Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП!

Калфин: Чакат ни нови избори, ако те не надмогнат партийния си интерес
Обновена: 20 окт 2014 13:59 | 20 окт 2014 09:53, Камелия Цветанова
109
 Единственият вариант за стабилна коалиция е ГЕРБ и БСП!
Ивайло Калфин. Снимка: Булфото, архив

Единственият вариант за стабилна коалиция при настоящата ситуация е между ГЕРБ и БСП, смята зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин.

Още по темата
„Стабилно мнозинство означава ГЕРБ да убедят БСП да участва в широка коалиция, ако не ги убедят ще направят някакво аритметично мнозинство или правителство на малцинството“, коментира той по bTV.

Според него обаче, ако основните политически сили не успеят да надмогнат партийния си интерес, не са изключени нови избори и то много скоро.

Той определи 18-те въпроса, които ГЕРБ представи по време на консултациите си с всички парламентарно представите политически формации, като лексикон и коментира, че не е много нормално разговорите да се водят само по тях.

„Когато се прави голяма коалиция, не се започва с тест с тези 18 въпроса като лексикон. При голяма коалиция партиите оставят програмите си и започва да се пише от нулата, макар че всеки има приоритети и те трябва да се отчитат“, посочи Калфин.

По думите му АБВ би подкрепила коалиция между ГЕРБ и БСП.

„В такъв формат ние бихме могли да се включим, да участваме и да го подкрепим, но това не зависи от нас, а от тях, това е въпрос на преценка и отговорност на тези партии, доколко ще намерят националния интерес“, коментира той.

Според него коалиция между ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ е само аритметика.

"В Реформаторския блок има противоречия, в ПФ има изказвания, които навяват чувството за ксенофобия и национализъм, макар че смениха след това тона по време на кампанията", аргументира се социалистът.

Ивайло Калфин обясни, че е доволен от факта, че за пръв път се заговори за програми, но в същото време настоя, че по този начин не се прави коалиция, защото тя става чрез решение на лидерите, след което експертите уточняват детайлите.

„Отговорността е на ГЕРБ, ние от АБВ ще сме максимално отговорни, но не бихме се включили в коалиция, която се прави само за да събере определени гласове. Бихме подкрепили дори и правителство на малцинството, но по определени теми като например КТБ, с проблемите в енергетиката“, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС също е комунистическа партия партия на ДС
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб,БСП,АБВ те и трите са си комунистически партии по добре така
63
0
 
1
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 9 години
В името на България! Каквото и да се прави, трябва да е в името на България, а не за постигане на власт и други мъгляви, неясни и позорни цели!Такава коалиция - ГЕРБ, БСП, АБВ - би била полезна, само ако в тези партии надскочат себе си и започнат да работят за България и за народа! Тогава и те самите няма да са обречени на забвение и изпращане на бунището на историята при следващото завъртане на колелото!Дай, Боже, ум и добро в душите им! А Дано, ама надали...? По-скоро не, за съжаление!
62
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Да се обединят всички, та да се види, че са от един дол дренки. Не е въпроса, да ли са заедно или поотделно, въпроса е: кой ще пази България от тях.
61
2
 
1
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Комунистите нищо ново не научават и нищо старо не забравят, независимо дали се обявяват за "европейско развитие на България" или за "16-та република на СССР". # Дерзайте, другари, до пълна победа на здравите сили, тъй като здравият разум отдавна си е хванал самолета . . .
60
6
 
1
 
! Отговори
ранчо преди 9 години
Аз гласувах за ПФ, но сега след показаното как ДПС купува гласове и наплива на турците с бълг.гражданство в Турция /без да знаят бъл.език/ мисля, че ДПС на следващите избори ще има мнозинство. Затова най-доброто в името на България е обединение на всички български партии.Да сменят избирателния закон и ограничат властта на ДПС. Ще ги следим и реагираме на всяко действие на правителството. Мисля, че сега ще бъдат внимателни с краденето и уреждане на наши калинки.
59
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се включат и ДПС и да паднат маските.
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо ГЕРБ и БСП да не се коалират то на практика голяма разлика между двете няма.
57
1
 
6
 
! Отговори
аС преди 9 години
Национализъм значи е *** дума ?! Национализъм значи родолюбие, добруването на собствения ти народ, преди всичко . Борба за неговото благоденствие. Ето това не искат и да чуят "нашите" господа политици. Това е тяхната анатема над българския народ, подложен на систематичен геноцид от 89-та година насам. Това не са български политици, а алчни продажни , крадливи лакеи .
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ГЕРБ се коалира с БСП ще подпише смъртната си присъда. Народа няма да прости това, както стана с НДСВ.
55
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ не може да е в коалиция със БСП. Защото ГЕРБ е алтернативата на БСП и хората гласуват за ГЕРБ не защото много харесват Бойко, а защото го харесват много повече от който и да е бесепар(които от своя страна народа желае да разстреля).
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До mils62 Ако не си изкукуригал пенсионер значи си пълен профан ,експериментира се в последните 26 години . Преди това се градеше !
53
11
 
4
 
! Отговори
mils преди 9 години
А кой е виновен за кризата и батаците тук изобщо ако не са БСП, то кои са бе Калфин ? Кой от 1944 г експериментираше с българския народ , *** се безброй пъти и отново те(бившите комунисти) да ни спасяват от себе си !!! Трябваше да ви турим вилата на врата и главата в блатото, ама все се правим на хора , та затова берем душа !
52
2
 
9
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 9 години
УРА! АКО ГЕРБ И БСП ДВЕ ВЪРЛО КОМУНИСТИЧЕСКИ ПАРТИИ НАПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО МАФИЯТА ВЕЧЕ НА 100% ЩЕ Е ОВЛАДЯЛА ДЪРЖАВАТА. Е ТОГАВА ВЕЧЕ НИТО ЕС, НИТО САЩ, НИТО СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ МОГАТ НЯКОГА ДА ОПРАВЯТ НЕЩАСТНАТА НИ ДЪРЖАВА.
51
3
 
7
 
! Отговори
Борисов преди 9 години
Коалиция Комсомолци/ Комунисти!
50
3
 
7
 
! Отговори
БРАВО!!! преди 9 години
Браво, най-после един политик да го каже! Корабът потъва, а те се правят на обидени моми! Какво е това, разединение, задкулисие...Това е кошмара на ДПС и АТАКА. Така те повече няма да са във властта. ЕДИНСТВО. 25 години ни делят на сини/червени; бедни/богати; софия/провинция.. Видя се резултата, стига вече! Аз искам стабилно и предвидимо правителство без задкулисни игри и златен пръст.
49
3
 
9
 
! Отговори
777 преди 9 години
коалиция е ГЕРБ и БСП . Вулгаризъм в действие!
48
3
 
12
 
! Отговори
Хм преди 9 години
И ко ся: гласуваш за ГЕРБ, получаваш БСП. Къф е смисъла въобще от тия избори, освен да ни го набият още по-дебел...
47
12
 
10
 
! Отговори
Бухал рисърч преди 9 години
Бихте ли подкрепили подобна коалиция:да+не-(Аз лично гласувах за ВМРО, но смятам, че тази коалиция е добра за България.)
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такава коалиция може да се осъществи, ако Бойко Борисов стане вожд и на БСП. В противен случай трябва да се е отчаял напълно и да сдаде багажа. То някои изказвания по-долу са точни в смисъл, че двете партии са с една същност.