Четири часа преговори ГЕРБ-БСП - различията остават

Стоилов: Нови предсрочни избори не са решение за страната
Обновена: 13 окт 2014 16:02 | 13 окт 2014 15:02, Камелия Цветанова
151
Четири часа преговори ГЕРБ-БСП - различията остават
Снимка: Булфото

Очаквано ГЕРБ и БСП не успяха да сближат вижданията си и да излязат с обща позиция по повечето от приоритетите, за които двете партии смятат, че са важни, въпреки че проведоха консултации, които продължиха над четири часа.

Целта на тези преговори, инициирани от ГЕРБ, е да се види с кои партии могат да излязат с обща програма и да направят коалиционно правителство.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно.

Още по темата
Различията ни остават, някои от тях са диаметрално противоположни. Ние оценяваме като изключително трудна възможността за последващи преговори, освен ако не получим официално становище за темите, по които могат отстъпят“, обобщи Румяна Бъчварова, която е част от преговорния екип на ГЕРБ.

Янаки Стоилов от БСП обаче беше категоричен, че 12-те червени линии, които левицата обяви като приоритетни в предизборната си програма, нямат за цел да разделят партиите, а да дадат решението на проблемите в страната.

Въпреки това той обясни, че преговорният екип ще представи на БСП проблемните теми, за да могат социалистите да преценят дали и доколко могат да направят компромис с някои от приоритетите им.

Очакваме от ГЕРБ да направи правителство, тази задача е решима, коментира Стоилов, според когото предсрочни избори отново не са решение за страната.

От левицата смятат, че е необходимо следващото управление да има стабилна парламентарна подкрепа и мнозинство, което да гарантира провеждането на неотложните реформи.

„Получихме и разбиране за формата на управление, което ние предлагаме - политически кабинет със споделена отговорност и подписване на коалиционно споразумение с ясно разпределяне на функциите в него и на ангажиментите, които всяка една партия участваща в нея поема“, обяви Бъчварова.

Тя подчерта, че ГЕРБ иска да изкара пълен четиригодишен мандат, защото има много проблеми за решаване, а Янаки Стоилов добави, че БСП не настоява правителството да е е времево обвързано.

Цецка Цачева, която води преговорния екип от страна на ГЕРБ, коментира, че не е приемливо искането на Реформаторския блок следващият кабинет да има две години мандат.

„Не може ние да определяме рамката, дали ще е цял мандат зависи от много фактори, но за нас е неприемливо да се поставят условия още отначало“,коментира тя.

Въпреки дългите преговори днес в крайна сметка се оказа, че ГЕРБ и БСП са единни само по четири от общо 18 приоритета, които спечелилата изборите партия поставя на масата.

Това са евроатлантическата ориентация на страната, спазването на международните договори и ангажименти, подобряване на бизнес средата, влизането в банков и енергиен съюз,възстановяването на доверието от ЕК и плащанията по оперативните програми.

По въпросите за КТБ и инфраструктурата пък двете партии имат сериозни различия. БСП има различни виждания от ГЕРБ кои са приоритетните инфраструктури проекти.

Относно ситуацията с КТБ социалистите настояват максимално бързо да се възстановят средствата на вложителите, а ако се наложи, държавата да даде пари, активите на банката да станат нейни. ГЕРБ пък смята, че трябва да се намери най-вярното решение и заради това настоява БНБ да повика международен консултант, да се направи анализ и да се предложат начини за излизане от ситуацията и да е посочено кой колко ще струва.

По останалите осем приоритета имаме различия, те се отнасят за икономиката основно, обясни Менда Стоянова от ГЕРБ.

Сред тях са данъците - ГЕРБ настоява да се запази плоският данък, а БСП да се въведе подоходното облагане.

Като непреодолими определи различията между двете партии Менда Стоянова в сектор енергетика заради разликите при вижданията за бъдещето на проекта АЕЦ „Белене“ и вдигането на цената на тока.

„Сериозни различия има в сектор „Сигурност“ и най-вече за правомощията на ДАНС и ГДБОП. Ние настояваме ГДБОП да излезе от ДАНС и да отиде в МВР. Имаме различия за икономическия растеж, защото според нас държавата не е фактор, който да осигурява работни места, а да насърчава това, а увеличаването на пенсии и заплати трябва да става само когато има икономически растеж“, посочи още Стоянова.

Спънка пред сближаването между БСП и ГЕРБ се оказа и правителството на Пламен Орешарски.

 ГЕРБ ще иска от всички партии да дадат оценката си за него и да посочат грешките и пропуските му, за да се преодолеят, БСП обаче не определя предишната формила като грешна, а според нас е порочно и първопричина за последващата липса на резултати, коментира Румяна Бъчварова.

Според говорителя на БСП Атанас Мерджанов е право на ГЕРБ да иска оценка за кабинета на Орешарски, но тя вече е дадена от избирателите, които този път отредиха по-малко места на социалистите в парламента.

И така излезе, че въпреки че от ГЕРБ и от БСП определиха преговорите като конструктивни, Цецка Цачева от ГЕРБ приза, че към този момент по-скоро не вижда основа за бъдещото управленческо споразумение с БСП.

Според нея разговорът с БСП е преминал диалогично, докато не се е стигнало до обсъждане на 12-те червени линии.

Тя призна, че за нея е необяснима настойчивостта на колегите й от БСП по тях.

„На страната е нужда стабилност - политическа, икономическа и социална, и всеки, който би пренебрегнал един от тези фактори, може да не реши нито един от проблемите“, настоя обаче Стоилов.

„Това са отличителни за политиката на БСП линии. Те отразяват реалната ситуация в страната, тяхната цел не е да създаде прегради, а да определи приоритетите и да се предложат решения“, добави той.

След като вече е ясно, че БСП ще остане опозиция, социалистите и днес обещаха да са конструктивни, но дали ще се стигне до по-крайни реакции, зависи от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
3
 
! Отговори
jy преди 9 години
И после БСп ще си спретне една 6-глава ламя с ББЦ,Атака и ***.
61
2
 
2
 
! Отговори
ии преди 9 години
до 62Я пак ?1885г Сърбия, крал Милан Напада васално княжество на Отоманската Империя!Ние не сме държава!! Държава независима сме от 1908г.Австроунгария се намесва за да спаси Сърбите, защото има мерак към тях все пак контролира Хърватска!Австроунгария са искали Солун от България преди да започне Балканската Война! Чети брат разтворете картата и гледайте кой какво е правил! На Балканите се борят Отм.Имп, АвсУнг, Русия,Всички други много или малко сме били пълнеж.
60
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Убедих се защо това племе е било 700 години под робство и винаги е чакало наготово освобождението си.
59
3
 
9
 
! Отговори
:))) преди 9 години
Бат Сали за министър на ... с премиер ББорисов!!!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гербавите ченгета и червени *** са две партийки, рожба на БКП. Същата, която 60 години ни води към светлия си комунизъм-идиотизъм, избивала е по лагерите интелигенцията, отричайки религия, западна идеолигия и "загниващия капитализъм". Тия същите днес се определят като демократи и нивкараха в клоаката не само на ЕС, но и на нормалния човешки свят. Станахме последната дупка на кавала и последните мизерници-други отзад просто няма.
57
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до иизначи всички тия като Левски, Ботев и другите са били престъпници или *** та да се борят срещу прекрасната Отм. имп. Виж колко сме били като население преди да ни завладеят и колко сме били след като лошата Русия ни е освободила и тогава ми говори пак за тоя рай. И са се издигали такива мекотели като теб дето са присядали на турските господари. А относно руското иго - 9 милионна България, всеки има дом, работа и храна, силна армия и икономика, искам пак такова иго
56
1
 
7
 
! Отговори
:))) преди 9 години
ГЕРБ я вижте дали на магистралите нема да намерите некой и друг подходящи за вас министри! Немож толкова лесно да се отказвате от магистралите, де! Веднъж, ако неуспяхте в предходния ви мандат със здравната, то не е фатално де! Все пак следващите пъти може и да си намерите подходящитете попълнение! Може да пробвате и директно по маалите отде са ви купените гласоподаватели!пп.Едисон кво беше казал, за 99-тте пъти неуспех, но поука, м?!?!
55
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
dokato dvama se karat,tretiiat vinagi pecheli-v sluchaia dps.kakvi tolkoz razlichiia gi deliat-edna Balgaria e i edin narod,nishto po-veche.Edinstveno triabva da se vdignat dohodite na horata,no ne s 20-30lv,a s 200-300lvtogava i tokaniama da ni se vidi skup
54
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Избийте се взаимно бе,национални предатели и крадци!
53
5
 
0
 
! Отговори
ии преди 9 години
до 63Отоманската Империя е друга работа! Ако искаш и за нея ще си говорим. За 500 години останаха православни в Б-я.За 50 години Руско иго не останаха! Всички вече сме атеисти!Нямам време да ти обяснявам всички +/- ОтмИмп. Факт е че ПО-ОНОВА време хората са били по свободни в Отм.Имп, а не като крепосни селяни в Ф-я, UK. Можело е да станеш паша от обикновен селянин! Европейци са бягали към ОтмИмп.?!? Мисли и чети вкл. и м/у редовете... никои не иска да управлява умни хора!
52
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 70, абе , виж първо какво е нашето отношение към Русия през последните 20 години и тогава си отговори на въпроса защо на такава цена ни продават газта.
51
4
 
9
 
! Отговори
Смион преди 9 години
Редно е ГЕРБ вече да връщат мандата, след като доказаха, че са неспособни да управляват.
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 64 - да говори го, защото сме с общ произход, или според теб поляци, чехи, руснаци и т.н. са отделни народи и са имали отделни езици и като са взели православието от нас и изведнъж за забравили родните си езици и са почнали да говорят нашия ? Защо тогава всички католици не говорят латински например, какво ти е обяснението бе ***. Езика е най-точния признак за народност. Не знам защо намесваш азиатци тук, но прочети истинската история, а не евроатлантическата
49
7
 
5
 
! Отговори
АБЕ 63... преди 9 години
...И ГЕРМАНИЯ ИЗБИ СУМА РУСНАЦИ , ПРЕЗ ВСВ....АМА РУСИЯ ИМ ПОДАВА ПО-ЕВТИНА ГАЗ ОТ НАШАТА....демек "БРАТСКАТА""!!!ЩО ТАКА ,БЕ.....А ТИ СЕ ДУПИШ НА ПУТИНА ОЩЕ ЗА ...РУСКО-ТУРСКАТА ВОЙНА ОТ ПРЕДИ 150-ГОДИНИ!!!?????/...това не е от любов----ЯВНО Е ЗА ПАРИ,МАЙ/
48
5
 
4
 
! Отговори
ии преди 9 години
до 60,50Имаме връзка с Украйна (Кивска Рус), Има българи в Украйна, Молдова там е ясно.Имаме Връзка с Вложка България. Но с Московците брат връзка нямаме! Мосвците искат да си ... "мият краката в средиземно море" -> цитат от Жириновки в Руската Дума, за малко да стане президент!!!
47
0
 
5
 
! Отговори
Подозрително преди 9 години
Ако човек говори 4 часа, очевидно ще се измори.
46
4
 
1
 
! Отговори
ЗА 60.... преди 9 години
*** си , като дървен налъм от "Народната Баня-Банишора"!Руснаци са от Киевската Рус----ДРУГИТЕ СА АБСОЛЮТНИ АЗИАТЦИ!!!/..виж им очите..//Украйна е от нашето племе ----другите са азиатски татари!Ако и културата ти е като тая на азиатците ....нема кво да коментирам с тебе!А, тоя език го говори , цела източна Европа-от РИМ до ГДАНСК.....АМА НЕ ИМ СЕ ДУПИШ , КАТО НА КАПУТИНА...!!!
45
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до иине знам какво толкова лошо ни е направила Русия, но едва ли е по-лошо от 5 вековния турски гнет поддържан от Англия и Франция, днешните ти евроатлантически партньори. А и преди да я съдиш за нейното поведение за събитията, които изброи виж първо какво е било поведението на нашите управници спрямо нея. Не чети историята от горе от горе.
44
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ииАвстроунгария и Сърбия нападат България, защото не са искали силна проруска държава като България на Балканите. СССР са предлагали балканска федерация между България, Сърбия и Македония, но Сърбия и Македония са били против заради монархо-фашистката окупация на Македония през 1941-1944 г.
43
8
 
4
 
! Отговори
Ха,ха,хааааа.... преди 9 години
Капана на червената мафия , НЕ РАБОТИ!!!ГЕРБ ---ОТКАЗВА ДА ВЛЕЗЕ В НЕГО!!!Тюууух....язък --А В ПАРТИЯТА БКП/бсп.. ИМАШЕ ТОЛКОВА НАДЕЖДИ от СОЦИОЛОЗИТЕ....!

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe