Парламенът може да се сдобие и със своя телевизия

Цачева няма да има думата дали НС да заседава без кворум
55
Парламенът може да се сдобие и със своя телевизия
Снимка: БТА, архив

Парламентът може да си има свои телевизионен канал. Това ще стане, ако и в пленарна зала бъде одобрено решението на временната комисия за изработването на Правилника за дейността и работата на Народното събрание заседанията му да се предават пряко от парламентарен телевизионен канал (БНТ), като излъчваният сигнал да се предоставя за свободно и безплатно ползване.

Още по темата
Предложението за това беше направено от Светослав Белемезов от АБВ.

С одобреното предложение на практика парламентът се задължава или да създаде свой телевизионен канал, или Българската национална телевизия да открие парламентарен телевизионен канал, на който да се излъчват пленарните заседания и да се гледат на тв приемници.

Кое от двете ще по-приемливо, ще се реши при гласуването на държавния бюджет за 2015 г.

Директорът на пресцентъра на парламента Христо Краевски увери депутатите, че при осигуряване на финансов ресурс има техническа възможност идеята да бъде реализирана.

До момента задължението беше парламентарните заседания да се излъчват в реално време чрез интернет страницата на Народното събрание, но кадрите са от камерите на БНТ в пленарната зала.

Временната комисия отхвърли предложението на депутати от ГЕРБ, според което при липса на кворум в пленарната зала, заседанието може да продължи, като могат да се провеждат разисквания, но не и да се гласува и да се приемат актове. Депутатите от мнозинството се опитаха да прокарат и друг текст - при липса на кворум да може да се провежда поне парламентарен контрол, което обаче също не беше прието, след като гласовете "за" бяха 8 от ГЕРБ и Реформаторския блок, от БСП и ДПС бяха против, а с "въздържал се" се гласуваха от Патриотичния фронт, АБВ и Алиосман Имамов от ДПС.

Така на практика остава в сила текстът, че председателят прекратява или прекъсва заседанието, когато в залата няма необходимия кворум от 121 депутати.

В случаите на прекъсване председателят може да възобнови заседанието не по-късно от един час в рамките на работното време, ако при новата проверка е налице необходимият кворум.

В края на предишния парламент проблемът с липсата на кворум на практика реши съдбата му. След като опозицията в лицето на ГЕРБ, а и от части на „Атака“ отказа да участва в пленарните заседания с искане правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка, работата на Народното събрание беше блокирана и то се разпусна.

Според Мая Манолова от БСП истинската идея на ГЕРБ за провеждането на заседания без кворум е да узакони неходенето на работа на народните представители в петък.

"Няма нищо по-дразнещо за гражданите от празната зала по време на парламентарния контрол и не проумявам как е възможно пред очите на своя работодател депутатите да отсъстват от работа", заяви тя.

Според нея идеите на ГЕРБ са "абсолютен толеранс към безхаберието на народните представители".

Моралните й оценки станаха повод от ГЕРБ да припомнят на Манолова за четвъртата поправка в Конституцията от 2007 г., която позволи реално закони да се приемат с 61 гласа, тъй като се въведе изискване за кворум само при откриване на заседанията на парламента и възможност за приемане на актовете му с падащ кворум.

Зам.-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов от ДПС коментира, че всъщност предложението е регламентация на реален процес в парламента.

"Без значение какви текстове има в правилника, ще продължим в петък да вършим нещо друго по време на парламентарния контрол, а не да стоим в пленарната зала. Не съм съгласен, че ако депутатът не е в залата, не работи. Той може да се занимава с друго - да е на среща с избиратели, да подготвя законопроект. Работата ни не е само да натискаме копчета", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава за какво ще са БТВ, НОВА, ЕВРОПА? И без работа ще останот гениалната Беновска, интелигентната Кутуклиева но най-много ще пострада ГЕРБ, острието - патриот Курволезич, Раймонда Диен на журналистиката няма да може да блести с невиждано прозрение и интелект.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудо! Искам да е 24 часа за да си гледкам кака Цецка и слушам медния и гласец! Ех, настава прекрасно време. Кака Цецка ще ни дава пример за всичко, ще ни води към светлите бъднини.и дечицата, и старците и ние ще заспиваме с надежда. Не се чудете, кака е от БКП-то, знае и може, тогава като бе празен хладилника го включвахме в радиоточката на БКП.
33
1
 
2
 
! Отговори
езичник преди 9 години
то и така никой не иска да ги гледа те телевизия ще си правят. и как ще се казва? БГ-ГрандКомеди? или Сълза и Смях?
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо им е телевизия пък на тези нагли кратуни? Боко нали си има НОВА? Пък и 95% от така наречените журналисти и медии отдавна са напазарувани от Боце и заобикалящата го мафия. Сега ще се почнат едни хвалби, едно лигавене, едно цупене, че е заварил лошо наследство, после ще опапат парите от заема (както направиха в предишното "управление") и......ще дойде времето за тоягите и камъните, както през февруари 2013! И какъв беше смисълът от площадните маймунджелъци? Да се върне главният МАЙМУН ли!?
31
1
 
6
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 9 години
*** РАБОТА - харчи пари на вятара
30
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добра идея, в Гърция има подобна медия, знаеш къде е, намираш я, гледаш и анализираш, не ни трябват толкова диско хит тв канали, нито толкова филмови с блудкави епизоди, идеята е добра, ще възпитаме поколението в парламентаризъм
29
3
 
0
 
! Отговори
beni преди 9 години
Стигa с тия прaвописни грешки!Четaт ви много по-умни от вaс!A дa ви имa човек претенциите!ПAРЛAМЕНЪТ дaно си нaмери журнaлисти,които не се прaвят по-големи от политиците!И в него имa умни хорa!
28
1
 
2
 
! Отговори
2013 преди 9 години
Рекламно време ще продават ли?
27
1
 
1
 
! Отговори
gost преди 9 години
може и цяла кабелна или цифрова да напраявят те имат
26
1
 
4
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ВСЕКИ ОТ ТЯХ КАТО ОТДЕЛИ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ И ЩЕ СЕ СЪБЕРЕ СУМА С КОЯТО НЕ ЕДИН А ДВА ТЕЛЕВИЗИОННИ КАНАЛА ЩЕ ОТКРИЯТ. НАЛИ СЕ БИЯТ В ГЪРДИТЕ, ЧЕ СА ПАТРИОТИ И РАБОТЯТ ЗА БЛАГОТО НА НАРОДА? ЗНАЧИ НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ОТПУСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ СРЕДСТВА ОТ БЮДЖЕТА ДА СИ ПРАВЯТ ТЕЛЕВИЗИЯ.
25
1
 
5
 
! Отговори
ГЕЙбероебача преди 9 години
До 34 и 35псуваш ли страхливецо, нервиш ли се? Изпусни напрежението тук, вдишвай-издишвай и се тръшкай от безпомощност! Само тук може да се ежиш виртуално, защото в реала си по нисък от тревата несретна ГЕЙберастка ***! Ахахахаха мухахаха
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Красавица!Статията няма да коментирам, понеже е безумна.
23
1
 
7
 
! Отговори
МЕНДО преди 9 години
До Веселяка ДА ,ВРЕМЕ Е ЗА НОВИ ИЗБОРИ И ВСЯКА ПАРТИЙКА ,ВЛЯЗЛА В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ,ДА КАЖЕ ,ЧЕ НЕ ИСКА БЕЗХАБЕРНИКА ДА Е ПРЕМИЕР - ТОВА Е РАЗКОВНИЧЕТО И ДС ТРЯБВА ДА ГО РАЗБЕРАТ НАЙ ПОСЛЕ !
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цачева е надменна и доста арогантна . Винаги съм я оприличавал на крадлата Масларова
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Крайно време е да се излъчва непрекъснато работата на нашите избраници. Народа трябва да знае за какво плаща заплати ! На спящи, отсъстващи, злонамерени или умни, мъдри и решителни държавнициНали така? Но моля без цензура !
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз като видя снимката на Цачева и асоциирам джибри,по скоро им трябва дрегер.Както казва Еленко Ангелов ако ги тестваме за дрога Коко ще подскочи
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А може ли сека сутрин Баце да ни казва "Добро утро" и "лека нощ" за да е мъката пълна?
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кеф, ше си гледам тетка Цецка секи ден.
17
0
 
5
 
! Отговори
цирк глобос преди 9 години
Голям цирк ще бъде стига да е директна,да видим кой е на работа и кои спят или си играят с телефоните
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пускам си ППК - парламентарен порно канал и чакам участето на Майчето! Гууем мелаклия съм й!