ГЕРБ връща десятъка върху лихвите, и то за всички влогове

Промените се предвиждат от 2015 г., изключение ще бъдат детските влогове
Обновена: 21 ное 2014 16:27 | 21 ное 2014 16:22, Камелия Цветанова
202
ГЕРБ връща десятъка върху лихвите, и то за всички влогове
Менда Стоянова Снимка: архив, Булфото

Има идея лихвите по всички видове влогове, с изключение на детските, да бъдат облагани с 10% данък от догодина, съобщи председателят на временната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Тя уточни, че следващата седмица ГЕРБ ще има среща с партньорите си в управлението и след това ще стане ясно дали ще има изобщо такова предложение, или не.

В момента само лихвите от срочните депозити се облагат с 8%, а спестовните сметки остават извън обхвата на налога. Данъкът бе въведен от първия кабинет на Бойко Борисов, като тогава 10-процентната ставка беше валидна само за доходите от срочни депозити.

След това кабинетът на Пламен Орешарски въведе поетапно намаляване на данъка. При въвеждането на данъка в началото на 2013-а г. се облагаха единствено лихвите по срочните депозити.

„Считаме, че при едно плоско ниско облагане от 10% - такова, каквото ще бъде и за следващата година, е правилно всички видове доходи да бъдат обложени, максимално да е разширена данъчната база. Банките в конкуренцията помежду си за привличане на клиенти-депозанти измислиха продукти, които маскираха депозити през спестовни влогове. Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове, независимо дали те са спестовни, депозитни, или каквито и да било други, така лихвите по всички тези влогове трябва и да се облагат“, обясни Стоянова пред БНР.

Очакваният ефект за хазната е 80 млн. лв. Толкова бяха събрани и в края на 2013-а, а след смяната на властта тогавашните управляващи от БСП и ДПС решиха да въведат поетапна скала за намаляване на налога заради незначителния ефект върху хазната. Затова по сега действащото законодателство налогът върху лихвата по срочните депозити е 8%, а от догодина трябва да стане 6%.

Петър Кънев от БСП коментира, че не вижда защо трябва да се пипа този данък, след като не са чак толкова много парите.

„Най-малкото е да се запазят 8%. За 2% да рискуваш да не си изпълниш предизборната програма, ми се струва нелогично“, настоя социалистът.

От ГЕРБ очакват подкрепата на Патриотичния фронт и Реформаторите. Тя обаче не е съвсем сигурна.
„Тезите, с които по отношение на данъците влязохме в предизборната кампания, беше от нашата страна за запазване на сегашните данъчни нива. Предстои да обсъдим по-детайлно въпроса, да видим къде и какво може да се постигне като консенсусно решение“, разясни Корман Исмаилов от РБ.

От АБВ предпочетоха да не коментират, тъй като засега не са запознати с предложението. Все още няма коментар и от "Атака" и ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
9
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 9 години
Доход е!
80
0
 
15
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Без др.Дянковъ - по Дянковски !Да живей и ура, другари !
79
1
 
13
 
! Отговори
изход... преди 9 години
Хайде, майки раждайте по още едно и влагайте си парите в детски влог.
78
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема ли да излезе некое мизерно *** да похвали вожда? Некое тъпо ***, което е гласувало за малоумната партия герб.
77
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала.Пенка изкарва 100 лева и плаща данък общ доход.Пенка внася 100 лева в банката.Иванчо тегли 100 лева от банката. (плаща данък)Иванчо си купува нещо с тия 100 лева и плаща ДДС. Тоя от който го е купил плаща данък печалба и данъци за заплати на персонала си.После Иванчо бачка здраво, заработва ги тия пари, за което плаща данък общ доход.Иванчо връща на банката 120 лева.Банката плаща данък на 10 от тях и дава 110 на Пенка, която плаща данък в/у другите 10.
76
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Правителството иска хората да спрат да си кътат парите в банките, а да ги извадят и ги пуснат в обръщение. В момента в банките има 50 милиарда, които си стоят, а икономиката куца поради неинвестиране и липса на оборотни средства. Това едва ли ще се случи, защото българинът е непредприемчив и предпочита да си къта 2-3000 лв и да им взема 100тина лв лихва годишно
75
0
 
12
 
! Отговори
pet преди 9 години
Не се и изненадвам все пак нали знаем кои са на власт!!!
74
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнахме се в комунизъмът! Какви защитници на кратунковците само, колко правилно било!?! Браво бе, тикви! Ако доходите ни бяха като в Австрия, да, да се въведе данък. У нас храната по-скъпа от З.Европа, лекарствата, горивата и т.н. Не е спроведливо изобщо. С колко процента Буда вдигна лекарствата помните ли? С 500%! А тока, а парното? Явно Кратун плаща на глашатаи да го славят в простотиите и се сещам за Бай Тошо. Като ти е празен хладилника го включваш в радиоточката на ГЕРБ.
73
1
 
16
 
! Отговори
Избирател на ГЕРБ преди 9 години
Пичове, недейте да го правите това! Гласувах за вас, но ще ми е за последно! И не само аз!
72
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой трябва да плати за КТБ. ето и откъде ще се взимат паричките. Капка по капка вир, лев по лев язовир :)
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дие Й ДянкУФ, ддИе й?
70
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гн Министър Председателят и Генерал Полковник Боико Методиев Борисов,сега е о6те по ре6ителен и по пекан както от първият Мандат.Гн Борисов от ден на ден става по о6лаифан,за6тото има ве4е подкрепата от неговата коалиця от ЕС от Америка и целият свят.Генерала има много пъти6та на кадето и да тръгне го оби4ат вси4ки.И за Българите ве4е нисе отваря пътя за вси4ки посоки.Другите държави може само да ме4таят за това.
69
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 82Ганьо, що не идеш да изкараш говедата вместо да бистриш политикЪтЪ тук?!Лихвите по депозитите най-общ защитават настоящата стойност на парите от инфлация бе ***!!!Това НЕ Е ДОХОД!!!
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Найс! А?
67
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лихвите със сигурност не са доход, а са компенсация за инфлацията, която крият, защото цените растат, а казват, че има дефлация но увиличават заплатите в министерства, МВР и нар. събрание, а парите по банките вече са обложени с данък при получаването им.
66
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сега смятаме, че трябва да се затвори тази вратичка и така, както по Закона за гарантиране на влоговете ще се изплащат абсолютно всички влогове......"????Какво изплащате бе вашта мама фашистка???А на хората милионите които ОКРАДОХТЕ в КТБ кой ще ги плати,а??Ама *** са *** та ***, я да си изттеглят всичките пари от банките та да останат доволни, *** прости.Да видите тогава данъци ли, кредити ли или у..йови глАви.
65
1
 
3
 
! Отговори
До 70 преди 9 години
Точно, когато получаваш заплатата, тя вече е обложена с доста данъци именно заради пенсиите и здравеопазването. ДДС е допълнителен данък и разговора за него е отделна тема. Не с приходите от ДДС се финансират ОСНОВНО социалните функции на държавата! В много държаваи ДДС върху бебешки храни лекарства книги и много други няма. Те и без този данък имат доста стабилни социални ситеми, така че да обвързваш ДДС с образование, здравеопазване социални помощи и т.н. не е коректно!
64
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не разбрах, защо малка група платени *** викаха срещу Орешарски????
63
0
 
18
 
! Отговори
7 преди 9 години
Тоя път няма да чакаме февруари ще ви изритаме още през януари.
62
18
 
0
 
! Отговори
до 52 преди 9 години
И 0,005% да е лихвата,това е ДОХОД!А всеки доход се облага с данък!Това трябваше да стане много отдавна,ама на нашите хора не им се дават пари!В България просто липсват управленци,за това сме на това дередже,ама това е положението!!