Меркел ни помага за "Южен поток", решава за Шенген след доклада

Германски експерти ще ни съветват за съдебната система, финансите, европарите
220
Меркел ни помага за "Южен поток", решава за Шенген след доклада
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. За това са се договорили германският канцлер Ангела Меркел и премиерът Бойко Борисов, които разговаряха във Федералното канцлерство в Берлин.

Основна тема на срещата са били въпросите, свързани с осигуряването на енергия.

Още по темата
По думите на Меркел с оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия. Тя посочи, че германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор.

Независимо от политическите различия в отношенията с Русия в последните месеци, става дума за поддържането на надеждни отношения, по това има голямо съгласие между България и Германия. В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти, изразходването на европейските средства, структурните фондове, добави Меркел на съвместната пресконференция, цитирана от БТА.

Тя посочи, че ЕС не е давал отказ за "Южен поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта. Според Меркел трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се развият нещата на основата на действащото право.

Германия ще реши дали вече подкрепя България за Шенген след представянето през януари на доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. По думите на Меркел, когато Европейският съвет обсъжда следващия път въпроса за разширяването на Шенген, Германия отново ще отбележи постигнатия от България голям напредък.

България харчи огромни ресурси покрай бежанската вълна от Сирия, посочи премиерът Борисов. На денонощие държим по 1300 полицаи по границата с Турция. Харчим огромни ресурси, но въпреки всичко българите изключително толерантно се отнасят към тези хиляди хора, които издържаме. Затова считам, че за Шенген, особено (за отварянето на границите) по въздух и вода, България е абсолютно изправна и се надявам до март догодина да убедим партньорите в Европейския съвет, че това е така, добави той.

Ангела Меркел заяви, че с премиера Борисов винаги са имали много тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Пожелавам на българското правителство и на премиера Бойко Борисов възможно най-голям успех, каза още тя след разговорите днес.

България е в нелека икономическа обстановка, затова е важно да си сътрудничим много тясно. Имаме впечатлението, че новото правителство иска да подходи към нещата, които трябва да бъдат подобрени, с голяма решимост - като борбата с корупцията и организираната престъпност, посочи Меркел.
 
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват българските министри за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система. Договорихме се да водим нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел, посочи той. Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект, допълни Борисов.

Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет. Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов.

По повод събитията около "Южен поток" премиерът посочи, че последните месеци са били белязани от смяната на ЕК, избора на нов Европейски парламент. Доста неподходящо време, 4-5 месеца ЕК не работеше с пълни обороти. Убеден съм, че още в четвъртък ще разговаряме с колегите в Европейския съвет, България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име, ако преговарят в Москва.

Мисля, че с канцлера сме единодушни, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г., посочи Борисов.

Премиерът съобщи, че на предстоящия по-късно тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за обособяването на разпределителен център за газ у нас.

Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток". България може да бъде наречена тук в канцлерството най-прогнозируемият и ясният съюзник на Европа. Затова по Шенген и останалите теми, по които говорихме, на България трябва да се помогне, заяви премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимката две алчни същества, работещи срещу интересите на народите си!
79
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ех, Боко,като приказваш за разни разпределителни енергийни центрове,дето кръжат в кухата ти кратуна,поне научи,че природният газ в българския език е от мъжки род.От женски род е газта за горене,която е петролен продукт и се ползва в газените лампи за осветление.Все още се намира в железариите и както е тръгнало може скоро да стане дефицитна стока по нашите географски ширини,като останем на тъмно заради продажници като теб.Между другото върши работа и против въшки в комбинация със свинска мас.
78
2
 
24
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Тва Меркел,да не е влюбена в Бойко,бе?Леле,май така става!И кво ша праййм?
77
1
 
35
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Казано накратко разговора е бил:ББ - Изпълняваме всичко и сме готови да изпълним всичко, ама ако може да ни пуснете нещичко?Меркел - Пари нема, за Шенген и Южен поток ще видим. Вие продължавайте все така! (ще ви пратя мои хора да ви наглеждат, дали наистина изпълнявате всичко)
76
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хе хе хе, вече толкова ни презират, че дирекно ни плюят в сурата - експерти ще пращат, демек цербери да контролират казват на крепостите и слугинското правителството какво да прави в. А това за Шенген ще видим след доклада, на дипломатически език означава среден пръст за Шенген, ще го гледаме през крив макарон.
75
14
 
14
 
! Отговори
Ленин преди 9 години
Класация на най-великите политици :1. Сталин2. Ленин3.Путин4.Луканов5.Виденов РИЦАРИ НА ДОБРОТО И СПРАВЕДЛИВОСТТА !!!
74
2
 
26
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Щом и Меркел е...оценила интелекта на Боко и неговата чета и им праща съветници,значи те са на високо европейско ниво;има им пълно...доверие.(платена...реклама)
73
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв държавник е този който отива да плаче на рамото на господарите и да иска съвети какво да прави ? Той би трябвало да се ръководи от собствения си ум и от интересите на народа и държавата която представлява.Такъв държавник е просто една марионетка ,той не може да вземе едно решение без тяхно съгласие .
72
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По независим народ от българите няма! - От нас нищо не зависи!!!Сами си ги избираме, а после им ръкопляскаме!Борисов подари кученце на Путин, а сега се "цунка" с "бабата" - Колко сме смешни???
71
1
 
17
 
! Отговори
до 112 преди 9 години
А за последните години най-после и ние тотално разбрахме ЕС и Германия, още като ни огладнеят д---тата ,още по-добре ще ги разберем.
70
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA POSLEDNITE 25 GODINI ES I GERMANIA TOTALNO RAZGRABIHA BALGARIA.
69
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Българин от ГерманияДа но същите тези срещу който германците протестират, ни обвиняват в расизъм и подтисничество, ако речем да направим нещо по въпроса
68
0
 
29
 
! Отговори
Българин от Германия преди 9 години
Тука вече пак скандират НИЕ СМЕ НАРОДА. Тази вечер се очакват 15000 демонстранти в Дрезден срешу плавното ислямизиране на Германия и Европа. Едва 5% от мирно-протестиращите са нео-нацисти. 95% са от "средата" на населението.Организацията се нарича PEGIDA и има сайт в Интернет.Ако тук бяха били лекарите, както *** правят това в България, 100000 ще илезат на улицата.
67
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ЕУ започват да се усещат че ако и нас продължават да ни бъзикат както Турция ..и ние ще се обърнем към Русия . Застина им изпражнението на евопрйците когато Турция им се опъна и не ги пусна на базите да бомбандират а също така си направи договор с братушките и сега ЕУ ще купуват газ от Турция . Почнаха да ни ухажват за шенген
66
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много интересно на какъв език са "разговаряли" ,като Боко от чуждите езици знае само "десетопръстния" !
65
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойчето не разбра, че България е в позицията на лека жена. Много я ползват, но никой не иска да отиде с нея на прием. Леките жени и предателите никой, никога не е уважавал. Та Бойчето да не си мисли, че дрезденската бабичка и пука за неговите напъни.
64
6
 
28
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Боикоооо не се моли на Меркел и Брюксел ами тичаи при Путин в Москвааааа и цуняи всички на ред и затвори устите на президентапалячо и другите бърборковци които изостриха отношенията ни със маиката освободителка.Всичко друго е кьор фишек
63
1
 
22
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
Чета и не вярвам на очите си!Каква подлост, какво лицемерия , колко долни и подмолни могат да бъдат тези политици!!!!!Дори не ми се иска да го коментирам! Жалка работа! Но на сред тези л*на сме ние - българския обикновен народ! В случая *** народ!Усещате ли как се гаврят с нас?! Усещате ли колко е жалка картинката?!Може би си го заслужаваме, а може би не?!И до кога така?!До кога ще позволяваме тази гавра на чужди и наши политици спрямо нас, народа?!- Като гледам, още много дълго ще е!
62
0
 
24
 
! Отговори
шегички преди 9 години
България е надежден партньор, пошегува се другаря Тодор Живков, пардон, другаря Борисов. Така е, верваме ти пошегува се и Меркел.
61
1
 
20
 
! Отговори
Нъцко преди 9 години
Бе тя квот можа Меркел, помогна вече! Няма Южен поток! От тук нататък ка точно ще помага, не е ясно! Може да пърди по тръбите на Северен поток и да праща към България, а Боце ще го разнася по интерконекторите с комшиите! Той газът на меркел е по-ценен от руския! Викат, че миришел на теменужки!