Четири партии сигурни в следващото НС, две са на ръба

Проучване: ГЕРБ води с 36% на 22% на БСП
Обновена: 16 сеп 2014 15:53 | 16 сеп 2014 15:52, Камелия Цветанова
143
Четири партии сигурни в следващото НС, две са на ръба
Юлий Павлов. Снимка: БТА

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ би спечелила 36% от гласовете на българските гражданите, „БСП лява България” - 22%, а ДПС - 15%.

Още по темата
Реформаторският блок би получил около 6%, Патриотичния фронт  - 4,8%, коалицията около България без цензура - малко над 4%. Това сочат данните от проучване на Центъра за анализи и маркетинг, проведено от 5 и 10 септември сред 1021 пълнолетни граждани, което е самофинансирано от социологическата агенция.

Още две политически сили имат сериозен шанс да прескочат 4-процентовата бариера. Това са АВБ и „Атака“, като всяка една от тях печели симпатиите на около 3.5% от избирателите.

Според социолога Юлиий Павлов те не могат да бъдат отписани, но в следващия парламент няма да има повече от 6 партии.

Той обясни, че при това положение три са възможните сценарии за броя на партиите в следващия парламент - с шест, пет и четири партии.

При шест партии в парламента ГЕРБ биха имали 98 депутати, "БСП лява България" - 60 народни представители, ДПС - 41, Реформаторският блок -16 депутати, Патриотичният фронт - 13, България без цензура - 12.

При пет партии в парламента депутатските места биха се разпределили така - 103 за ГЕРБ, 63 за "БСП лява България", 43 за ДПС, 17 – за Реформаторския блок, 14 - за Патриотичния фронт.

При четири партии в НС ГЕРБ биха имали 109 депутати, "БСП лява България" - 67, ДПС - 46, Реформаторският блок - 18.

Ако в парламента влязат 4 или 5 партии, евентуална коалиция между  ГЕРБ и Реформаторския блок би получила 120 или повече депутати.

Според Павлов възможен съюзник на ГЕРБ, освен Реформаторския блок, е Патриотичен фронт.

Той очаква дву- или трипартийна коалиция в следващия парламент,  в който БСП и ДПС са извън властта.

Изследването сочи още, че според 31,2 на сто от анкетираните за страната е по-добре след изборите да бъде управлявана от еднопартийно правителство, за 20,3 на сто - да бъде създаден коалиционен кабинет от две политически сили, а за 19,9 процента - да бъде създаден коалиционен кабинет от три или повече политически сили.

74,6 на сто от избирателите не биха се съгласили да гласуват срещу пари, показват данните от изследването.

4,4 на сто биха гласували срещу не по-малко от 500 лева за определена политическа сила, 0,7 на сто - срещу не
по-малко от 200 лева, 2,9 на сто - срещу не по-малко от 100 лева, а 2 процента - срещу поне 50 лева.

В сравнение с 2013 г. преди парламентарните избори, броят на тези, които са склонни да гласуват срещу възнаграждение, не се е променил съществено, но сега те са по-склонни да продадат по-евтино гласа си - миналата година само половин процент са казали, че срещу 50 лева са готови на това, коментира Юлий Павлов.

28,6 на сто от анкетираните заявяват, че по-скоро смятат да се възползват от правото на преференциално гласуване на предсрочните парламентарни избори, 25,1 на сто отговарят - по-скоро не. 24,6 на сто все още не са решили. Преди европейските избори 50 процента са твърдели, че ще се възползват от това право, припомни Павлов.

Нито една личност няма положителен рейтинг, при всички недоверието е по-голямо от доверието, дори при лидера на тази класация от доста време Кристалина Георгиева - с доверие 32,6 на сто, коментира Павлов. Втора е Йорданка Фандъкова с 28,2 на сто, а трети - Бойко Борисов - 27,4%. Росен Плевнелиев е четвърти с 25,9 процента доверие. От Центъра са измерили и доверието към главния прокурор Сотир Цацаров - 15,8 на сто и към Иван Искров - 4,1 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
33
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Поредното платено проучване! ДПС=ИДИЛ са втора партия след ГЕРБ, *** са трети. РБ нямат и 4 процента, колкото и платените дудуци!Гласувайте, българи!!! Задължително!!! В името на Майка България!!!
76
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ne glasyvam za predateli izmenici i vragove na naroda i rodinata .za tiax samo edno smart.
75
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще гласувам за г-н Волен Сидеров.Може да е всякакъв, но за момента е единствения, който прозира в какво колониално блато се намира страната...
74
0
 
29
 
! Отговори
фефо преди 9 години
поръчковите социолози си заработват хонорарите макар че никои не им вярва зъобще ако им дадете пари ще познаят че в парламента ще влезат дори кумчо вълчо и кума лиса е датата на изборите винаги точно до час я познават
73
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС ще има повече, това изследване не обхваща гласовете от Турция и както и в пердишните години ДПС ще стане незаобиколим фактор, но този път за ГЕРБ. Досега ДПС успя да яхне НДСВ и БСП. Сега е време на ГЕРБ. Честито и ГЕРБ да не забрави вазелина.
72
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Сините чрез Кунева отново успеят да додрапат до парламента, след като народа ги изгони от него на предишните избори, ще е голяма излагация. Ей богу, много кратка памет имат хората.
71
5
 
20
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
до акуд - отговарям ти простичко - РЕФЕРЕНДУМ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА ! няма да има герб , бсп и дпс - толкова е простичко . не НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА парламент !
70
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това Лъжепатриотичен фронт оня от телевизия Скат ли е? Така и не успя да се набута в парламента по нормалния начин и сега опитва с променено име.
69
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заради тези проценти ДПС свалиха правителството на Орешарски. ДПС най-добре са си направили сметката - ГЕРБ няма да имат мнозинство и няма да могат да направят правителство без подкрепата на ДПС. При това процентите за ДПС ще са по-голями, заради гласовете от Турция.
68
1
 
25
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
От този по-голям лъжец няма!
67
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май са много 6% за Кунева плюс Сини плюс турци. Кунева не свърши ли вече парите за избори или Сините още не са я издоили докрай? Нормално ми изглежда Кунева и компания да отпаднат от следващия парламент, в който ще доминират ГЕРБ заедно с ДПС.
66
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На мен ми се струва, че АБВ и АТАКА имат по-голями шансове от телевизия Скат да влязат в парламента, но това не променя общата картинка - ДПС и ГЕРБ ще ни управляват през следващите 4 години.
65
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От тези разпределние на депутатите по партии излиза, че единственото стабилно мнозинство е ГЕРБ с ДПС. Всичко останало е близко до нестабилността на предишния парламент, ако не се включи и БСП в коалицията.
64
10
 
28
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
Народе български, докога ще търпиш кърлежи да ти смучат кръвта? Докога ще позволяваш на продажните американски медии да ти промиват мозъка? Докога ще гласуваш за хора, които те наричат лош материал??????АТАКА ПОБЕДА - ЗА ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!!!
63
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви е честитата новата управляваща коалиция: ГЕРБ наведен пред ДПС.
62
0
 
16
 
! Отговори
акуд до 65 преди 9 години
не се отказвай....продължавай да обясняваш
61
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалкото е, че след 4 години управление на ГЕРБ, все още има много хора, които гласуват за ГЕРБ. При това поне в София се видя и некадърността на ГЕРБ още от 2005-та, когато Бойко Борисов стана кмет на София с основна задача да построи завдо а *** на София. Къде е този завод сега, 9 години по-късно? Няма го, но баламите пак си гласуват за него.
60
0
 
19
 
! Отговори
Пян Гъ преди 9 години
До акудБрат ми, много си прав. Само ми кажи как да го обясним това на този *** народ. КААААААААААААААААААААААААААААААК?
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно изглежда само, че ГЕРБ и ДПС участват в следващата управляваща коалиция. Несигурното е дали ще има и други партии в нея.
58
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, хайде! Избирайте си ДПС+ГЕРБ да ви управляват!