ДПС се присети за Възродителния процес, внесе 3 закона

Искат да отпадне давността за престъпления от комунистическия режим
Обновена: 29 окт 2014 11:05 | 29 окт 2014 11:04, Камелия Цветанова
166
ДПС се присети за Възродителния процес, внесе 3 закона
Четин Казак Снимка: архив, Булфото

ДПС още в първия ден на новия парламент внесе три законопоректа, които са свързани с т.нар. Възродителен процес.

Те са знакови за нас и заради това са подписани само от депутати от ДПС, обясни Четин Казак от движението.

Първият се отнася до промени в Наказателния кодекс, с които ДПС настоява да отпадне давността за престъпления от комунистическия режим, в това число и т. нар. Възродителен процес.

Тези промени се гледаха от депутатите и в предишния парламент и зад тях освен народните представители от движението застанаха и тези от ГЕРБ, но след като БСП се обяви категорично против с аргумента, че се вадят скелети от гардероба, така и не си стигна до приемането им.

Другите два законопроекта са за изменения на Закона за гражданската регистрация и Закона за съдебната власт.

Те са провокирани от факта, че служители, свързани с ГРАО или съдебните регистри, при искане на справка настояват от хора с турско-арабски имена да съобщят и тези, които са им дадени по време на Възродителния процес.

Ежедневно получаваме оплаквания, че освен актуалното име се иска от хората да кажат и това, което им е дадено насилствено, мотивира се Четин Казак.

Заради това от ДПС настояват да бъдат заличени от регистрите българските имена на тези хора, при това не само на живите, но и на починалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
пцеляваща българка преди 9 години
КОГА НАЙ-СЕТНЕ ЩЕ СЕ ЗАБРАНИ ТАЗИ ЕТНИЧЕСКА ПАРТИЯ,КОЯТО НИЩО НЕ ПРАВИ ЗА ВЪЗХОДА НА БЪЛГАРИЯ,А САМО НАСЪСКВА....НЯМА ЛИ КОЙ ДА ГО ГРЪМНЕ ТОЯ МАЗЕН МЕСТАН...
105
0
 
1
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Това не омраза както коментиратх някои ***. Този процес е идиотсдки процес. Цял свят навремето нямаха обяснение тогава. Но изглежда в България някои още бленуват за старото време и да се офайдосат от това . Приемането или отхвърлянето на тези промени за пореден път ще покажат имали демократив страната .
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали не бяхте етническа партия бе! Вашта мама турчоляшка гнусна!
103
1
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
колко лесно е да ви манипулират,така показвате истинските си лица .мога само да кажа че чувствата ни са еднакви.много грешен път е този по който са тръгнали бедните хора на тази държава. уж европейска държава но мислите като тези от арабските държави.
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е като имаш етническа партия,води до разединение.По тази логика да се заличат и имената на тези който не са искали да си сменят имената с турски и да се търси отговорност.
101
2
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
До SharkНЕ
100
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Така, ето защо считам че е правилно гласуването ми за националистическа формация. И ако тези законопроекти минат, в което силно се съмнявам, ще стане много лошо за този нестабилен парламент. Сигурен съм че АТАКА и НФ няма да подкрепят подобно нещо, ББЦ и РБ също, надявам се, така че няма шанс. Но нека си знаят че партията подкрепила подобно нещо автоматически подписва смъртната си присъда. Сега разбирате ли защо гласуването за националистически партии е най-правилно!!!!
99
1
 
6
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Много здраве пожелавам на всички!
98
5
 
8
 
! Отговори
BG преди 9 години
И още нещо - турците не разбират че не в имената е проблема - отказа им да ги сменят, възмущението им срещу това е най - явното доказателство че мразят българите и България ! Патриарха се казва Неофит т.е сменил си е името като доказателство за вярност и принадлежност към църквата. Същото е и с папата. Жертваш нещо Смисъла на униформата е точно това - жертваш начина си на обличане, прическата си за да докажеш вярност! Ако искам да стана полицай или военен и откажа да облека униформа :)))
97
4
 
10
 
! Отговори
BG преди 9 години
*** много се срамуват и засягат от българските си имена, обаче познавам един куп от тях които нямат нищо против да се наричат с техните американизирани версии - Сефи, Хефи, Мери... и прочее особено от по - младите. Което си е същото и за българите :) Никола вече е Ники, Христина - Хриси и т.нВъпроса е че турците скачат срещу българските версии на имената си, ама нямат нищо против американизираните :)))) Че нали да ти сменят името беше въпрос на "върховна обида" ?!?!
96
4
 
11
 
! Отговори
потърпевша преди 9 години
до 108 / Аз съм мюсюлманка с българско име , което ми бе дадено насилствено ,с бой , НО не си смених името отворко , ЗАЩОТО ИМЕТО НЕ ПРАВИ ЧОВЕКА , А ЧОВЕКА ПРАВИ ИМЕТО !!! Ако си магаре , ще си останеш магаре и с турско и с българско име! Докажи ,че си достоен човек , а не как се казваш магаре с магаре ! Хора , братя мислете с главите си и не се поддавайте на ниски страсти и долни емоции ! Бъдете достойни хора , а не пионки в нечии ръце !
95
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
предлагам да се организираме и да направим нов Възродитеелн процес.....
94
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 9 години
Аман от едни и същи дежурни теми - комунизЪма и възродителния процес, аааа забравих и ДС! Ама стига вече, на кого му пука? И от 100 попитани хора около 30, а пък за под 30 е абсурдно е да знаят за какво става въпрос. И правилно. Едни и същи дъвки безкрай. Абе вместо да запретнат ръкави и да работят, само с глупости се занимават. А Местан е безкрайно тесногръд и дразнещ. Вместо да социализира електората си, той всява само омраза и ги капсулира, а те са хора като всички нас. Манипулират ни!!!!
93
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Дадено им насилствено"...Наглостта на ДПС не знае граници и скоро ще си берат плодовете....Те много отдавна можеха да си сменят името на каквото си искат - Иван, Хасан, Пиер и прочие!(още 89-та) Макар, че според мен възродителния процес беше нещо много полезно - Или ще си българин и гражданин на тази държава илли ей ти къде Турция, Индия или каквото ти кефне
92
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДПС винаги е готова да подклажда напрежение,когато е в слаба позиция.Никой не я иска,но тя се натиска по всякакъв начин,защото е икономически силна.БСП/ДС й дадоха голяма власт,нахраниха я с милиони и сега тя изнудва всички,които се опитват да управляват.Не са националисти и при това доста опасни,но обявяват другите за такива.Ако я нямаше нея,нямаше да има националистически партии.Всички те се хранят от омразата и разделението на останалите български граждани.ИЗНУДВАЧИТЕ са много в парламента.
91
2
 
21
 
! Отговори
накъде бе преди 9 години
Наглост,безсрамие и незачитане на проблемите на народа демонстрира ДПС.Всичкото ни е наред,,икономиката кипи,банковия сектор е стабилен,няма безработица,пенсионерите почиват на екзотични места с пенсия от 80-100 евро,та се сетили 3 законопроекта да правят за възродителния процес.Това е партия,която ръчка,дразни,създава проблеми,които после прехвърля на гърба на народа с обвинения за "етническа нетолерантност " и тинтири -минтири.Да спрат,защото търпилото ни свърши!
90
3
 
10
 
! Отговори
Тракиец от аодринско преди 9 години
Ние сме най-жестоко пострадали от турският геноцид върху българите през 1913 година. От името на това население и неговите потомци днес в България, предлагаме в новото Народно събрание да бъде приет закон за нас за даването ни на двойно гражданство като на изселените доброволно турци от българия и пълно материялно и за изгубени ползи за отнетите ни имоти в Турция материялно обезщетение както на тях чрез ООН.
89
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
зaщо трябвa дaсе изтрият именaтa господa демек премaхвaне нa улики aми некa остaнaт тaкa кaктосa и историятa дa знaе зa товa нaсилие
88
0
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Нещо си се объркал с отговора?!Хич не ме интересува дали пишеш на латиница или кирилица!
87
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
selo pisha nalatinski zashtoto imam evropeiska kultura,ako ne ti haresva popitai gozef dol ,zashto v balgaria ne moge da se izpolzva druga azbuka osven kirliviza.