Ще търсим помощ от Европа за наводненията, обеща Близнашки

Проблемите не трябва да се решават по начин отпреди четвърт век
Обновена: 8 сеп 2014 22:55 | 8 сеп 2014 18:35, Анисия Иванова
106
Ще търсим помощ от Европа за наводненията, обеща Близнашки
Снимка, архив Булфото

Ще търсим помощ от Европа за наводненията. Ние не можем да се справим сами с бедствията, тъй като те вече придобиха мащабни измерения. Това каза пред bTV служебният министър-председател проф. Георги Близнашки.

"Задължително ще поискаме помощ. Още 3 са жертвите – това е ужасна и нелепа смърт на хора в разцвета на силите си. За съжаление, има го и това, че поради немарливост си отиват хора, но и тези порои са незапомнени. Каквото и да си говорим, това е едно мощно природно бедствие, стихия, пред която на моменти се чувстваме безпомощни. Истината е, че там, където общините са си свършили работата, последиците не са така тежки и трагични”, обясни проф. Близнашки.

Още по темата
По думите му през тези няколко седмици, откакто е на власт служебното правителство, има един основен проблем, с който се занимава всяка седмица – бедствията и последиците от тях и това как да се преодолеят.

Неговата оценка е, че правителството действа енергично.

"И двамата министри – и Йордан Бакалов, и Йордан Христосков бяха в районите на бедствията буквално броени часове, след като те настъпиха. Реагира се на място и общо взето се опитваме да отреагираме бързо. Трябва да си дадем сметка, че това са проблеми, натрупани през годините”, смята проф. Близнашки.

Служебният министър-председател заяви, че кабинетът полага усилия, за да спре изсичането на горите

„Опитваме се да бъдем близо до хората и още тази седмица Комисията по бедствията ще заседава, за да търсим решения за тези най-нови явления. Навсякъде по света хората отиват във временни постройки, във фургони. Ние имаме фургони, но няма кой да влезе в тях, нашите хора станаха малко по-претенциозни, те искат да си влязат в домовете. Това, което можем да направим, е да подпомогнем с различни ресурси, включително строителни материали, но трябва да си даваме сметка, че живеем в друг тип общество”, добави проф. Близнашки.

По думите му държавата не разполага с държавни фирми, при които той да вдигне телефона и да каже да се пратят хора и да се вдигнат две или три къщи.

„Не могат вече проблемите да се решават по онзи познат начин отпреди четвърт век. Трябва да се разчита на солидарност между хората”, каза още проф. Георги Близнашки.

В такива мигове всички трябва да се стичаме на помощ, категоричен е служебният премиер.

П отношение на цената на тока и неговата промяна служебният премиер заяви, че целта на Енергийния борд е да се съберат всички заинтересовани страни, за да може в диалог помежду си те да минимизират загубите.

"Печеливш в тази ситуация няма и не може да има. Дълговете на НЕК растат лавинообразно" категоричен е той.

Близнашки е убеден, че решението не може да се отложи. "Това, което се правеше, беше голяма заблуда, това привидно намаляване на цената на тока, това целеше да се постигне ефект на социално успокояване", убеден е той.

Той отново обеща, че ще се търсят минимални равнища за промяна на цената на тока.

Според проф. Близнашки надзорът на Българската народна банка си е затварял очите за много нередности във финансовата сфера. Той нарече проблема с поставената под специален надзор Корпоративна търговска банка „бомба с цъкащ механизъм” и намекна, че в сектора може да се появят още подобни проблеми.

„Надзорът на БНБ си е затварял очите за нередности, мисля, че и по други въпроси, но прокуратурата прави обобщение. Има неприятни явления и те се мултиплицират. Добре е, че се направиха положителни стъпки, но дълго време сме си затваряли очите – не се предприемаха необходимите мерки и то във времена, когато във властта бяха хора, които минаваха за финансови експерти”, коментира Близнашки, като отказа да посочи подробности с аргумента, че държавното обвинение още работи по случая.

Той призова мажоритарния собственик на проблемната банка Цветан Василев да се прибере в България, защото „има да отговаря на много въпроси”. „Мисля, че и съдебните власти имат въпроси към него”, допълни служебният премиер.

По думите му големият проблем е как държавата да спаси своя военно-промишлен комплекс, чиито пари са в КТБ. Според Близнашки предложението на финансовия миниртър Румен Порожанов за изплащане на малки суми между 500 и 1000 лв. би успокоило напрежението сред малките вложители в банката. Той обаче подчерта, че решението за такова действие е изцяло на финансовата институция.

„В началото на октомври трябва да има резултат, но има възможност да се поиска удължаване на срока на проверката”, посочи още Близнашки, без да се ангажира с никакви срокове за отварянето на банката.

По отношение на връщането на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници" Близнашки заяви, че вече има резултати и се наблюдава рязко подобряване на работата на приходната агенция. За този месец са събрани около 40-50 млн. лв., каза той.

Предложението за неговото назначение е било на министъра на финансите Румен Порожанов, призна служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
6
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
Европа на дава пари на КОМУНИСТИ ,,, ще се справяте сами ***
30
0
 
7
 
! Отговори
Диг преди 9 години
Толкова ли сме зле,че от няколко дъждове ще искаме помощ от Европа ?
29
1
 
11
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
Близнашки, ти си срам за научните среди! Никога не съм очаквал България да я управлява такава фурнаджийска лопата като тебе! Никога! Искрено те съветвам да си запалиш всички дисертации, които си написал!
28
3
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
44Що ли? шото Гърците са най-големите тарикати изнаят как да заблудят ЕС, за да изцоцат не 100 а 400 милиарда дълг вече, а ние уж сме тарикати, а 1 милиард не можем, да им грабнем.Сещасй се кой е велик народ и кой е ***!
27
0
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Дияна Найденова и нея я умориха!Много жалко!
26
2
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 38Имаше наистина независими журналисти като Дияна Найденова. Страшно откровена ....но на място. Тиквата се забавляваше 2-3 години с нея и после й би шута незнайно защо. Дияна Найденова беше женския еквивалент на Сашо Диков, лееееко по-сдържан в квалификационните си обиди към някой обаче.
25
2
 
4
 
! Отговори
Алъш-Вериш преди 9 години
Що не вземете 100-150 млрд. като гърците които ги издрусаха на сиртаки и мастика ние пък ще ги издрусаме на ракия и чалга тия пари и така и така никой никога няма да ги върне.
24
0
 
8
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Вземете 100 милиона евро (примерно) . Изхарчете за пострадалите роми 2-3 милиона във вид на помощи които ще излапат и изпукат за 2-3 дни макс .....после ще им превеждате ежемесечните помощи .....а останалите 97-98 милиона ги поделете помежду си ! Това е ....аа за малко да забравя ...дайте на 10-тина пострадали Българи по 200 лв да си оправят къщите ! Айде готово !
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А какво чакате още? Действайте,защото зимата идва, а хората са в окаяно състояние. Нали си имаме и човек в Бруксел- Сталинка?! Значи нещата трябва бързо да се случат! да, ама не. На кого му пука за бедния народ...
22
1
 
14
 
! Отговори
biko преди 9 години
кога бе пуяк, кога ще я търсите тази помощ на пролет ли. То вашето е болестно състояние и ти почна като Б.Б да говориш през главата си, то това ви е вродена болест в партията
21
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Ето как се води интервю от бълг журналисти в случая Ризова:-Г-н Орешарски къде сте,къде е правителството защо нищо не се прави в наводнените райони,там хората бедстват,чакат някой да им се притече на помоц и срещат пълното неразбиране от правителството ви-Г-н Близнашки,моля ви направете нещо така че хората да са доволниЕто това е бълг журналистика-обективна и морална според случая,или както и отърва.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЕС може и да дава някакви милиарди на година с пълното съзнание че ще се откраднат но това е част от плана за заличаването ни като нация-всичко върви по план-до няколко години няма да имаме и АЕЦ,икономика вече нямаме и това ще е краят...
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помощ щели да търсят? Ами КриСТАЛИНка каква и е работата? До сега и едно евро не е отпуснато за Варна и Мизия!
18
1
 
9
 
! Отговори
до Марс преди 9 години
Ходи си на Марс. Остави българите да си определят съдбата и да кажат къде искат да живеят.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гледах цялото интервю с Близнашки!Напълно кух човек, без политически опит, пълно плямпало, което във всеки един момент може да направи гаф!Добре, че след месец си заминава!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днешния режим , Соросоидния , режима на ЦРУ е много по-тоталитарен от комунистическия..
15
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ме "зарадва" непринудения разговор между този и оная Ризова. То не бяха лакардии, за нахални хорица, които желаят неясно защо да си влязат в копторите вместо във видените само в очите на голия цар Близнашки уютни фургони, то не бяха въздишки и хитлеристки закани на Ризова за задължителни застраховки на отчаяните мизерстващи нещастници с по-два зъба в устата. Алоо, телевизиите, моля от време на време пращайте оядените си *** понеза сведение да опознаят хората, че иначе страшноо дразнят!
14
10
 
2
 
! Отговори
Марс преди 9 години
До Русия!Кажи честно? Верно ли такава глупост каза? Присъединяване към руската федерация? Баси и родоотстъпниците баси...
13
1
 
9
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Чета от време на време коментарите в новинарските сайтове.Абсолютно съм за свобода на мненията.Но мисля ,че е изключително вредно да се публикуват антибългарски,антидържавни антинародни призиви и прокламации.Нацията трябва да бъде единна ,обединена.Това е ключът за прогрес.Трябва да сме достойни последователи на Ботев и Левски.Злобата и ненавистта са много лош "съветник".
12
1
 
24
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
СТИГА ВЕЧЕ АМЕРИКАНСКО РОБСТВО!!!25 ГОДИНИ СТИГАТ!!!САЩ КЕ ПАДНЕ!!!АТАКА ПОБЕДА