Без смели реформи никога няма да сме богати!

Експерти: Да няма минимална заплата, да дават ваучери за образование
Обновена: 25 ное 2014 22:20 | 25 ное 2014 18:00,
94
Без смели реформи никога няма да сме богати!
Снимка: архив Булфото

България има нужда от смели реформи. При застой перспективите за бъдещето на страната не са оптимистични и няма шанс да станем по-богати. Това е изводът, около който се обединиха експерти от Института за пазарна икономика (ИПИ) и от Фондация за свободата "Фридрих Науман".

Те направиха преглед на международните индекси и мястото на България в тях, съобщи БТА.

Още по темата
Според изпълнителния директор на ИПИ Светла Костадинова отново нямаме напредък в подобряването на икономическата среда, в ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и в подобряването на условията за бизнес и живот в страната.

Анализът соцчи, че България показва различно представяне в отделните класации. Резултатите в измерването на възприятието на корупцията нареждат страната ни под половината от максималната и далеч след първенците Дания и Нова Зеландия.

Експертите определиха като посредствени и резултатите в измерването на конкурентоспособността, икономическата свобода и условията за правене на бизнес. Въпреки че те класират България по-близо до  първенците както в ЕС /Швейцария, Ирландия и Дания/, така и в света, данните не са обнадеждаващи.

Причината е, че страната ни никога не е прескачала по 10-12 места в международните индекси, както го правят някои други европейски държави. Костадинова обясни, че България никога не е била и в списъка на "Топ 3" по реформи и най-вероятно нямаме шанс и "през следващите няколко години да се наредим сред смелите".

От Института за пазарна икономика са направили списък с 90 мерки за икономически растеж, с които могат да се рестартират реформите и България да бъде извадена от летаргията през последните години.

Сред тях са създаване на специализирани съдилища, въвеждане на електронни услуги, в които центърът да е потребителят, а не администрацията. Мерките включват и платено обучение само за специалности, които се търсят на пазара на труда и за които няма кандидати; както и въвеждане на ваучерна система при финансирането на начално, основно и средно образование.

В списъка с предложенията за смели реформи е и премахване на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи. От ИПИ искат и отменяне на правомощието на министъра на труда и социалната политика да разпростира административно колективни трудови договори над всички предприятия в даден сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига вече с тези реформи не сте ли вече достатъчно богати.
72
0
 
1
 
! Отговори
Тарильома преди 9 години
Досега реформите са по рецептата, която предлагат горните и резултатите са катастрофални!Къде отиваме като продължаваме по този път?
71
0
 
1
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Николов,"изгонените" милиони българи го направиха вашите "демократи"след 1990 год-Освен това 93 млрд. са във вашия болен мозък или знаете къде са но е по-приемливо да обвинявате другите... Съветите на соровци не са ивтересни-добре плбатени-за да лъжат
70
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 9 години
Налагат се драконовски мерки навсякъде и на всички нива, но няма кой да си изяде високите заплати и да ги направи! А иначе ще продължаваме да потъваме, не знам докъде, докато ни изритат не само от ЕС, но и от Европа, ако е възможно!
69
0
 
3
 
! Отговори
НИКОЛОВ преди 9 години
До Анонимен 64 : Ами реформи са необходими заради : ВРЪЩАНЕТО НА ОТКРАДНАТИТЕ ДО 1996Г. 93 МИЛИАРДА ДОЛАРА ОТ КОМУНИСТИТЕ ; ЗАРАДИ ПРОГОНЕНИТЕ 2,5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ; ЗАРАДИ РАЗСИПАНОТО ОТ СИМЕОНЧОВЦИ И СТАНИШЕВЦИ НАРОДНО ЗДРАВЕ ; ЗАРАДИ ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ОРЕШАРСКИ С БСП И ДПС 10 МИЛИАРДА ЛЕВА И Т.Н. И Т.Н.!!!! нАЙ-ВЕЧЕ В ОБРАЗОВАНИЕТО ЗА ДА НАМАЛЕЯТ РЯЗКО МАНИПУЛИРАНИТЕ НЕГРАМОТНИЦИ КАТО ТЕБЕ !!!
68
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей, вредни институции, обогатили се от заблуждаване на тъповати продажни български институции и вождове, спрете със злокобните съвети за реформи. Какво правихме 25 години бе, мошеници безродни? С тези си съвети съвсем се разкрихте - или сте *** (което, ако се съди по финансовия ви статус не е вярно) или сте отвратителни национални продажници. САЩ сигурно са бедни, а, - имат минимална работна заплата, която никое дребно бакалче-работодател не смее да пренебрегне. АМА САЩ ИМАТ ЗАКОНИ И ПРОКУРОРИ!
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 74Е, това е грешката - че не пращат в затвора такива като теб - мошеници, ограбили България, 25 години манипулиращи в свояа изгода, за съжаление доста простия български народ, който предпочита да върти опашка и да се мъчи да се навре под масата за пиршеството на "големите" , откъдето да му подхвърлят олигавени, оглозгани кокалчета, което счита за голям келепир и постижение.и -
66
0
 
8
 
! Отговори
187 преди 9 години
Тези са суперексперти. Обаче аз съм по-голям експерт от тях. Аз предлагам да бъдат премахнати изцяло работните заплати. Ако може даже работниците да плащат заплати на работодателите си. Тогава ще се оправим направо за няколко месеца....
65
1
 
7
 
! Отговори
до 74 преди 9 години
Колега, на каква дрога си?
64
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 73Другарю, объркал си времето!1944 година и Народният Съд са МИНАЛО!Такива като теб "подбудители към саморазправа" днес ги пращаме в затвора!
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се направи една единственна реформа в България, да се вдигне народа и да помете политико-олигархичната ционистка мафия, която съсипва страната и народа вече 25 години. Има поне 1000 човека за смъртни присъди, други 2000 за доживотни и около 3-4 хиляди за 20 годишни присъди. Толкова, са народните изедници, които 25 години провеждат тотален геноцид срещу българския народ. Революцията е неизбежна, запомнете го, продажници крадливи. Малко ви остава и отивате на майната си.
62
2
 
6
 
! Отговори
аз преди 9 години
Няма го Левски да ни поведе.
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DOKATO IMA V BALGARIA EDNO PROSTO MNOZINSTVO GERB,BSP I TEHNITE PROIZVODNI V BALGARIA NIAMA DA IMA NAPREDAK.25 GOD. NE IM SA DOSTATACNI ZA KRAGBI I RAZPRODAGBI.
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бизнесът мощно укрива данъци и пере пари,дори дребните пирани ,които ви ремонтират къщите не плащат лев.Корупция и пазарна икономика са различви неща.У нас корупцията е тотална.
59
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Института за пазарна икономика се финансира от Сорос , така че е ясно за какво им е предложението , да няма минимална заплата , а техните ,,икономисти,, освен с глупавите си предложения , с друго не са известни
58
5
 
9
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Реформата започва като се изтребят всичките "елити" защото нашия е назначен от Брюксел,той от фашингтон,той от ***,той от скритите сили.
57
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето наши бизнесмени печелят от търговия и услуги,а печалбата им не се влага в роизводствени мощности ,а обикновено в чуждестранни фондове и за лично ползване.Единственият изход е да бъдат изместени от пазара от чужди фирми с адекватна бизнес политика и отношение към наемния труд.Няма по-лошо от български чорбаджия.Най-нисшите слуги в схемата си остават синдикатите.
56
5
 
6
 
! Отговори
Гласоподавател преди 9 години
А, Боко и Цвъцко четат ли мненията на такива експерти или не им остава време - то, от толкова сновене до щатите, ЕС и Израел това за тях са някакви несъществени неща, дори глупости.Все пак в предизборния си слоган те не са обещавали икономически растеж, а само изграждане на магистрала Хемус и Струма. Интересно, хората гласували за тях трябва да са имали крещяща нужда от тези магистрали?!
55
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
П,очетете децата на богатите българи-интересно четиво.Трябва да разберете ,че парите на богаташите се изнасят извън БГ и не се влагат в производството или в заплати.
54
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кви реформи бе пичове ??? Филип Димитров затри земеделието , Костов унищожи де що имаше работещ завод и така .................до края на света.Като няма икономика - няма и благополучие!И никой от споменатите още не е тикнат във затвора заради разграбването на държавата.