Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство

ГЕРБ предложила поста председател на Народното събрание на БСП
Обновена: 26 окт 2014 14:55 | 26 окт 2014 10:29, Елка Василева
439
Борисов тревожен за създаване на стабилно правителство
Михаил Миков и Бойко Борисов. Снимка: БТА

Още по-тревожен съм относно създаване на стабилно правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата на „четири очи“ в парламента с председателя на БСП Михаил Миков.

За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна, каза Борисов.

"Има смисъл да се направи правителство само ако е стабилно", каза лидерът на ГЕРБ. Той припомни заявеното от Михаил Миков, че дори да получат мандат, ще го върнат веднага.

Още по темата

Борисов посочи, че не разглежда мандата само като отговорност на ГЕРБ и допълни, че в така създалата се ситуация е по-разтревожен относно създаването на правителство. "Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там, ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство”, добави Борисов. Той припомни, че "дори и с Реформаторския блок сме малцинство".

Споделената отговорност означава лидерите да са вътре в правителството, там се решават нещата и се изпълняват програмите, заяви още Бойко Борисов по повод позицията на Патриотичния фронт да не участват с министри в правителството, а само да го подкрепят.

„В противен случай е по-добре всички да останем в парламента, да излъчим някакво тип „Орешарски” правителство, заковаваме например 1 юли, за да имаме време 2 в 1 да направим изборите – парламентарни и кметски, за да не харчим пари и дотогава имаме нулево време и не се занимаваме с политическо говорене”, заяви Борисов.

В този случай аз няма да съм премиер, подчерта лидерът на ГЕРБ.

Борисов посочи, че Патриотичният фронт „се държаха изключително отговорно. Предлагат да подпишем споразумение, което обаче без участие на техните лидери във властта не считам, че е достатъчно поемане на отговорност“, каза той. 

„Като се има предвид също така, че БСП ще остане опозиция и това, което съм чул от Радан Кънев, че той иска да остане като шеф на парламентарна група, без да влиза в кабинет, при положение че Валери Симеонов и Красимир Каракачанов остават вътре в парламента и не участват в правителство - по никакъв начин не искам да ги обидя, но когато става въпрос за стабилност, личното участие е изключително важно“, посочи лидерът на ГЕРБ. 

„В един момент може да се окаже, че решенията, които ще бъдат взимани, могат да бъдат бламирани по всяко време, а и може подкрепата към кабинета да се оттегли във всеки един момент, защото в едно управление винаги може да се намери кусур, което не гарантира стабилност“, каза Борисов.

От своя страна, Миков отново заяви, че БСП остава опозиция. Това се определя от резултатите, които постигнахме на парламентарните избори, каза лидерът на социалистите.

"Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходима проява на отговорност от всички политически сили, независимо дали са по-големи, или по-малки", добави Миков.

„Високо оценявам споделените позиции по различни въпроси, свързани с банковата система, енергетиката, състоянието и изпълнението на държавния бюджет и се договорихме, че в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно решенията за различни тежки проблеми”, посочи той.

Борисов е предложил на БСП поста председател на Народното събрание, но предложението не е било прието. "Аз предложих на г-н Миков, включително и ако приемат поста председател на парламента, но той счита, че това би ги ангажирало много, при положение че пак са опозиция", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ е предложил още в началото на идната седмица среща на лидерите на парламентарно представените политически сили. Консултациите да продължат между всички в последен опит за създаване на правителство, съгласен е Миков.

И Борисов, и Миков се обявиха за бърза смяна на управителя и ръководството на БНБ заради ситуацията около КТБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


439
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Башибозука от бАтака само чака да разбере, кого ще саботира тази зима... Национални предатели... Само затвора ще ги оправи тия ***...
241
4
 
27
 
! Отговори
защо не се ... преди 9 години
... разкара този циркаджия от политиката? това ще е най-доброто за страната.
240
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Мегдана ,мегдана!!!!!!!!! Хайде холан, българи сме, мегдана1
239
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен286 Башибозуците(комунистите от герб) направиха 350 000х. безработни , вдигнаха многокранто тока,спряха евтиният ток от АЕЦ, натикаха над 1000х мегавата зелен ток , разбиха над 50 000х. малки фирми ,оставиха само 84 танка в армията,гласуваха декларация за ,,геноцид,, над турците , забраниха да се гласуват декларации да геноцидът над арменците ,забраниха да се говори да дългът на Турция, за тракииските и малоазиятските българи ., и накрая народа с камъни ги изгони . Ако трябва пак!
238
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия пак ще ограбят народа като през 97 година
237
5
 
26
 
! Отговори
Съжалявам преди 9 години
И аз съм тревожна, че ГЕРБ е във властта и пак ще управлява.
236
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще играее Майдана през януари ми се вижда ще се мре друго не остава
235
0
 
9
 
! Отговори
som преди 9 години
kreditnite dosieta ot *** sa sahraneni savsem dobre 100%.testvat vi samo kolko znaete i kolko mojete da nosite - da vi skroyat shapki po myarka.
234
0
 
22
 
! Отговори
скръц преди 9 години
кво става бе мафията е притеснена никои от избраните не става законовите кражби са под заплаха истинските им лица лъснаха политически борд или гражданска воина пригответе бесилките
233
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
изтръпвам,като си помисля,че може да се наложи на Лидера ни да влиза по спешност в Правителствена!не мой се кахъри толкова.знаем ги вашите стабилни правителства.от много акъл и горещ патриотизъм ни докарахте до положение да сме последни или предпос-и по всички европейски класации.наглоста и най-вече безграничната ви алчност са отвратителни!
232
1
 
16
 
! Отговори
Ъц преди 9 години
Малко черен хумор, ама...Бреййй и това ако не е чудо - нашенските политицимного се дърпат нещо, бе!Или нищо не е останало за крадене или наистина сме пред национална катастрофа, а може и двете!И чий ли протекторат ще ставаме, кого ли ще ни пратят от Европата за "княз"?
231
2
 
11
 
! Отговори
блейка преди 9 години
Искаме Ивайло
230
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората ясно казаха на тези избори,че не искат да бъдат управлявани от досегашните крадци без изключение.Това е положението.Който излъчи правителство е обречен.Трябват нови лица,излъчени директно от хората по региони,които да се ангажират пряко с техните интереси.
229
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента се обсъжда САМО, как ще се измами народа да връща парите за КТБ, които ще се откраднат със "специален " закон...
228
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този театър е безсмислен... Една птичка, пролет не прави! Положението е бедствено, щом комунистите сдадоха властта без бой... Просто са разбрали, че повече няма за крадене и ще бъдат линчувани, ако останат да управляват...
227
20
 
7
 
! Отговори
ДПС фен преди 9 години
Ей образовани българи видяхте ли се,че без ДПС за нищо не ставате.От 25 години не можахте да се научите как да управлявате,после ''НЕ ИСКАМЕ ДПС''.Турците били неграмотни,*** били неграмотни.Дадоха ви хляб в ръката,сега не знаете какво да правите
226
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе не разбрахте ли,че избори напролет са неизбежни.Предишното правителство работеше под обсада.И това ще работи по същия начин.Всяко нещо се връща.Третият закон на Нютон е безкомпромисен.
225
27
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единствено ГЕРБ се опитаха да направят нещо за държавата, но башибозуците от бАтака саботираха това с протестите си през февруари 2013г....
224
3
 
12
 
! Отговори
rustam преди 9 години
ЛЕЛЕ КАКВО СТАНА, НЯМА КАК ДА РАЗДЕЛЯТ БАНИЦАТА ОТ ЗАКЛЕТИ ВРАГОВЕ В ПРЕДНИЯ ПАРЛАМЕНТ СЕГА В ЕДНО ГЪРНЕ ЩЕ ПРЪЦКАТ. Д..... К.....ВИИИИИИИ
223
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само луд може да се наеме да управлява държава след "управление" на коалиция от комунисти, турци и националисти... Тази България е обречена...