Национализация ли? Груба лъжа, да си бъдем единни за пенсиите!

Борисов и Кунева се разбраха за диалог, нищо не заплашвало единството
123
Национализация ли? Груба лъжа, да си бъдем единни за пенсиите!
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

Премиерът Бойко Борисов не иска по темата за пенсионната реформа да има разединение в правителството и призовава Реформаторите „да си бъдем единни“. Не виждам дали реформаторите в случая или ГЕРБ биха били против да дадеш на човека правото на избор, коментира той и защитава предложението да има избор за втора пенсия, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

„В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща (Калфин ми е свидетел) е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите“, казва още Борисов.

Според него проблемът на пенсионните фондове е, че досега те са били спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, „техните 5% си отиват задължително“, а сега трябва да работят с хората и да ги убеждават, да влязат в една конкурентна обстановка.

„В случая държавата автоматично им препраща парите и ако ви изпитам сега, не искам да ви излагам, ще се окаже, че вие не знаете къде си държите парите. Защото заради вас мисли някой от държавата. Кой е този някой и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат... Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме“, отсича Борисов.

По думите му безспорно има много интереси да се разбива коалицията и доверието между коалиционните партньори, но „нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени“.

Вицепремиерът Меглена Кунева заявява, че „в тази размяна на мнения по конкретния повод няма нищо, което да заплашва единството“ и допълва, че разчита на среща между финансовия министър и Реформаторите. „Считаме, че когато се обсъди в цялата сложност пенсионната реформа, ще дадем по-стабилни решения и хората ще знаят не само на каква възраст се пенсионират, но и при какви условия“, обяснява Кунева. Борисов допълва, че парламентът ще вземе крайното решение.

По повод приетата днес от кабинета актуализирана стратегия за съдебната реформа премиерът заявява, че „всеки ден има  по някоя тема, която възпламва обществото и това трябва да се прекрати“.

Коментарът на финансовия министър Владислав Горанов по съдебната реформа е свързан с КТБ. Той посочва, че ВАС реши да отложи  делото за лиценза на банката до 9 февруари и пита не е ли редно тази власт да работи по-интензивно, да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело по-рано. „През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността“, заявява той.

Премиерът Бойко Борисов пък се сеща за друг проблем в съдебната система. „Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира. А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, господин Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка“, заявява премиерът. Той отчита „перфектна работа“ на банките, Министерството на финансите, МВР - няма опашки, няма грабежи. Свършихме си работата така, както пише в художествената литература, доволен е Борисов.

Той коментира, че съдебната реформа е чакана от хората с такова желание, защото „все едно имаме две паралелни държави“.

„Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си направили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката? И аз, за Ваше успокоение, господин Горанов, вчера разговарях с главния прокурор и го помолих да вземат някакви мерки. Имам информация, че вътре продължават с имотите да се разпореждат по начин, по който ние само плащаме сметката и продължаваме да плащаме. Аз не виждам защо. Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита“, заявява Борисов.

Той пита „как спят спокойно – до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело“. Премиерът уточнява, че не казва как да се реши делото, но пита не може ли срокът да се съкрати.

„Цялата си доброта в момента искам да изкажа, но когато заверяваме платежни за по един милиард плащания, повярвайте ми, те дори във финансите не са виждали такива неща. Платежни нареждания за два милиарда, Иванов, и в същото време отлагаме да е догодина февруари.

Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат…“, чуди се Борисов.
Правосъдният министър казва, че не е запознат с конкретната ситуация и ще се въздържи от коментар, но посочва, че ще проучи въпроса и ще докладва.

Бюрото за финансово разузнаване е към Държавна агенция „Национална сигурност“ и трябва да кажем някой все пак ще понесе ли отговорност за това, което се случи, или по стара българска традиция – пито-платено, включва се вътрешният министър Веселин Вучков.  Според него е време и някой да помисли за отговорност на службите, които са „проспали тази голяма далавера, наречена Корпоративна търговска банка“.

Борисов съобщава, че е възложил да се направи справка по действията или бездействията на структурите на МВР, съответно и на ДАНС и на други органи към тях в тази ситуация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 81Защото разчитат на това, че българина не се информира. Тъпо е след като вече веднъж съм избрала фонд да ме кърат да потвърждавам избора си.
69
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде да изчакаме да видим какви ще са грозните статистики за намаляване на инвестициите за този и следващия месец, за да видите какъв ще е ефекта от това. Няма кой да вложи и едно евро в държава, в която закони се пишат по мярка и се променят всеки ден. Никой не прощава национализация. Най-добре изнасяйте парите си навън или ги обръщайте в активи, които държава не може да докопа и изяде. И никаква благотворителност. Не и за тези гласоподаватели. За тях само глад, бой и гроб.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тук е интересна и позицията на новоизбраният председател на КРИБ,назнаяеният за "бизнесмен" Домусчиев,който не виждал нищо лошо в това нещо???Интересното е също,как този човек изпълнява договорите си относно флота и къде е в случая държавата,която не си гони интересите по неизпълнение на договора си с въпросното лице!
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, за това ли типлащаха фондациите да правиш стачки?! Не успя да ограбиш пенсионния фонд, въпреки че добре се справи със здравната каса! Тоя път обаче крадеш от всички! От парите на родителит ми, от тия на 40годишните, от моите, от тия на децата ми ивнуците! Въпрос- Меркел те накара да подпишеш едни пари за Германия, от пенсиите ли ги взе и сега се чудиш как да замажеш кражбата!? Отговаряй пред народа или се изнасяй в Турция или в САЩ, а ако те щат и в Германия. ОСТАВКА
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лъжа е. Не е национализация, а конфискация. Какво стана с парите от здравната каса, които ги прибра Дянков?
65
1
 
12
 
! Отговори
Грозна преди 9 години
Само не разбирам къде е демокрацията? Та нали частните фондове ни гарантират правото на избор! Нима дясна партия е равно на комунизъм? Иедин въпрос към Боко- какво ще каже Меркел ако с отворено писмо до нейната партия я попитаме какво ще направят нейните избиратели консерваторите ако тя одържави частните пенсионни фондове? Знаете ли отговор? Ще закрие партията си! Това ли поискаха-да избием възрастните и тия пред пенсия, че да станеш умен баце? Отговорът е ОСТАВКА!
64
1
 
10
 
! Отговори
Маги преди 9 години
До АнонименГЕРБ гарантира глад, мизерия и оскотяване на работещите и права и свободи на ***, до пълното изравняване с последните.
63
0
 
10
 
! Отговори
sorry преди 9 години
Когато Дянков-пицата гепи от препълнения фонд 1млрд.и 400млн.лева за държавни нужди,то е за външни плащания,какво стана?А днес вземете и 100 млн. лева,неможе там просто пари няма.
62
2
 
10
 
! Отговори
Маги преди 9 години
До АнонименОт простаци - простотия. Какво друго да се очаква? Вижте му и обкръжението и не е нужен коментар. Не мога да си отговоря на един въпрос - колко трябва да мразиш сам себе си, че да гласуваш за него втори път??? А и забравих... Къде са умните и красивите сега?
61
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички на протест днес от 18 ч. пред МС!Няма да позволим на тия, както не позволихме на ония!!!!Вижте му самодоволната мутра на мутрата...Какво да и збираш и с какво да сравняваш? Фондовете дават отчет за реални пари в лични сметки и % растеж, а какво дава НОИ?Какво можеш да получиш от държавата като информация - нищо! Е това ще получите и като пенсии, ако ги дадете в НОИ!
60
0
 
11
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До ДО ВСИЧКИ !!! 51Каролев е л* това е факт, но е факт че това което предлага Борисов е толкова свободен и демократичен избор колкото има Северна Корея е Свободна и демократична. Правилният начин е ако искаш си оставаш в частните фондове ако не искаш се прехвърляш. А не ако не направиш нищо те прехвърлят насила! Къде му е свободният избор тук? Аз не виждам такъв?
59
1
 
5
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
по времето на социализма агентите на държавна сигурност Борисов и Цветанов са преследвали арестували и малтретирали Българските граждани който вярват в Господ и ходят в църкви като вярващти православни християни.Те са ги арестували в църквите и са ги вкарвали в милицията и държавна сигурност и там са ги били турмозили и малтретирали заради тяхната православна вяра и религия.държавна сигурност се обяве срещту църквата и религията.Българския народ иска доживотен затвор за Бойко и Цецо агентите ДС.
58
0
 
7
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
"Не виждам дали реформаторите в случая или ГЕРБ биха били против да дадеш на човека правото на избор" В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация." Слагам два цитата за да видите колко е нагъл Тиквун II -ри. Груба манипулация е да твърдиш че закона който се опитвате да прекарате дава право на избор лъжлива мутро. Защото избор е ако си към НОИ и не си доволен да можеш да прехвърлиш 5% в частен и да имаш право на това всяка година! А не веднъж в живота си!
57
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мръсният и *** *** Буда,ще унищожи всичко което е частно.При педишното си "управление" успя да фалира над 100 000 частни фирми,сега вече иска да фалира и държавата,защото частните пенсионни фондове движат капиталовия пазар.
56
2
 
7
 
! Отговори
RAMBO преди 9 години
По времето на социализма агентите на държавна сигурност Борисов и Цветанов са арестували дисидентите който искат да имигрират в чужбина или да се оженят за чужденки.те са ги изпращтали в ЛАГЕРИТЕ БЕЛЕНЕ и СКАВЕНА и там са ги убивали с ТОЯГИ и ЛОПАТИ а после са хранили ПРАСЕТАТА с ТЯХ.Методите на държавна сигурност в борбата и с дисидентите са ТОТАЛИТАРЛНИ-те са ги обявявали за психично болни и хомосексуалисти.Българския народ иска доживотен затвор за агентите на ДС БОРИСОВ и ЦВЕТАНОВ.ЗАТВОР ЗАТВ
55
0
 
12
 
! Отговори
Ахм! преди 9 години
Това ми прилича на чист опит да се фалират частните пенсионни фондове! По светлия пример с КТБ! Нещата изглеждат също толкова незаконни! Имам чувството, че политиците ни скоро ще намерят това което си търсят!!!
54
0
 
15
 
! Отговори
Димитър Попов преди 9 години
За бога братя спрете и не плащайте осигуровки на никого , данъци също.
53
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горанов - достоен наследник на Дянков в безумията
52
0
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Понеже няма пари в държавата и НОЙ е една издънена от всякъде бъчва течаща от стотици места, ще трябва да налеем на бедният народ парите там . Колко от неграмотните, ромите и бедните ще знаят какво да направят а ???????? А колко фирми ще фалират като се наложи частните фондове да продават акциите си там за да преведът парите на осигурените лица в НОЙ . Някой мисли ли за това с колко ще се увеличат безработните вследствие на фалитите и каква част от икономиката ще засегне
51
0
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Не е национализация, а държавно присвояване , моля не бъркайте действията. Дори на осъдените за престъпления и до-живот е дадено правото да преосмислят поведението , решението и постъпките си и да го заявет пред представители на МП - държавата за намаление на присъда и амнистия, но на българският данъкоплатец - осигурител, осигуряващ се не, такова право не му е дадено . Решението е само един път в живота дори да си млад, неопитен и неразбиращ.