Национализация ли? Груба лъжа, да си бъдем единни за пенсиите!

Борисов и Кунева се разбраха за диалог, нищо не заплашвало единството
123
Национализация ли? Груба лъжа, да си бъдем единни за пенсиите!
Бойко Борисов. Снимка: архив, БулФото

Премиерът Бойко Борисов не иска по темата за пенсионната реформа да има разединение в правителството и призовава Реформаторите „да си бъдем единни“. Не виждам дали реформаторите в случая или ГЕРБ биха били против да дадеш на човека правото на избор, коментира той и защитава предложението да има избор за втора пенсия, става ясно от стенограмата на заседанието на МС.

„В случая думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща (Калфин ми е свидетел) е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите“, казва още Борисов.

Според него проблемът на пенсионните фондове е, че досега те са били спокойни, че на датата, в която се плащат заплатите и се отчисляват пенсиите, „техните 5% си отиват задължително“, а сега трябва да работят с хората и да ги убеждават, да влязат в една конкурентна обстановка.

„В случая държавата автоматично им препраща парите и ако ви изпитам сега, не искам да ви излагам, ще се окаже, че вие не знаете къде си държите парите. Защото заради вас мисли някой от държавата. Кой е този някой и аз не го знам и как са го решили тогава нашите парички къде и в кой фонд да отидат... Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме“, отсича Борисов.

По думите му безспорно има много интереси да се разбива коалицията и доверието между коалиционните партньори, но „нека да си бъдем единни, реформатори, европейски настроени“.

Вицепремиерът Меглена Кунева заявява, че „в тази размяна на мнения по конкретния повод няма нищо, което да заплашва единството“ и допълва, че разчита на среща между финансовия министър и Реформаторите. „Считаме, че когато се обсъди в цялата сложност пенсионната реформа, ще дадем по-стабилни решения и хората ще знаят не само на каква възраст се пенсионират, но и при какви условия“, обяснява Кунева. Борисов допълва, че парламентът ще вземе крайното решение.

По повод приетата днес от кабинета актуализирана стратегия за съдебната реформа премиерът заявява, че „всеки ден има  по някоя тема, която възпламва обществото и това трябва да се прекрати“.

Коментарът на финансовия министър Владислав Горанов по съдебната реформа е свързан с КТБ. Той посочва, че ВАС реши да отложи  делото за лиценза на банката до 9 февруари и пита не е ли редно тази власт да работи по-интензивно, да се съобрази с обществения интерес и да насрочи това дело по-рано. „През това време из София обикалят едни хора и правят едни сделки, с които накрая за държавата няма да остане нищо от масата на несъстоятелността“, заявява той.

Премиерът Бойко Борисов пък се сеща за друг проблем в съдебната система. „Ние бяхме така любезни да преведем парите, допълнителните, по бюджета на съдебната система и те бяха така любезни да си ги раздадат за бонуси. А вие ще казвате, че тя е независима и правителството си е свършило ангажимента да я финансира. А именно затова се прави тази съдебна реформа, защото, господин Горанов, аз разбирам това, което казвате, защото аз лично съм се възмутил онзи ден, милиарди, до снощи близо два милиарда и осемстотин милиона са изстреляни по посока изплащането на депозитите в тази банка“, заявява премиерът. Той отчита „перфектна работа“ на банките, Министерството на финансите, МВР - няма опашки, няма грабежи. Свършихме си работата така, както пише в художествената литература, доволен е Борисов.

Той коментира, че съдебната реформа е чакана от хората с такова желание, защото „все едно имаме две паралелни държави“.

„Има ли по-важно, при положение, че държавата в момента милиарди изстрелва, за да спаси съдби на хора, за да си получат минималните или депозитите, които са си направили? Няма. Чак февруари! През това време какво се случва вътре в банката? И аз, за Ваше успокоение, господин Горанов, вчера разговарях с главния прокурор и го помолих да вземат някакви мерки. Имам информация, че вътре продължават с имотите да се разпореждат по начин, по който ние само плащаме сметката и продължаваме да плащаме. Аз не виждам защо. Това, не знам дали е възможно, коментирам на глас, ако не, господин Иванов, ме спрете, но на Висш съдебен съвет не може ли да се попита“, заявява Борисов.

Той пита „как спят спокойно – до 9 февруари да не се гледа това толкова жизнено важно дело“. Премиерът уточнява, че не казва как да се реши делото, но пита не може ли срокът да се съкрати.

„Цялата си доброта в момента искам да изкажа, но когато заверяваме платежни за по един милиард плащания, повярвайте ми, те дори във финансите не са виждали такива неща. Платежни нареждания за два милиарда, Иванов, и в същото време отлагаме да е догодина февруари.

Най-приятелски! Как да го кажа, за да не обидя някого, да не се почувства засегнат…“, чуди се Борисов.
Правосъдният министър казва, че не е запознат с конкретната ситуация и ще се въздържи от коментар, но посочва, че ще проучи въпроса и ще докладва.

Бюрото за финансово разузнаване е към Държавна агенция „Национална сигурност“ и трябва да кажем някой все пак ще понесе ли отговорност за това, което се случи, или по стара българска традиция – пито-платено, включва се вътрешният министър Веселин Вучков.  Според него е време и някой да помисли за отговорност на службите, които са „проспали тази голяма далавера, наречена Корпоративна търговска банка“.

Борисов съобщава, че е възложил да се направи справка по действията или бездействията на структурите на МВР, съответно и на ДАНС и на други органи към тях в тази ситуация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
9
 
! Отговори
Край преди 9 години
НОИ го виждаме да плаща пенсии всеки месец Часниците в България не ги виждам да плащат. И аз бях за пазарна икономика и конкуренция основана на частната инициатива бла бла. КТБ е частна банка. От тия фондове хаир ще види само Каролев и такива като него докато им проиграе парите на пирамидата Българска фондова борса.
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е национализация.Това си е чиста кражба на парите на внасящите,за да има пенсии за невнасящите мургавели
28
4
 
11
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Предпочитам в частен фонд да продължа да се осигурявам. С тези намерения на властимащите да ни карат да работим до гроб, сто пъти по-добре да рискувам с тези фондове, че като умра, поне близките ми да ги наследят! А ако съм в НОИ всичко ще отиде по джобовете на същите тези, дето се мъчат да ни убедят в това колко големи пенсии ще вземем и колко сигурно било в държавата да ни отиват тези вноски! То ако беше сигурно, сега нямаше да се чудите как да кърпите милиардите дупка в този фонд!
27
5
 
6
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Като чете човек червения *** в този сайт колко е наясно с финансите на държавата ми става ясно, защо когато БСП са били на власт винаги са фалирали държавата и са ограбвали народа . Само за един месец на това правителство и ЕС пусна за България всички Еврофондове. Г-н Борисов беше приет с почести в Брюксел и в Германия , а др. Орешарски , Местан , Сидеров и Станишев никой не искаше да говори с тях. Това е истината , а за другото си има червен *** .
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 36Гъзолизин ако не знаеш да ти кажа - частните фондове ги създаде костов ( и това беше изискване за влизане в ес ) , а сега бате ти тиквун прави следната сметка 4 милиарда за 2014 , 8 за 2015 заеми и 8 суха пара от фондовете - 20милиарсд откраднати за година . Ти как мислиш дали ще ги даде на теб ?
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
национализация ли .няма време за такава.направо си давайте парите че ми трябват.
24
0
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
До Анонимен 32-Посланието ми е да изметем всички комунисти и тия от ДПС.На мен ми е ясно ,че тия са като ония,качени на виенско колело.Който олекне е на върха на колелото и си чака реда пак да слезе на хранилката.По делата ще ги познаете.Да са вкарали един номенклатурчик "приватизатор" в затвора? Много пребоядисани комунисти се изредиха на виенското,пазиграват ни театро,че са опоненти,приспиват народа и т.н.
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато другарите бълват огън и плюнки значи държавата е на добър път . Всички супер калинки на БСП и ДПС вън от държавната власт и в затвора . Това трябва да направи Б.Борисов и ще му издигне паметник народа . А разни *** червени тролчета нищо не значат в тази държава . Това са просто гъзолисци на Позитановци и Дъбовци .
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Пиар агент .. Буда е комунист. Ако искаш на *** стани ,на глава да спиш, саби и огън гълтай ,сода каустик пии и пикай ,Тиквата е комунист. И само,, раноблудни ,умни и ентилигентни,,могат да си кривят душите и да се правят,че не знаят това.Каквото и да пишеш ,факт е ,че Тиквата е комунист ,който е станал такъв само за келепир .Такива продават майка си (израсналият сирак Бойко) камо ли Родината си. Тези, келеперджиите са на отвратителните същества. Тиквата е гаден ,долен член на БКП.
21
3
 
8
 
! Отговори
не не преди 9 години
не, не е национализация, само дето държавата слага ръка върху частен бизнес, което е държавно създаден риск за инвеститорите от висок клас. това много ще се хареса в целия свят! всички инвеститори ще насочат частните си печеливши бизнеси в България - НЕЗАБАВНО!
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До бай Иван Що се правиш на *** ? Лустрация? Ами какво ще правим с комунистите Борисов, Плевнелиев, Гоце , Ку(не)кувицата,партиината секретарка Цачева ,Цветанов ,Велчев ,Главчев, Кемал Еюп от Дс и БКП. Нали с тях трябва да почнем . Или да се правим на чалнати като теб ,все едно ,че, те са чиста изворна вода.Заради такава лицемери, като теб ,ще ни управляват и комунисти и техните деца и техните внуци. Затова няма да има никаква лустрация ,защото от тях трябва да почнем .
19
14
 
4
 
! Отговори
Пиар агент преди 9 години
ДРУГАРИ ЧЕРВЕНИ *** КАЖЕТЕ НА КУТЕВ ДА ИЗМИСЛИ НОВА ОПОРНА ТОЧКА , ЗАЩОТО ИЗБОРИТЕ СВЪРШИХА И Г-Н. БОРИСОВ ВЕЧЕ Е ПРЕМИЕР . ТЕЗИ ТЪПНИ БУДА, ТИКВУТ И ПРОЧЕЕ СА СМЕШНИ И *** . ОТ ВАС НИКОЙ НЕ ОЧАКВА ДА ХВАЛИТЕ ГЕРБ , НО ТОЛКОВА *** КОМЕНТАРИ СА ЛОШИ ЗА ИМИДЖА НА МАЯ-КАРТЕЧАРКАТА.
18
11
 
7
 
! Отговори
Ревизия преди 9 години
Частните пенсионни фондове са пирамиди.Правилно е решението.Каква е тази демокрация с тези невероятни принуди , народа да се задължава да плаща скъп ток , вода , парно, осигуровки и т.н., на някаква лихварска , рентиерска и мародерстваща частна клика.Ревизия и национализация.Какво има за мислене.На мародерството трябва да се сложи край.
17
3
 
22
 
! Отговори
адв. Менко Марковски преди 9 години
Не забравяйте, че генералисимус Будьо прибра 1,4 млрд. лв. от НЗОК. Днес целта му е да направи същото с 8 млр.лв от Пенсионните фондове. Тези 8 млрд. ще отидат при онези 1,4 млрд.
16
4
 
21
 
! Отговори
Методи Андреев от ДС преди 9 години
Този алабаш ( на снимката) е доктор на всички науки. Той разбира от всичко, най първо обаче от маркучи и кофпомпи. Трябва да му вярваме, тъй както му повярваха 1,07 млн. глави еднокопитен *** на последните избори. Току-що прочетохте , какво е казал днес. Прочетете и утре, да разберете , че това което днес е казал няма нищо общо с утрешното му казване. Някои твърдят, че е обикновен ***, на който главата още мирише на изпотен каскет. Мисля, че са прави.
15
13
 
5
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Мечтата на комунистите е да сринат държавата и да се врътнат от ЕС с оправданието,че демокрацията не работи.След това ще запеят друга песен,че ще прегърнем Китайската схема.Да ама България не е Китай.Там бандитите ги разстрелват на площада,което тук не може да се случи.Така,че попадаме пак на Тошовия "омагйосан кръг".Истината е Лустрация на БСП и ДПС,Велико народно събрание,реформа на съдебната система,отнемане имуществото на мафията и да отпочнем прехода.Сега народа и БГ е в тупик...
14
3
 
16
 
! Отговори
Anton преди 9 години
Бойко, това не е избор. Избор би било НОИ да върне внесените осигуровки на тези, които са внасяли в частен фонд ако изберат такъв. Но предложението е парите да се движат еднопосочно. Само към НОИ. Това Е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. Няма по мека дума. А когато индивидуалната отговорност потъва в колективната безотговорност, това НЕ Е РЕФОРМА. Това е АНТИРЕФОРМА.
13
9
 
23
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ТИКВО МРЬСНА СПРИ ДА ЛЬЖЕШ ХОРАТА!!!! НИКОЙ НЕ ТИ ВЯРВА НА ЛЬЖИТЕ
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата далавера в КТБ я извършиха службите от бившото ДС,а стратезите са старите мафиоти от БКП.Те се нагушиха за 25 години,а и преди "преврата" който си спретнаха.Дойде реда за второ разклащане на банковата система.Ако не се намеси ЕС да ни подреди смърдящата кочинка,България пътува към Гръцкия вариант.Мафиотиите ще си изнесат авоарите в чужбина,а ние смирените ще им плащаме сметките.Много управници и кукловоди са за затвора.
11
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя селски кален *** до кога ще му гледаме тъпия сурат,за да ни разваля живота и настроението?Той не разбра ли ,че за да се управлява държава трябва да имаш ум в главата и да бъдеш родолюбец ,а не да крадеш последния залък от устата на обеднелия българин? Но той ще се измъкне от държавата с милиарди и ще ви остави да мизерствате.