Борисов помага на Перник: Добрият кмет не е който харчи най-много!

Премиерът - арбитър между министри виновна ли е Янакиева
Обновена: 17 дек 2014 16:50 | 17 дек 2014 16:49, Веселина Йорданова
57
Борисов помага на Перник: Добрият кмет не е който харчи най-много!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов възлага на финансовия министър Владислав Горанов да обсъди с кмета на Перник начина, по който правителството може да подкрепи общината за стабилизиране на финансовото й състояние.
 
Иван Иванов присъства на част от правителственото заседание днес, за да изложи проблемите пред местната власт.

Пред министрите той съобщава, че общите задължения на общината са близо 16.5 млн. лв без лихвите, става ясно от стенограмата на заседанието. Не се разплащат старите задължения поради невъзможност, а в същото време приходната част е малка – среднодневно около 20-25 хиляди на ден, които не стигат за нищо, казва още Иванов. По думите му под въпрос са заплати, а вчера почистващите фирми отказали да чистят, защото не им е плащано.

Кметът предлага на кабинета да помогне, колкото е възможно, и обещава „Оттук нататък стягам силно финансовата дисциплина, и да работим в тази посока – колкото изкараме, толкова да харчим“.

Вицепремиерът Ивайло Калфин заявява, че проблемът е от 2007 година и „който и да дойде за кмет, му виси на главата“. Финансовият министър Владислав Горанов обаче пита къде са парите от такса смет и за какво са изхарчени.

Премиерът Бойко Борисов се намесва с думите, че това е така, но „не можем да оставим града да затъне в боклук и да гледаме отстрани как се развива една криза“.

„Разбира се, не може да разчитате, че ще ви дадем безвъзмездни пари, защото това означава всяка една община да иска след това по същия начин. Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате – толкова ще харчите. Това е положението, за да излезем от ситуацията, която е към момента“, дава решение Борисов.

С този вариант се съгласява и Калфин, според когото „най-добрият кмет трудно ще се справи без помощ“. Доскоро кмет на града беше Росица Янакиева, която сега е зам.-председател на НС от АБВ.

Борисов изтъква, че не коментира кметовете, защото въпросът е, че "ситуацията е бедствена, гледам какво показват по новините“.

Горанов обаче не е съгласен и пита кое е докарало държавата до състоянието, в което е в момента. „Не знам кой е виновен и не търся вина, но няма аргументи нещо преди седем-осем години да е било така и след седем-осем години добро управление да си е пак така и изводът да бъде, че всичко е наред. Не се управлява така нито община, нито държава. Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така“, отсича той.

Според вицепремиера Томислав Дончев отвъд политическите емоции има изцяло системен проблем - разходите на общината в годините са повече, отколкото позволяват приходите или тя не може да реализира толкова приходи, колкото съответстват на нуждите. Според него в общината трябва да помислят върху това и ако трябва, Дончев, който беше кмет, обещава помощ.

Тук Борисов се сеща за финансовия си министър от първия кабинет и също споделя опита си като градоначалник.

„Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат. Така че се стягайте. Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка“, дава съвет премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
паметен преди 9 години
Този Дончев не вися ли в Перник 8-9 месеца с някаква загадъчна мисия ? Явно такава е свършил с бившата кметица, че сега общината фалира.
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Добрият" кмет е този, който вдига цената на билета за транспорта на 1 лв. без да има икономическа обосновка!!!
16
1
 
13
 
! Отговори
чичо от село преди 9 години
Половината България е в бедствено положение от наводненията,а нито един държавник не дойде до хората да ги изслуша.Не говоря за Бойко и Плевнелиев,тях не ги занимава този въпрос,ами за другите- кметовете и техните разсилни поне да бяха дошли и да ни видят.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТАЯ ГОДИНА ЩЕ ИМА ЛИ БЪЛГАРСКА КОЛЕДА
14
14
 
3
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
да жевее БОЙКО БОРИСОВ!
13
1
 
3
 
! Отговори
Опа преди 9 години
Оправете си заглавието!
12
3
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Перник си е отделен град, бе ***. Кой те знае от кой мякащ район си дошъл в Люлин.
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-лесно е да се дава от народните пари - данъци, такси и осигуровки събирани от всеки един работещ човек. Нека управляващите да създадат нещо, което да носи приходи и тогава да го раздават. Така е най-лесно и накрая Боко спасител. Спасител ама с нашите пари.
10
3
 
11
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
Бочко, ти дето се биеш в гърдите, че имаш мноооо... поддръжници - ако не 'реформирате" съзнанието на своите избиратели чрез образование, здраве и култура, всичките ви реформи ще трябва да се осъществяват чрез полицейски мерки....
9
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Перник е квартал на София и няма нужда от отделен кмет. Фандъкова е достатъчна а даже са сложили и отделен областен. Люлин например е с 200 хиляди души или 3 пъти по-голям от Перник но няма нито отделна община нито отделна област с областен. От икономиите за излишна администрация може да се напълни бюджета.
8
5
 
9
 
! Отговори
Перничанин преди 9 години
Какво ли щяхме да правим без Спасителят от банкянските картофени ниви ?
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дам, не е този, който харчи най-много, а който се мазни най-много. Вярно, че челните места по харчене се държат от герберски кметове, но това са подробности, след като някой се дъни, то той е лош, освен ако не е от нашите, тогава ще помогнем без да се разбере.
6
5
 
10
 
! Отговори
Илко преди 9 години
Боко Тиквата ще спаси Вселената!
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По стар български обичай - вдигнете им данъците и ги изравнете със София, така или иначе цял Перник е вече квартал на София и по цял ден са в София
4
4
 
11
 
! Отговори
кмет преди 9 години
А добрия премиер не е, който краде най-много!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си държеше Перник парите в КТБ,сега да е на далавера.Хем от Бюджета щеха да му налеят,хем запора щеше да есал една мечта.Пък можеше и цесийка нещо да врътне,а сега фалит почти детройтски...
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дянков ще ги оправи, а Перник ще остане с 50 хил. души население
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно. Преди два дни правителството раздаде 75млн.лв. на общини със сметки в КТБ. Безвъзмездно. А сега на Перник не искат да помогнат.