Близнашки: БАН крепи устоите на българската държавност

"Докато я има, ще я има и българската нация"
Обновена: 15 окт 2014 08:53 | 14 окт 2014 21:07, Камелия Цветанова
15
Близнашки: БАН крепи устоите на българската държавност
Снимка: МС

Българската академия на науките е фундаментална институция, която крепи устоите на българската държавност, заедно с Българската армия, с българските читалища и с всички институции, които стоят в основата на българската духовност, просвещение, наука и бъдеще. Това каза служебният премиер проф. Георги Близнашки в приветствието си по повод 145 години от създаването на Българското книжовно дружество, чиито приемник е Българската академия на науките. Юбилейната годишнина беше отбелязана с тържествен концерт в Софийската опера и балет, съобщиха от пресслужбата на МС.

„Докато я има Българската академия на науките, ще я има и българската нация“, подчерта в словото си служебният министър-председател, който посочи, че БАН е една от най-старите институции на новата българска държавност.

„Никак не е случайно обстоятелството, че свързвам Българската академия на науките с националната ни държавност, защото винаги съм имал дълбокото убеждение, че основното предназначение на Академията е да провежда държавната политика в сферата на науката и научните изследвания“, каза проф. Близнашки.

Премиерът припомни, че със създаването на Българското книжовно дружество преди 145 години е поставен фундаментът, върху който поколения българи изграждат бъдещето на страната ни.

„Без тези настоятелни, последователни усилия, днес нямаше да търсим своя център на науката и на духа в Българската академия на науките“, подчерта министър-председателят и изрази благодарност към учените, които, въпреки трудностите, продължават да защитават фундаменталните си постижения и традиции и да търсят и намират решенията, от които държавата днес има най-голяма потребност. „Решенията, които се базират на научния опит и постижения, имат много повече връзка с реалността, отколкото всяка политическа конюнктура“, допълни проф. Георги Близнашки.

Служебният премиер беше категоричен, че политиците и държавниците са длъжни да се вслушват в гласа на познанието, на което поклон отдава и самият български народ.

„Вие имате най-ценния измерим капитал – доверието на българите, които винаги са вярвали в науката, в доброто образование и в силата на духа. И тази жажда за познание ги е пазила и в най-тъмните векове на всяко потисничество“, напомни още Георги Близнашки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: БАНБлизнашки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 9 години
Да, общо взето си прав. Богдан Филов беше учен от класа, за да се превърне в политик-мракобесник. Тодор Павлов политиканстваше, но и учен никога не е бил. Драскач на угоднически псевдонаучни творения. Но има и обратни на твърдението ти примери. Друг път ще пиша...Да живее и пребъде БАН - едно от местата, в което някои работят и дават продукт на световно ниво!
8
1
 
1
 
! Отговори
Алекси преди 9 години
До ф-1Не си оригинален - това са го дрънкали и други аутсайдери. Простакът мрази ученото. А БАН, ***, е дал на държавата ни много повече, отколкото е получил. Пиши се "Йерархия", недоученото ми. Тамам се бях отчаял, и Близнашки каза за пръв път нещо смислено! Конграчулейшънс! А, нещо не разбрах за 70-те години, през които вече няма наука. Поясни се, моля! Какво е имало преди това? А да, 4 Нобелови и всемирна известност на българската наука!
7
5
 
1
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Tози или се е побъркал, илитакъв си е бил.БАН е една паразитна структура, пълна с кариеристи и изкуфяли старци, която никога не е генерирала нещо полезно.Бан и подобни на нея са кърлежи!Науката е тази, която движи света, но в България 70 г. вече няма наука, а само охлюви и хемелеони, пълзящи в ерархията!
6
2
 
1
 
! Отговори
ODESSA преди 9 години
Олеле боже.
5
3
 
1
 
! Отговори
Устойчив преди 9 години
БАН крепи ... оная ми работа!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Виж от каква хунта се продаде клетият... еничарче родно мило, как така си се родило, еничарче в двайсе и първи век, от *** на *** позора ти ще лети и от век на век... :-)питай Дянката за феодалните старци. Назначихте си професори ваши хора а изгонихте истински учени. Запомни едно - политик учен няма, или човек се занимава с наука или се продава на политиката, че и се пребоядисал.. Пфу! Правилно ти бяха написали седесарчетата - скромността не е порок другарю!!!Още не сдал и ще обслужва геп с м
3
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
До АнонименРаботя за Apple,плащат ми наследниците на Стив Джобс. Други въпроси? Ако имаш такива,обърни се към БАН,те ще направя научно изследване за няколко милиона лева и ще ти отговорят кратко с Да или Не. :)
2
2
 
6
 
! Отговори
Крепи устоите? преди 9 години
Само че онези институти, които се занимават с разни направления на обществознанието, днес се изтрепват да се кланят на Запада така, както допреди 25 г. се кланяха на Москва. По рано превъзнасяха идеите за суверенитет и нация, а днес твърдят, че това било някакво изкуствено образувание и че човек трябва да бъде космополит. По БАН-ските конференции вече се четат доклади в подкрепа на идеята за интегрирането на бежанците.БАН е замислена като стожер на българщината и може да е, но не в този си вид!
1
7
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Аз понеже съм си *** човечец,някой да ме светне,какво прави БАН по цяла година освен да харчи държавни пари. Някой да знае да се извършват някакви научи дейности там? Някой да е видял някакъв резултат освен прогнозата за времето? :-)