Скокът на тока носи на НЕК под 200 млн. лева

Рокадата в АЕЦ "Козлодуй" - част от мерките за ефективна енергетика
Обновена: 23 сеп 2014 14:00 | 23 сеп 2014 12:57,
49
Скокът на тока носи на НЕК под 200 млн. лева
Васил Щонов. Снимка: БулФото, архив

Увеличението на цената на тока от 1 октомври ще донесе малко под 200 млн. лева за Националната електрическа компания (НЕК), а загубите на държавната компания се очаква да достигнат 1 млрд. лева в следващите 12 месеца. Това каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

Той посочи, че поскъпването на електричеството, планирано от 1 октомври, е само част от стратегията на служебното правителство за оздравяване на сектора.

Щонов уточни, че смяната на директора на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов също е част от мерките за подобряване на ефективността в управлението на енергетиката.

"За следващия етап от управлението на ядрената централа е нужен нов човек и затова направихме тази смяна", коментира Щонов, изказвайки благодарност за свършеното от Генов досега.

Нужен е обаче нов подход за по-добро използване на средствата, удължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на централата, както и по-добро управление на търговете за продажба на електричество на централата, обясни министърът.

Той отказа да коментира предстои ли смяна на други ръководители на държавни дружества и по-специално на НЕК, която реализира огромни загуби. "НЕК е една разплащателна кутия, която купува електричество на една цена и я продава на цена с 1 млрд. лева по-ниска", заяви Щонов.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези които са подписали заробващите договори и са задължили нек да купува скъпия ток, да покрият дупката.Тези хора трябва да бъдат осъдени за престъпление и геноцид срещу народа на България.Не може българинът да пести от храна за да пълни гушата на шепа олигарси, покровителствани от шепа дупевади.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще има сопи, това е безспорно. Въпросът е кога!
2
7
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Чух че май само от Атака ще правят митинг пред министерството за този ток ..........аз ще гласувам за тях естествено .........всичките им идеи са в + на Българския народ .........както и тия помощи за римляните да се отрежат ..и тия мизерни заплати да тръгнат на горе , а не да са замразени и господата гербери да викат "няма пари , няма и да има" ........за народа все няма ! Атака само казва 'ПАРИ ИМА"
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще донесе 200 милиона лева... ако народа не се вдигне междувременно.