Няма кворум в НС? Цачева има думата!

ГЕРБ с предложение в правилника, Манолова скочи: Узаконяват неходенето на работа
Обновена: 10 ное 2014 21:43 | 10 ное 2014 21:40, Веселина Йорданова
60
Няма кворум в НС? Цачева има думата!
Снимка: архив, БулФото

Председателят на парламента да взема решение за работата на депутатите, ако не може да бъде установен кворум в пленарната зала. Това предлагат от ГЕРБ да бъде записано в новия правилник за работата на Народното събрание.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която е член на временната комисия, изработваща правилника, заяви пред БНР, че предложението е в този случай да се даде правото на председателя да прецени дали заседанието ще продължи, дали ще бъде дадена почивка и дали ще бъде прекъснато.

В предложението се посочва, че ако заседанието бъде продължено, обсъжданите текстове няма да бъдат гласувани.

Друго нововъведение, внесено в комисията, е в правилника на парламента да има отделна глава, която да регулира процедурата за публичните изслушвания на кандидатите за избираеми от депутатите постове.

Десислава Атанасова изрази надежда новият правилник да бъде внесен за разглеждане в пленарна зала следващата седмица.

Безспорно залагаме на приемственост между правилата, по които работеха и 41-вото и 42-рото Народно събрание и тези, които ще прилагаме в 43-тото, каза Атанасова.

Не така обаче разчетоха предложението от БСП. Предложените промени от ГЕРБ в парламентарния правилник ще узаконят лошите практики, които прилагаха в 42-рото НС, коментира в Смолян Мая Манолова, която също участва в комисията, подготвяща правилника за работата на депутатите.

За първи път съм свидетел на подобна идея - Народното събрание да заседава и без кворум. Вярно е, че в предния парламент ГЕРБ отсъстваха от работа с месеци, но идеята да се узакони неходенето на работа наистина ми изглежда доста скандална, коментира „острието“ на левицата.

Манолова заяви, че разбира това предложение единствено като опит да се узакони неходенето на работа от страна на ГЕРБ. Прави се опит да се ограничи и парламентарният контрол, допълни тя.

Атанасова пък смята, че няма промени по отношение на реда на работата в пленарна зала и на комисиите.

Един законопроект се внася в Народното събрание, разглежда се в комисиите и след това се обсъжда между първо и второ четене и в комисия, и в пленарна зала. Редът ще остане същият, като сме предвидили да се разглеждат само тези законопроекти, които отговарят на Закона за нормативните актове и неговите изисквания, т.е. да има финансова обосновка и оценка на въздействието на прилагането на всеки един от законодателните актове, които се внасят за разглеждат, допълни депутатът от ГЕРБ.

По думите й през мандата на 41-вото и 42-рото НС имаше редица парламентарни трикове.

Надявам се, че сега ще се работи в една много по-различна среда на консенсус и с цел на изработване на едно по-добро законодателство, допълни Атанасова, която беше категорична, че правилата няма да потискат опозицията.

Остават всички възможности за опозицията, както блицконтролът във всяка първа сряда от месеца. Остава възможността за осъществяване на парламентарен контрол и в петъчните дни, както и възможността за блицконтрол към министрите в комисиите на НС, обясни тя.

Във връзка с текстовете по отношение на разпадането на парламентарни групи и създаването на нови, за които никой не е гласувал, Атанасова каза, че има такива направени предложения, когато народните представители напуснат една парламентарна група, да бъдат обявени за независими и да нямат право нито да влязат в друга, нито да създават собствени парламентарни групи.

Не мога да кажа как ще гласуват всички парламентарни групи. По отношение на тези текстове и на текстове относно етичните правила – трябва най-накрая да приемем такива. Направили сме предложение етичните норми и правила да бъдат отделна глава в правилника за работа на НС, каза депутатът от ГЕРБ.

Според Атанасова в рамките на две заседания на комисията трябва правилникът да бъде приет, след което ще бъде предложен за разглеждане в пленарна зала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
9
 
! Отговори
m2 преди 9 години
След като не народните представители решават как да гласуват, а партийните им вождове нареждат, е безмислено да има 240 *** на наша хранилка. Да си заседават само председателите на парламентарни групи и всеки да има толкова гласове, колкото са избрани депутати. Така ще я караме, докато нямаме мажоритарна избирателна система в 2 тура и 240 едномандатни района, отзоваване, активна регистрация, електронно гласуване.
36
3
 
0
 
! Отговори
нана преди 9 години
Няма ли да млъкнеш .
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки ден неходене на работа - 20% глоба от заплатата, като направи един месец, разследване от НАП, откъде има пари.На 30тия работен ден без присъствие, влиза следващия по ред.Уж за благото на народа пък скатавки
34
17
 
28
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Съвсем скоро с помоща на такива решения на НС, България ще се превърне в тирания с баш тиранин Боко Тиквата, пфу!
33
39
 
32
 
! Отговори
Rusofob преди 9 години
Мая Манолова иска да има повече възможности за саботаж на работата на Парламента! За нея,работещия Парламент,означава смъртна присъда за Партията й,и намалява шансовете й да плямпа и да се кипри на трибуната!
32
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми направо си седете по родните места. То нужда от вас няма никаква. Само xарчите парите на държавата
31
15
 
49
 
! Отговори
непукис преди 9 години
Не ми пука за БСП ,но ще попитам герберолизачите защо не си направите труда да понаучите истината за ББ,за леля Цецка ,за *** ,за любимото ви Лиле и редица други от това нещо наречено ГЕРБ и може би ако пожелаете ще видите ,че те са същите ЧЕРВЕНИ *** като БСП та и по-големи.
30
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
платете на човека със златния пръст да даде кворум.
29
1
 
15
 
! Отговори
1010 преди 9 години
До 37 Надежда всяка тука оставете!
28
7
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОТ ден 1 почнаха глупостите да видим до каде е го докарат.
27
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герб дойде на власт и отново Калинка Илиева изпълзя от някъде.Ако е същата Калинка Илиева,проверете първо дали дипломата и е истинска или е отново менте...Брей не свършиха калинките на Герб,а може би са дамски буболечки
26
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Neka badem optimisti!
25
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако реформаторите не внесат ред в държавата, ще стане война. Част от тях са единствената надежда, подчертавам част от тях!! Определено не всички.
24
1
 
20
 
! Отговори
Депутат -2 преди 9 години
и след тоя жест великгюндулукът ти за мигето го увеличенс двеста левчета на ден!Депутат! Депутат!Туй е божа благодат!Без усилия и мъкасам нареждаш си айлъка!Не ти трябват мини златни,нито сделки неприятни,цялата хазна пред тебчака като топъл хлеб!от Тома Измирлиев - брат на Христо Смирненски, стихотворение, написано много отдавна, но така актуално и днес!!! :)
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ataka, ne sa kradci A prostetutki!
22
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията убиват,палят хора и крадът.масони и неосъзнати сатанисти.убиха Людмила,защото знаеха,че е умна и ще пречи на плана им.Чрез демокрация разграбиха всичко.Масоните искат още.Фалираха мандри,направиха пирамиди,бутнаха валутния борд и така спечелиха десетки милярди.Не им стигна и това.Решиха да крадът фондове от ЕС.Първо беше Костов,Царчето,Бойко,Кунева,мутри, престъпници.Посегнаха пак на банки.Този път крадяха с чували милярди.Бойко с една бележка взе милиони в сакове и през вип терминала
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години демонокрация и геноцид.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже,чуй молитвата на милиони християни.Нека умре лакомата група политици,които крадът вече цял век в БГ.Те убиха Людмила Живкова.Те са масони-сатанисти и политици.нека майката на КОЙ да бъде проклета и да умре в мъки пред погледа на хиляди българи.по-добре всички да жертваме своя живот,но да не позволим на ОКТОПОДА да живее.Боже ти сам си казал,че главата на змята трябва да бъде мачкана с крака,дори с риск да ни ухапе.
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не особено умният БГ-материалец отново върна калинките и колорадските бръмбари на Боку Тиквата в НС. Зимата ще е гореща - отново ще има къми и бягане в Правителствена болница от храбрия мАж. Още отсега да призове Патриарха и Ходжата да му баят против страх.
18
7
 
16
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 9 години
Онзи ден при Сашо Диков се видя каква коалиция си имаме. Борисов тичаше от зала в зала да взима подписи защото Реформаторския блок на Кунева не искали да са в една зала с АБВ и онзи селъо Бойко, нали и той се точи за властта тича ли,тича като секретарка да събира подписи ту в една ,ту в друга зала. Да плачеш ли да се смееш ли?