ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените

Оценките от 1 до 4 клас вероятно ще бъдат само качествени
4 дек 2014 14:35,
67
ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените
Снимка: архив, Ройтерс

Учениците съвсем скоро ще учат от електронни учебници на таблети и компютри. Това ще се случи, ако парламентът приеме новия-стар закон на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование. В него сегашните управляващи са предвидили въвеждането на електронните учебници.

Предстои да се дискутира дали хартиените учебници ще отпаднат изцяло, или не, защото трябва да се вземат предвид социално слабите семейства, които нямат възможност да осигурят технически това на децата си. Това каза шефката на комисията по образование Милена Дамянова на кръгла маса в парламента. На форума беше представен новият Закон за училищно и предучилищно образование пред над 100 учители от цялата страна.

Използването на електронните учебници трябва да стане всеобхватно, защото децата ни губят интерес, ако работят по старите методи, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е един от основните инициатори на новия закон, писането на който е започнал по времето, в което тя беше просветен министър в първия кабинет на ГЕРБ.

Пред учителите Милена Дамянова представи и други от новостите в закона за училищното и предучилищното образование. Една от тях е отпадането на оценките от първи до четвърти клас и заменянето им с качествени оценки. Какви да бъдат те, ще реши всяко училище поотделно. Но писането на „отличен“, „много добър“ или „слаб“ под работите на малките ученици отпада.

Според новия закон децата до четвърти клас няма да повтарят класове. Училищата до 8 клас ще могат да се преобразуват в обединени и да обучават до 10 клас. Ще има професионални училища, училища от национално значение и иновативни училища.

Училищата с по-високи оценки от външното финансиране пък ще получават финансови стимули. Децата в детските градини вече ще могат да тръгват в учебните заведения и на 2 години, макар те да приемат малчугани от 3 до 7 години. В първи клас пак ще се тръгва на 7 години, а по желание на родителите – и на 6 години.

Пред форума вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата е внесла за одобрение в ЕК ОП „Образование и наука“ и се надява на одобрението й. Нейният бюджет е 1,4 млрд. лв., половината от които ще отидат пряко за образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
8
 
36
 
! Отговори
Ен преди 9 години
Електронните учебници ще трябва да навлязат ,но след пилотно проучване,а не така на юруш.Най-голямата опасност за образованието,братя българи,е разчленяването на гимназията на две степени.Така създават два типа училища-за богаташите-до 12 клас,а за бедните-до 7 и най-много до 10 клас.По този начин затварят пътя на бедните деца-на бедни българи,***,турци ..до висшето образование.Последните ще бъдат зидари, мазачи,кравари,трактористи,а онези-лекари,юристи,финансисти ...Това е престъпление!?
49
8
 
34
 
! Отговори
до 58 преди 9 години
Иво, 54 не е ***, а ти!
48
9
 
38
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Децата до 3 клас се учат да пишат. Как точно ще се научат да пишат в електронният учебник?
47
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
90% от УЖ новите неща, които се цитират в статията, са част от обучението в училищата отпреди няколко години. Електронните учебници също са налични и се използват, АКО има необходимата техника в класната стая. А тъй като такава техника има в малко училища, си използваме добрата стара хартия. Е някои колеги си носят личните лаптопи в училище, ама чак пък и мултимедия да си купят...ТЦ. Ако някой мисли, че с 550 лв. заплата могат да го направят..., пък и защо?!?!
46
11
 
34
 
! Отговори
катил преди 9 години
Детето ми учи в роския цетър "Ю.Гагарин"в Камчия .Там всичко е на елекронни учебници,начина на преподаване няма нищо общо от този в масовите училища.
45
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изедници, издателство Просвета от 2 години има електронните учебници и лобира за тяхното повсеместно въвеждане...
44
13
 
33
 
! Отговори
Иво преди 9 години
До 54Ти си червен ***. Всичките си правите изводи на база нищо и после била недоизмислена история.
43
11
 
38
 
! Отговори
Джони преди 9 години
Най напред ще се учи книгата "Винету " като задължително четиво ,защото е първата /и единствена/,която е прочел великият ни вожд .
42
9
 
41
 
! Отговори
t-t преди 9 години
1. За лаптопи съм твърдо против.. Но за рийдърите които много хора предпочитат пред купуването на книги.. по-става... и ако са с технологиа инк, екрана не издава никаква светлина което е идеално за да не се носят 15 учебника които тежат по 10 кг в чантата... Но това за големи ученици2. Малките хлапета как ще се научат да подчертават, четат и пишат, без книги? Особено като учебниците имат упражнения вътре... Недоизмислена история...
41
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става въпрос за десетки хиляди таблети и милиони печелаба.Интересно е коя ли е фирмата доставчик този път ?
40
11
 
36
 
! Отговори
кали преди 9 години
НИМА !!! КАК ЛИ ПЪК НЕ !!! *** !!!
39
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за 47 чичовото , лапешник тролът си ти, също си и необразован папагал,а в онази корея проблемът е че wifi и технологии има но хората седят бедни заради партията, точно както тук.Партията там си има име, тук има много именца - тикви,колчовци, нпошким, стани да седна аз-шефци, местанци, царе и всякакви агенти.
38
9
 
39
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Опростачените трябва да бъдат спрени!
37
9
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българина става все по-беден и много семейства няма да могат да си позволят този разход. Тези горе нали нямат финансови проблеми и им е лесно. Я да си помислят колко хора живеят с доход по малък от минималната работна заплата, която също е смешна. Има приказка, сития на гладния не вярва.
36
9
 
45
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Нека да се поучим от по- умните и богати от нас, теглят файл, слагат хартия в принтера, принтират и четат от хартията!
35
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В хартиен учебник написаното е константно и след 50 години.В електронен формат написното може да бъде манипулирано и след 5 минути.Най-потърпевши са история и литература. Но и точните науки също могат да бъдат под камшика във вариант качество.Ясно е че някои желаят опростачването на нацията да продължи на още по-високи обороти!
34
11
 
47
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Повече от пет държави са забранили използването на wifi в детски заведения и училища и броят им се увеличава.Образователната ни система бълва скъпо платен брак и неграмотност и на хартиени носители, при положение, че те са незаменими, разберете ме добре, това е много вредно, даже особено вредно за децата и трябва да бъде спряно незабавно!!!!!
33
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 40 CRTтата доста увреждат особено на ниски честоти като 60hz. Все още част от администрацията ги ползва за съжаление.
32
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Представям си сега- Хасанчо от СтолИпеново с таблет отива на школо...........
31
10
 
37
 
! Отговори
свобода на избора преди 9 години
ОК е да се въведат, да, ама и да се дублират с хартиени, така всеки ще може да си избира, какво и как да ползва. светът се променя и върви напред, променя се и действителността около нас. нещата около нас също трябва да са в "крак с времето" ... лично аз от години чета почти всичко от електронни устройства - пълна гама, според зависи от това къде съм и кое е подходящо за случая, апропо нямам очила и съм над 40 :), с което искам да кажа, че различните екрани на увреждат зрението по дефолт ...