ГЕРБ поведе с 15% пред БСП, три партии са на границата

Алфа рисърч: Патриотичният фронт, АБВ и "Атака" са близо до 4%
Обновена: 1 окт 2014 20:20 | 1 окт 2014 17:56,
344
ГЕРБ поведе с 15% пред БСП, три партии са на границата
Снимка: Алфа Рисърч

Голямата интрига на изборите ще е дали партиите, които са около 4-процентната бариера, ще влязат в парламента. Това анализират социолозите от „Алфа рисърч“ в последното си социологическо проучване. То е правено между 28 и 30 септември със собствени средства.

Още по темата
Според данните около границата за влизане в парламента са Патриотичният фронт, АБВ и „Атака“. Като сигурни участници в следващото Народно събрание „Алфа рисърч“ определя ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и ББЦ.

Данните от проучването запазват съотношението между основните играчи. ГЕРБ вече водят значително пред БСП с около 15%. Според изследването партията на Борисов ще вземе 34,1%  а БСП 19,1% . Анализът на социолозите показва, че ГЕРБ не увеличават подкрепата си, но при БСП се забелязва лек спад. Червената партия запазва подкрепата на традиционните си по-възрастни избиратели, но част от средното и по-младото поколение се преориентира към АБВ на Първанов и Движение 21 на Татяна Дончева, смятат от „Алфа Рисърч“.

ДПС запазват третата си позиция с около 12 процента. Резултатът им обаче може да нарасне заради вота от чужбина, който социолозите не проучват.

Реформаторският блок и „България без цензура“ делят равен резултат от по 6 на сто, показват данните на агенцията. Според анализа на „Алфа Рисърч“ Реформаторите са влезли със силен старт в кампанията, но не са успели да го трансформират в по-силна вълна. ББЦ пък се връщали в играта след спада в подкрепата за тях след евровота.

Колко и кои ще са другите партии, които ще минат 4-процентната бариера, е трудно да се прогнозира, защото разликите между тях са в границите на статистическата грешка, се казва в проучването. Според данните и Патриотичен фронт, и Атака, и АБВ бележат забележим ръст в хода на кампанията и са близо до прага за влизане в парламента.

Най-близо до успеха е Патриотичният фронт, който в момента мобилизира 4,5%. Седмица преди вота “Атака“ и АБВ остават с малко под 4-процентната бариера. При тях обаче се отчита тенденция към ръст. „Вотът и за двете формации е неустойчив  и се влияе от ситуацията и региона, поради което шансовете им за влизане в парламента се оценяват като по-слаби, но не и изключени“, анализират от „Алфа Рисърч“.

Според социолозите при такова разпределение на подкрепата ГЕРБ би имал около 98-100 депутати, БСП – 53-55, ДПС – 44-46, РБ и ББЦ – по 16-18 всяка. Шестата партия, към момента, Патриотичният фронт – 12 народни представители.

Според данните на социолозите на вота в неделя ще гласуват между 3,2 и 3,3 млн. души, което ще е по-малко от избирателите в предсрочния вот през 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERB OTDAVNA E POLITICHESKI TRUP
163
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ИЗХВЪРЛЕТЕ ЮРУШИ колко от предложенията на АТАКА в парламента бяха взети под внимание? Ако парламентарната им група беше голяма колкото на ГЕРБ или БСП тогава да им се сърдите.
162
5
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 9 години
До Спонги 199Южен Поток не стои под въпрос, ЮП е необходим за България и ще бъде факт независимо при кое правителство!П.С. Колкото до Путин - няма ясни действия от негова страна към БГ, докато леля Хилари Клинтън домакинствана от Боко Рапоня дойде на място да ни обяснява колко е гот и американски демократично да се копае за шистов газ.Как ли се чувства човек, когато посещава страна, която не зане къде се намира на кртата?!
161
4
 
2
 
! Отговори
До платения Трол преди 9 години
Заработвайте още малко , че след някой ден напъните ви ще са безполезни/не че сега вършат някаква работа/
160
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До шаманГЕРБ е труп вече втора година. Сега с купени гласове ще се надяват на ниска избирателна активност.
159
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
герб 34%....ахахахахааааааааааааааааа
158
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземате си един червен маркер, боядисвате бюлетината червена и им давате по един червен картон на тези изедници!
157
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В АТАКА Е ИСТИНАТА!! ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ!
156
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе кой изобщо ще отиде да гласува, бе?И за кой?Това,че резултатите от избора ще са нагласени е ясно вече дори и на децата.Това кой стои зад тези неща - също.Проблема е, че пускайки ни такива информацийки те си мислят че им вярваме, както сами са си повервали... Да ама НЕ !
155
2
 
16
 
! Отговори
Гласоподавател преди 9 години
До 189 Анонимен:Забрави да споменеш, че освен на ЕС, ГЕРБ разполагат и с "подкрепата" на братска САЩ! И те милеят за нас!А, и още нещо, забрави да уточниш, че подкрепата на тези две сили е ясно изразена отзад, в областа под кръста!
154
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб има още 3 дена да се радва на надутия си двойно рейтинг от 34%хихи
153
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте с НЕВАЛИДНА бюлетина. Невалиден глас НЕ СЕ РАЗПРЕДЕЛЯ. НЕВАЛИДЕН глас не носи субсидии на никоя партия /чисто спестени от нашите данъци 48 лв на глас/.
152
7
 
21
 
! Отговори
ж преди 9 години
До АнонименРеално ГЕРБ се дупи най-добре! Нищо друго!
151
6
 
24
 
! Отговори
Гласоподавател преди 9 години
Много се радвам че настройката тук на хората е анти ГЕРБ и анти ДПС - две партии, за които и в най-големите си кошмари не съм си помислял да гласувам!Бих си позволил да посъветвам хората, които досега са гласували или смятат сега да гласуват за тези две прокоби за България, да насочат гласовете си към малките партии, в някой от тях (не във всички) се наблюдават на пръв поглед свестни и компететни хора, поне са доста ПО-ПО от пожарникаря, не са мутри и част от БГ мафията!
150
30
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Реално само ГЕРБ може да се справи с тежката ситуация в държавата,защото има подкрепата на ЕС.Но като гледам какви проценти имат Волен и Бареков си мисля,че си заслужаваме да сме мизерниците на Европа.Какъв *** трябва да си да гласуваш за Бареков и да твърдиш,че си против ДПС
149
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като писах че с помоща на сащ и западна европа брутално ще бъдат фашифицирани изборите в българия днес бг ми изтри коментара но аз знам кой финансира този саит аз си взимам информация от други саитове а тука влизам заради шоуто което изнася саита с коментарите
148
2
 
19
 
! Отговори
Десен преди 9 години
Някой задава ли си въпроса откъде ДПС вдигат толкова проценти. Техните реални гласове са около 5-6 %. Как ДПС влезе в северозападна Бг където хората не бяха и чували за тях. Едва ли са успели да ги убедят по убеждения да гласуват за тях. Дайте си сметка кой и как гласува за тях че да докарат толкова проценти.Единственият начин да ги неутрализираме е като гласуваме и ние. Сега ме плюйте колкото искате точно това иска Доган и потрива доволно ръчички.
147
2
 
14
 
! Отговори
Искате ли преди 9 години
да Ви управлява, Лилето, Цеца, Деса, Цецо, Боце и други подобни?Те ли ще Ви осигурят нормален живот?
146
7
 
4
 
! Отговори
ДПС (БСП) преди 9 години
Комунистите са просто патерица на анкарската пета колона, нишо чудно да са на заплата там.
145
4
 
19
 
! Отговори
еРекторална единица преди 9 години
Глупости!!!Какъв герп да води в проучването?! В кое проучване?! ОТ КОГО ???Това,че някой е платил на някой друг да каже че е правил официално проучване и според това някакво си 'проучване' бил издухал конкуренцията за много хора е един НАГЛАСЕН PR, за да възвърне изгубената вяра в партията доскорошен лидер, на която вече никой не вярва...Не че има някой на който може да се вярва на тези избори...Не че някой ще се юрне да гласува...освен тези,които ги принуждават...ЦИРК !