Калфин поиска 380 лева минимална работна заплата догодина

Ще се търсят варианти и за данъчни облекчения за работещи родители
Обновена: 25 ное 2014 10:57 | 25 ное 2014 10:57, Камелия Цветанова
53
Калфин поиска 380 лева минимална работна заплата догодина
Снимка: БТА

За увеличаване на минималната работна заплата на 380 лева от следващата година се обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Още по темата
В момента размерът й е 340 лева, а от КНСБ поискаха да стане 400 лева.

Според Калфин не е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение.

Доброто решение е това, което е заложено в тригодишната прогноза, допълни той, цитиран от БТА.

По думите му 15 месеца дефлация в България означава убито потребление и убит вътрешен пазар и това няма как да не се отрази на цялата икономика.

Според него решението на проблема е раздвижването на най-ниските доходи.

Министърът ще предложи по-плавна и дългосрочна скала за нарастване на възрастта за пенсиониране от тази, която е заложена в сегашното законодателство.

Действащото в момента законодателство предвижда увеличение с 4 месеца на възрастта за пенсиониране от 2015 година.

Амбициран съм да намерим някакво решение, което да започне да подкрепя дългосрочно пенсионната реформа, каза още Калфин.

По думите му ще бъдат предложени и варианти за облекчаване на критериите на програми за хора пред пенсия, които не могат да се пенсионират или да си намерят работа, за да се осигури възможност тези хора да получават доход.

Един от вариантите е възможно по-ранно пенсиониране с намалена пенсия, каза Калфин и допълни, че това няма да е точно във вида, в който се предлага от БСП.

Осигурителните вноски трябва дългосрочно да растат, за идната година е добре максималният осигурителен доход да се увеличи, но това предстои да бъде обсъдено с министъра на финансите и със социалните партньори, допълни Ивайло Калфин.

По думите му ще се търсят варианти и за данъчни облекчения за работещи родители.

Да не забравяме, че влизаме в следващата година с 3,7 на сто дефицит, не очаквайте да съм този, който ще иска продължаващо увеличаване на дефицита, защото това ще ни вкара в една много опасна за държавата процедура в ЕС, от която няма да излезем с години, заяви още Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
antoaneta.ardashes преди 9 години
Незнаеща държава-необвързана икономика. Защо не се определи приориет на развитие,а фирмите още при образуването не посочват икономическите критерии и това да бъде начина на работа.Може ли без себестойност да се работи, а печалба колкото им е изгодно. Нормативи има ли или всичко в кюпа? Кой е човек и работник- работна сила и връзкатка с държавата и частното развитие. Защо се мъчите да правите рокадо при неясни критерии на политическа система.Не може социализма да стане недоносче или клон от капит
22
1
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
И ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАН ДА Е СПЕЦИАЛИСТА В ЧАСТНИЯ СЕКТОР ПАК ТАЯ. ИМАМ ЛИЧНО НАБЛЮДЕНИЕ ИНЖЕНЕР МАШИНОСТРОЕНЕ ЗАПОЧВА В ЧАСТНА ФИРМА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА. И КАКЪВ МИСЛИТЕ - РАБОТНИК НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. ТЕ ТОВА СА ЧАСТНИЦИТЕ. ИСКАТ ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ, ЗАЩОТО ТЕ САМИТЕ ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ, НО И ЗАПЛАТИТЕ КОИТО ДАВАТ СА ПОДИГРАВКА .Е КАК ДА ИСКАТ МЛАДИТЕ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ?????
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само комунист може да измисли такова понятие минимална заплата и таван на пенсия!Щуротии!
20
1
 
6
 
! Отговори
Дупки пробивам секви преди 9 години
Калфин оправи Външното министерство, сега ще оправи и Социалното.
19
0
 
5
 
! Отговори
ц преди 9 години
...Постоянно искам от собственика увеличение на заплатите, за да подобря мотивацията, съответно проидводителноста. Отговора е, че при това положение конкуренцията ще ни смачка.Предлагам му да намалим служителите, да инвестираме в технологии, но за съжаление, той предпочита да кара кола за 500000, да ходи всяка седмица на скъпи круизи, да потдържа две куртизанки...
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На фона на българския народ, всички политици изглеждат непоносимо тлъсти. Не снимайте тези безформени лоени топки, че на хората им става лошо като ги гледат.
17
1
 
9
 
! Отговори
25 години нищо преди 9 години
Смешници. По Тошово време работех в бирена фабрика Люлин в София, дето капиталистите успешно я нарязаха за скрап. Тогава основната ми заплата беше 380 лв. а с премиалните докарвахме до 650 лв на ония цени.
16
0
 
1
 
! Отговори
Whiteneger преди 9 години
странно че този е министър на труда и социалната политика, на президентските избори не гласувах за Ивайло Калфин, а за Плевнелиев"Според Калфин не е добър вариант да не се повишава минималното възнаграждение."Еми не е добре, най-добре е да се обявим, че искаме да сме най-бедната държава в Европа, току виж дойдат инвеститори заради евтината работна ръка. Но съдебната система много куца, самите конкуриращи се фирми водят помежду си редовно дела и искат честен съд. А това липсва в Българ
15
0
 
4
 
! Отговори
ц преди 9 години
Ниски заплати означава нискокфалифицирани работници. Трябва да има административен натиск за увеличаване на заплатите за да се принуждават работодателите да въвеждат високи технологий и добра организация на труда. Функция на бизнеса е да печели пари.Като не може да реализира печалба от ниски разходи за труд естествено ще се пренасочи към високи технологии. Това е начина родната икономика да дръпне напред и всички да са доволни. Началник съм на 70 човека на минимална заплата...
14
1
 
5
 
! Отговори
Край преди 9 години
Покажи на тия хора - как са мяташ ... Файда нема доде Бойко не каже колко ще е заплатата нищо не става.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Калфа ,нали бяха 400 лв.или каквото ти каже Тиквата това говориш.
12
1
 
9
 
! Отговори
НЕКА МУ Е ЗЛЕ! преди 9 години
Можете ли да си представите, че Валентин Захариев е държал повечето работещи в Оловно цинковия комплекс дето се тровят на по 400 лева заплата!
11
2
 
5
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Минималната работна заплата да изчезне! Да има реално заплащане. Пример: *** без образование и без възможности за развитие се приема на работа с минимална РЗ и има завършено средно се приема отнова с минимална РЗ. Игра на цифри!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе научило се всичко на бюджетна заплатка,държавна и не мисли от къде идват парите!След 1989 всеки искаше да е частник,а днес всеки иска да е на държавна заплата.Това не е редно дами и господа!Свободата и Демокрацията искат предприемчивост,а не трайкане и търкане на панталонна и полата в стола на държавната службица!Много маймунки станахте на държавна заплатка!
9
1
 
1
 
! Отговори
pop преди 9 години
izyal e edna nula na chisloto :-) mai ne e zakusil frenski croisan sabahlen :-)
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бреееееееей тоя голяма глава е направил.....
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-добре да я направят 500 лева минималната така повечето работещи ще са с еднакви заплати!
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помня 2000-та година.... минималната заплата горе долу колкото е и сега.Когато стана ясно че ще влизаме 2007 в ЕС, ни обещаваха минимална по над 1000 лева.А 2007-*** изглеждаше толкова далече..... Ей го на, минаха 14 години и нищо не се промени. Гърция беше в тежка икономическа криза, и все пак увеличението на заплатите там за последните 15 години е по-високо отколкото у нас.
5
0
 
7
 
! Отговори
alo alo преди 9 години
Искай квалифицирани работни места. Избийте си ленин от главите.
4
3
 
2
 
! Отговори
ВСИЧКИ С ЕДНАКВА!!! преди 9 години
С дигането на минималната се облагодетелстват най-вече чистачите тоест *** и ката една учителка я приравняват на една чистачка!!!!!!!!ДЪРЖАВНИТЕ ЗАПЛАТИ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ПРОПОРЦИОНАЛНО ИНАЧЕ НЕ Е ЧЕСТНО!