Бъдещият кабинет: ГЕРБ с един съюзник и много патерици

По-интересното от прегледа на печата на 25 октомври
25 окт 2014 07:30,
73
Бъдещият кабинет: ГЕРБ с един съюзник и много патерици
Снимка: Архив, Булфото

"ГЕРБ с един съюзник и много патерици", коментира "Стандарт". Страх, чувство за несигурност и стремеж към запазване на идентичността. Така може да се обобщи нежеланието на партиите да се ангажират в един коалиционен кабинет начело с Бойко Борисов. Най-вероятно ще се стигне до правителство на малцинството с подписани рамкови споразумения с АБВ и Патриотичния фронт, а защо не и с БСП за подкрепа на отделни политики. С Реформаторския блок ще има коалиционно споразумение за съставяне на кабинет. По този начин ГЕРБ ще запази своята политическа идентичност като дясна центристка партия, а и ще се избегнат възражения и критики от страна на ЕНП пък и от вътрешнополитическа гледна точка. Това е почти идеалната конфигурация при сегашното разпределение на силите в парламента.

"ГЕРБ ще заложи на широк кабинет", коментира в "Труд" политологът Антоний Гълъбов. ГЕРБ се доближава до пробив в преговорния процес. След консултациите с Патриотичния фронт (ПФ) бе постигнато съгласие за подкрепа на конкретни мерки. Направена беше важна стъпка в правилна посока - към създаване на програмно правителство, с мандата на ГЕРБ, ползващо се с договорената подкрепа на поне две политически формации - Реформаторския блок и ПФ.

Оптималният вариант от преговорния процес за ГЕРБ е осигуряване на политическа подкрепа за изпълнение на собствената му управленска програма. Изглежда, че ГЕРБ ще заложи на "широк" кабинет, с повече министерства и нови агенции. По-голямата част от предварителните условия за съставяне на парламентарно мнозинство и кабинет изглеждат преодолени. Трудното предстои. Конструкцията, която се опитват да изградят в ГЕРБ, трябва да издържи на огромното натоварване през първите поне шест месеца от мандата.

"Дотук с илюзиите. Победител на изборите пак е ДПС", коментира в "Сега" Арман Бабикян, експерт по политически маркетинг и пиар. Мераклии за постове вече има само в ГЕРБ и Реформаторския блок. Всички останали "споделят основни приоритети", "имат съвпадения", "харесват 14 от 18 точки" или направо безвъзмездно отдават любовта си "под наем" на бъдещото правителство. Някои пък дават по 300 дни срещу евроатлантически гаранции. Остана ни "правителство на малцинството" и мнозина с несподелена любов към властта. Кой ще даде стабилност на тази власт, ако и левият вариант пропадне? Изглежда, това може да стори само ДПС. Те умеят да чакат. И предупредиха ясно, че могатда са във властта, могат и извън нея, но никой да не си прави илюзията да ги изключва като фактор от обществения и политическия живот. Спокойно можем да кажем на недоразбралите - дотук с илюзиите. Победител на изборите пак е ДПС.

ГЕРБ загуби интерес към втора среща с БСП, информира "Сега". Въпреки че БСП беше селектирана от ГЕРБ за участие във втория кръг от преговори за съставяне на кабинет, срещата между двете партии се бави. Към момента не са уточнени нито мястото, нито часът, нито форматът за евентуални консултации между ГЕРБ и БСП.

"Дума" публикува изявление на председателя на БСП Михаил Миков, че съществува напрежение какво ще бъде новото парламентарно мнозинство, но не бива да се пренебрегва и въпросът каква опозиция ще има. Отговорът на този въпрос очертава следващите перспективи за демократично управление, независимо колко време ще функционира мнозинството.

"Държавата е прогнила от корупция", е озаглавено интервюто в "24 часа" с юриста проф. Александър Джеров. Той отбелязва, че съдебната система до голяма степен е корумпирана. И наказателната част, и прокуратурата, и следствието. Наказателните съдилища също. Много по-малко тя е в гражданските съдилища. Освен това Висшият съдебен съвет, който е един много важен орган, не работи както трябва. И там съмненията за добросъвестност са налице. Корупцията може да се изкорени от властта, когато съдебната система се очисти от този порок и влезе в действие.

Съдиите, прокурорите, следователите да почнат да работят така, както повелява съвестта на магистратурата. Докато няма съвест, а има джоб - няма да се оправи съдебната ни система, казва проф. Джеров.

За 50 работни дни на власт служебният кабинет "Близнашки" се превърна в правителство на кадруването. Над 400 промени в администрацията е извършил кабинетът от 6 август до 15 октомври. Това става ясно от справка на Министерския съвет, с която "Преса" разполага. Тя била поръчана от премиера Георги Близнашки. С нея той искал да докаже, че не е направил "чистка" във властта, за която го упрекват всички партии. Каква е истината?

Още в първите дни професорът освободи 17 от 28-те областни управители, набързо уволни десетки висши чиновници от министерства и агенции и назначи на тяхно място "експерти" от редиците на протестиращите, както и партийни кадри, свързани с реформаторите.

15 126 нелегални имигранти са били спрени на границата и не им е било позволено да влязат в България за първите 9 месеца на годината. Това съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров вчера, акцентира "Сега". Над 3800 души са успели да влязат и да кандидатстват за бежански статут. Тази година са били задържани и над 400 души, които се занимават с каналджийство и незаконен трафик на имигранти. Преди два дни правителството даде знак, че очаква още по-голям наплив заради разрастването на кризата в Близкия изток и в Африка.

Партиите, които на парламентарния вот на 5 октомври получиха символична подкрепа от народа, ще олекнат с близо 40 000 лева, съобщава "Монитор". Това са средствата, налети общо от касичките им като депозити за участие в изборите. Законът задължава всяка формация да даде предварително по 2500 лева като гаранция, че ще се яви на вота. След това обаче средствата се възстановяват само на участниците, които са успели да изкарат поне 1% от гласовете. Това означава, че 15 от 25 формации ще загубят заложените от тях средства. В свое решение ЦИК е дала указание на БНБ да преведе средствата на малките партии по сметката на "Фонд за лечение на деца".

Министерството на регионалното развитие оцени щетите от наводненията в Северозападна България на 77,5 млн. евро, отбелязва "Сега". Вчера оттам съобщиха, че ще изпратят втора апликационна форма за помощ за възстановяване от наводненията от фонд "Солидарност" към ЕС. Тя вече касае обилните дъждове в Северозападния район в периода 31 юли - 2 август 2014 г.

Оценката на щетите надхвърля минималния праг за регионално бедствие според регламента на фонда. ЕК ще разгледа искането ни до 6 седмици. Преди няколко седмици фондът гласува да отпусне на страната ни 10,5 млн. евро за покриване на част от щетите от първите наводнения във Варна и Добрич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: кабинетГЕРБкоалиция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do: Nikoga veche Gerb! Napisal si go kato Atakist! Sashto vie ot Ataka ste mnogo kompetetni pred monitorite, a kogato stani vapros za pari se predlagate na Turchilata?
4
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
местaн е нaй умният политик в пaрлaментa :)
3
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименКъм кой са насочени камъните ти, драскачо
2
3
 
26
 
! Отговори
Менко Марковски преди 9 години
Ако докторът на всички науки се беше отказал да бъде премиер много от партиите щяха да искат участие във властта. Не може да си министър и началник да ти е един обикновен *** от село Хераково , общ. Божурище. При това изгонен от властта само преди година и половина. Решението е - нови и нови избори до като групировката СИК остане без депутати.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много баби, хилаво дете.Този път родилката хич я няма.