил пари за ново жилище, със качествени материали, изолации и дограми, или живеещия в панелката - И кой е бедния и богатия в случая? - кой ще плати по-малко? Хора, мислете преди да кълвете
24
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Ако потребяваме много - цената скача, ако спрем - цената пак скача, щото има свръх предлагане и договори за изкупуване. Лично мен ме устройва щото сметката ни ( 4 членно семейство) е м-у 60 и 75 лв., тъкмо инвестициите за солар и лок. парно ще се възвърнат по-бързо.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
a kak she opredelqt koi e bogat i koi beden