ГЕРБ ще прави правителство на малцинството

Започват преговори с партиите: Извиват ли ни ръцете, обмисляме вариант за избори на Коледа
Обновена: 6 окт 2014 16:29 | 6 окт 2014 13:26, Камелия Цветанова
445
ГЕРБ ще прави правителство на малцинството
Снимка: Булфото

Изпълнителната комисия на ГЕРБ е взела решение да се опита да състави правителство на малцинството, съобщи Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на партията.

Още по темата
„Обсъдихме резултатите и като най-голяма сила решаваме, че трябва да изпълним своята отговорност. Съзнаваме, че това ще е кабинет на малцинството и това ще е най-големият компромис. Ще положим всички възможни усилия да се разберем по принципни политически въпроси с останалите партии в парламента“, заяви тя на пресконференцията на ГЕРБ, на която отсъстваше лидерът на партията Бойко Борисов.

Бъчварова беше категорична, че ГЕРБ няма да отстъпи от своите основни политически възгледи за управлението на страната и ще работи за развитието й "в правилната посока".

„Ако не се случи това, отговорността вече се разпределя между останалите представители в парламента и политически сили“, предупреди тя.

Бъчварова съобщи, че ГЕРБ ще започне преговорите, когато излязат окончателните резултати на ЦИК.

ГЕРБ обявиха категорично, че ще спазят предизборните си ангажименти и няма да направят коалиция с ДПС и БСП. Томислав Дончев, който е член на Изпълнителната комисия, обясни, че аритметиката няма да е водеща при сформирането на правителство.

„Ще ползваме теория на множеството – чии цели и принципи биха могли да се припокрият с нашите. Това ще е водещо“, каза още той.

Дончев обяви, че преговорите ще се водят публично и прозрачно в централата на ГЕРБ. Той посъветва партиите, които ще участват в разговорите, да си изяснят преди срещата с ГЕРБ, какво искат и какво не искат. „Имаме детайлна програма и това е платформата, от която тръгваме“, каза още Дончев и посъветва формациите да се запознаят с нея.

ГЕРБ обяви, че намира за безпринципно по време на преговорите да се дават предварителни заявки кое политическо лице може да стане или не министър. Томислав Дончев обясни и че партията ще изхожда от принципа, че големият в преговорите трябва да прави по-малки компромиси, защото зад него стоят повече хора.

Няма да бягаме от отговорността за съставяне на кабинет и не бихме участвали в управление на всяка цена, каза още той.

Зам.-председателят на партията Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да състави силно правителство, което да реализира националните приоритети за бъдещето на България, защото страната се нуждае от стабилно правителство и институции.
 
„Ние трябва да изпълним ангажимента си към избирателите и да не ги предадем, ще водим разговори“, настоя той.

По думите му, ако някоя от останалите политически сили милее за страната и е национално отговорна, ще подкрепи секторни политики на ГЕРБ.

В същото време другият зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов предупреди, че ако някой се опитва да им извива ръцете, ще има нови избори около Коледа.

„Ако на партия ГЕРБ й извиват ръцете, обмисляме вариант нови избори на Коледа. Не искаме да правим компромиси, за които не сме овластени от избирателите ни”, отсече той.

Бъчварова разясни, че първоначално идеята е била разговорите за подкрепа на кабинета да започнат с Реформаторите, но в тази ситуация е избран принципът по големина на групите и обединението ще трябва да изчака своя ред.

"Тяхното поведение и условията, които поставят, са напълно неприемливи, защото си позволиха да обуславят нашето политическо решение кой да бъде премиер. Това не е приемливо от партия с резултат четири пъти по-малък от нашия", коментира тя.

"Не можем да се съгласим по никакъв начин с това условие. Очакваме да преосмислят позицията си и когато дойде техният ред, ще чуем предложението им", декларира Бъчварова.

За ГЕРБ не стои възможността някой друг освен лидера на партията да стане премиер, отсече и Цветанов, който беше категоричен, че Борисов е желан за министър-председател и от Брюксел.

ГЕРБ няма да преговаря за постове и личности, а за политики и заради това ще води разговори и с ДПС, и с БСП, настоя Бъчварова.

По думите й партията на Боросив ще се опита да получи подкрепата на 120 депутати, а „всичко под 110 би било рисково“.

Според нея партията вече има готова рамка за преговорите с основните политически сили и е формулирала основните си приоритети.

Единствената причина да не ги обявяваме, е да не звучат те като условия, каза Бъчварова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


445
Още по темата: ГЕРБизбори 2014
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
15
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЗАПОЧВАМ ДА СИ МИСЛЯ,ЧЕ ПЕЧЕЛЕНЕТО НА ИЗБОРИТЕ СЕ Е ПРЕВЪРНАЛО ПРИ БОРИСОВ В САМОЦЕЛ, ВЪВ ФИКСИДЕЯ. СТРАХЪТ ,КОЙТО ГО ПРЕСЛЕДВА НОЩ И ДЕН Е ДА НЕ ИЗГУБИ ,ДА НЕ ОСТАНЕ ВТОРИ.СТРАННА ЛОГИКА ОБРЕЧЕНА НА НЕУСПЕХ.Търси подсигурен успех,без да развива своята решителност и твърдост.
280
13
 
51
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
До поля Никой не ги е обвинявал,че са престъпници избирателите на ГЕРБ,но да ме извиняват,ама да гласуват,за една мутра е върха на идиотизма или продажничеството Е после не се чудете защо нацията ни била проста,еми само й вижте пплитиците и после нищо да не ви учудва Българина се кефи на мутри и си мисли,че като преди биели и рекетирали,сега ще са добри управляващи Само че Мършата си е ***,дали облечена с анцунг или костюм Не го разбра тъпия народ и ще тегли в мизерия до края
279
9
 
38
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 9 години
До поляПоля, милата ми уфсъ .... оставаше пък и да кажеш, че ти си го измислила. Щяхме да се чудим как да разжалваме Хегел.Ама иначе съм абсолютно съгласен, народа ни носи огромна вина. Ние сме политиците и политиците са народа, уви. Но това не омаложава факта, че си простичка. Я се замисли защо толкова те карат да гласуваш? Тях не ги интересува толкова за кой си пускаш бюлетинката, колкото да отчетеш активност.И по въпроса, има още две изказвания, на Сталин и Марк Твен. Измисли си ги сама!
278
12
 
39
 
! Отговори
ей сега преди 9 години
Хаха. Компромиси и отстъпки, да ама не. Компромиси и отстъпки от национален интерес и добруването на народа няма как да се правят!Вие правите отстъпки и компромиси от това, какво сте си начертали да лапате и крадете, долни лицемери, кой ви вярва!!!Волен Премиер или да влиза Владимирович !!Казах !!!!!
277
20
 
37
 
! Отговори
поля преди 9 години
До Анонимен Според твоят интелигентен критерий, избирателите на Герб са крадци. Т.е работещите и младите хора са крадци. Свестните в тая държава, гръбнака и са онези бедни, беззъби, пропити от безнадеждие хорица? А Да тие хрумвало, че само силните могат да помогнат на тия дет не са могли да си помогнат цял живот и са гладуват?
276
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С една дума всички трябва да направят отстъпки в името на България, и да подкрепят герб, но герб няма да прави отстъпки и ако др не е огънат декември на ново
275
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До DreamTheater 319: Пич, много си заблуден. Ако ти си критерият за интелигентност, то здравата сме я загазили. Народа каза на всички политикани, че са ***. Кратко и ясно. ГЕРБ имат по-добър резултат, доколкото техните избиратели са по-мотивирани. Ако спечелят ще има какво да крадат, ако ли не-ще чакат следващите избори ( ако ги дочакат и не се пребоядисат). МВР говореха за купения вот, но никой не обели и дума за контролирания. Силата на ГЕРБ е там.
274
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали са си и трите партииГЕБ,БКП и ДПС ОТ ЕДНО И СЪЩО КОТИЛО БКП...ЗАщо да не "ПРЕГОВАРЯТ?!"
273
8
 
42
 
! Отговори
поля преди 9 години
До "Хейтър"?Какво ще кажеш за "всеки народ си заслужава управниците'? Това не съм го измислила аз като уфсъ. И друго. Избирателната аритметика е такава, че вие гладните и онеправдани, милите ми те, дет не гласувате, всъщност ще накривите феса на дедо си и ще си седите гладни. Изобщо да не оплаква никой, който мълчи. Да си мълчи!
272
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия си мислят,че политиката е МАЧ! Мамммма мия! Некадърници!
271
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото по-често има избори, толкова повече народа ви мрази. И ако има избори около Коледа и 20% няма да гласуват тоя път. После ще вземем под наем унгарския премиер за да систематизира нещата, щом в България не може да се намери достоен политик - родолюбец и патриот!
270
9
 
48
 
! Отговори
Интернал преди 9 години
Бойко да се разбере с Касим Дал и Корман Исмаилов и Симеонов(СКАТ Инвест Пропъртис) и да закриват държавата!!!Поне да знаем, че всичко е загубено !!
269
9
 
48
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Този ако дойде с бандата крадци - пукнат лев няма да Ви остави!
268
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
boikoo nikoi ne te iska!! Nali nqmashe da pravish pravitelstvo ako nqmash 120 deputata, tova zabraviha li go povecheto hora? As ot dnes shte sum pred parlamenta da vidi tozi maimun,che ne go iskam,kakto i cqlata mu mrusna, idiotska partia!!! Nqkoi shte se prisuedini li?
267
37
 
37
 
! Отговори
DreamTheater преди 9 години
Преднината на ГЕРБ спрямо останалите е смазваща.И ще се увеличава.Но има и нещо ,което също е много важно:хората гласували за ГЕРБ са основно работещи в диапазона 20-60 години и интелигентни.За ДПС електората има ли смисъл да говорим?!Неграмотни,дори и българският език им е чужд.БСП снищо не може да се похвали-само пенсионери заблудени от лъжите им са подръжници.
266
9
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цирка ще е пълен - самовлюбената тиква на колене пред ДПС и БСП .
265
9
 
46
 
! Отговори
il_cho преди 9 години
Тиквоний не ще да пусне властта и това си е! Нали сте голяма партия... поканете си експерти, които да управляват от ваше име, това решение биха го подкрепили всички партии! Едва ли някой иска пак да види цвъки, тиквонии и дянкофф на кормилото на държавата!
264
9
 
53
 
! Отговори
Скърбящ по БГ преди 9 години
на снимката: БиБитка и неговите калинки ! Господи пази България!
263
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази мутра се е наканил за напазарува 35 депутати най-малко
262
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До KafeeДоста неграмотно пишеш! Личи си колко сте интелигентни избирателите на ГЕРБ!