Проверяват за небалансирана мобилизация в Украйна

Ще получим реална картина, увери Даниел Митов
Обновена: 4 фев 2015 19:30 | 4 фев 2015 19:23,
134
Проверяват за небалансирана мобилизация в Украйна
Даниел Митов Снимка: БТА

Центърът на НАТО в София ще бъде комуникационен и персоналът му ще бъде наполовина от български военни, а останалият персонал ще бъде от други държави членки на Алианса, каза външният министър Даниел Митов, който участва днес в представянето на петото издание на годишния доклад "Европейски външнополитически бележник 2015" на Европейския съвет за външна политика.

Още по темата
На въпрос дали ще искаме от Украйна да се спазва принципът на доброволност за мобилизация на етническите българи там, Митов посочи, че първо трябва да се провери дали такъв проблем съществува, дали има непропорционална мобилизация сред етническите малцинства, като напомни, че в Украйна има не само етнически българи.

Сверяваме информацията и ще получим реална картина. От друга страна, ще трябва да видим по какъв начин да реагираме на хората, които искат да не бъдат излагани на опасност и които са с български етнически произход, каза министърът.

На реплика, че вече има клипове, които могат да му бъдат предоставени, за това как български села в Одеска, Донбаска област се бунтуват срещу набиращите ги украинци, Митов посочи, че знае фактите. Въпросът е как българската държава реагира на това и ние ще си съставим план, за да можем да реагираме, добави той.

Попитан дали се планира хуманитарна помощ за етническите българи, особено в Донбас, Митов отново посочи, че в момента се прави оценка на ситуацията на място. Ясно ни е какво се случва, ако трябва хуманитарна помощ, ще изпращаме и ще се опитаме да помагаме на хората от български произход в Украйна по всякакъв начин, каза министърът, цитиран от БТА.

Той напомни още, че България търпи натиск от миграционна и бежанска вълна, което по думите му трябва да стане ясно на всичките ни партньори от ЕС. По конфликта в Украйна Митов отбеляза, че ЕС и България поддържат позиция за мирно и демократично решаване на кризата. Спазването на договореностите от Минск е основата, върху която конфликтът може да започне да се решава. Трудно можем да разчитаме в момента на това, че има добра воля за решаването на конфликта, а санкциите са единственият инструмент, който Европа има, за да се опита да възпре агресия, каза Митов и добави, че тяхното увеличаване или намаляване зависи от това как се развива този конфликт.

Даниел Митов отбеляза, че Русия е важен партньор за Европа и добави, че отношенията бяха градени с години и бяха разрушени за няколко месеца, не по вина на ЕС.

За разширяването на ЕС Митов заяви, че е важно държавите, които вървят по пътя на европейската интеграция, да знаят, че България ще продължава още по-силно да подкрепя техния избор към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: УкрайнаДаниел Митов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
4
 
! Отговори
FELIKC преди 9 години
КАКВА ДЬРЖАВА СМЕ КОГАТО ЕДНО МЕЖДУНАРОДНО СПОРАЗУМЕНИЕ Е ПО-- ГОЛЯМО ОТКОНСТИТУЦИЯТА НИ----ПОЗОР ОСТАВКА *** ПРОДАЖНИ
83
0
 
4
 
! Отговори
Боил преди 9 години
Г-н Министър говорите за натиск към България от страна на нелегално преминали държавната граница.Решението е много просто,прибираме си Българите от Украйна ,изхвърляме нелегалните нарушители и имаме повече от половин милион здрави и корави Българи издържали на руската и украйнската асимилация.Здрав генетичен материал.Не трябва да допускаме наши българи да гинат в чужда война!!!!!!
82
1
 
9
 
! Отговори
съветник преди 9 години
До еаНе знам какво сме правили на *** през 1913 година, но ще е по-разумно да не им се репчим през 2015 година! Защото от историята знаем, че един от страничните ефекти на бабаитлък с гол *** е жестоко гъзоболие!
81
1
 
7
 
! Отговори
grandfather IVAN преди 9 години
Абе Дидко ти си само едно амбреажче произведено с США
80
1
 
4
 
! Отговори
еа преди 9 години
До еничарин1912-13 - ако имаш предвид това дето "империята" ви я газят италианците, туй вече е свършило към момента когато почват да я газят българи, гърци и сърби.Иначе... какво да ти кажа, много войнствено ми звучеше, *** в Сирия, бий се малко, виж за какво става дума. И после говори. Като ти гледам никнейма надали ще стане, вие еничарите сте си малко страхливички. Всички до крак обезглавени в Солун през 19ти век. Като ***. Но вие винаги сте си били такива...
79
1
 
2
 
! Отговори
лол преди 9 години
До еничаринПоследната война, водена между българия и турция е 1912та-1913-та. Надявам се наистина да е последната. Щото някак си и тогава са ни подценили турците, и сега най-вероятно би било така. И после - Истанбул не го виждам :( Но иначе ти си малко странен, с едно 99% от турците в момента сме съюзници, даже донякъде приятели. Да не си некое арабе или нещо? С тех принципно също немаме много проблеми - даже им помагахме преди 30 години - ениуей, по-по-по-лека ;)
78
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Той по добре да провери, кой са изгорените живи българи в Одеса, с фамилии-Милков и Николов от българското село Кулевча . И как е бил подпален и изгорен Българският -културен център в Одеса.
77
4
 
4
 
! Отговори
умен българин преди 9 години
До Поп Грую... и поп Грухчо в църква сер.е ли! Попе попе, после да не търсим пак черешово дърво да си дълбаем топ от него? Не се ибавай с турците да не пратят две ловджийски дружинки, че армията която я имаме, може да спре само една от тях! А да не говорим за армията им, че няма да имаш време дори да пръцнеш, преди да се те сгазили като бубулечка на горещ асфалт!
76
0
 
14
 
! Отговори
еа преди 9 години
Има доста българчета там. Имах такива състуденти в Университета. Изключително свестни хора и може би повече родолюбци дори от нас. Не би било никакъв проблем за нас като член на ЕС (към който Украйна уж се стреми) да ги предпазим от военна служба, защо не? Тази война 1) е безсмислена 2) така или иначе се води главно от професионални главорези и от двете страни и 3) няма нищо общо с България.
75
0
 
2
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Всяко правило си има изключения! И на нас с ястреб великолепний и бандеровчето да ни дадат цялото нацистко злато да го пазим вовеки и ние бихме приели в името на добрия живот да се наричаме примерно казалбаши. Като свършат парите, пак ще сме си предишните, бъди сигурен!
74
0
 
29
 
! Отговори
11 преди 9 години
Бият се в гърдите че спасили евреите, а се правят на трепани, когато става дума за спасяването на българи. Няма значение дали е война или наводнение... Хайде сега, интегрирайте малко българи от Украйна, не само сирийци и афганци!
73
0
 
14
 
! Отговори
след мобилизацията преди 9 години
След като на Обамата толкова много му се воюва с Российската Федерация, защо не изпрати американски войници да се бият? А той праща украински солдати. А може би скоро и български? След мобилизацията?
72
0
 
25
 
! Отговори
не се сърдете преди 9 години
Не се сърдете на соросолията Даниел Митов! Всички негови действия са по заповед на посолството на Сащ.
71
6
 
3
 
! Отговори
Отслужил набор преди 9 години
Не мога да схвана какъв е проблема - в Украйна има етнически българи, който са с украински а някои и с български и украински паспорти. Ако законите на Украина предвиждат военна служба за гражданите и, дори и за тези с двойно гражданство, то тогава всичко е ясно - закона добър или лош е закон. Ако обаче те мобилизират български граждани, постоянно пребиваващи в Украйна (без да са и украински граждани) - тогава вече има пробле,Възниква въпроса - малцинствата в БГ подлежат ли на мобилизация?
70
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте, най- печелившият бизнес в момента е държавната измяна. Янките ти откриват офшорна сметчица и вече си богат. Вярно, ако се объркат нещата трябва да бягаш от издивелите от мизерия и неправда ***, но пък янките ще си те приберат и ще си живееш живота в техния рай.
69
0
 
7
 
! Отговори
до Мрак преди 9 години
Швейцарците са още по-объркващи, там не съществува главен етнос, няма такова животно като етнически швейцарец, там има етнически германци, французи, италианци и всички се водят швейцарци.
68
0
 
0
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
96, ти на това ако му викаш живот, мани- мани!
67
1
 
1
 
! Отговори
до още по-учуден преди 9 години
Защо ти давам за пример Израел, там живеят и араби, които не са евреи, но националността им е израелска, докато при нас етноса и националността са с едно и също име. При турците е същото, етнос и националност се обозначават с едно и също име, но в България под "българин от турски произход" се има впредвид етнически турчин, а не турчин по националност и самосъзнание.
66
0
 
6
 
! Отговори
Мрак преди 9 години
Няма Украйна, няма украинци, а ти не си учуден, някое дьонме си, вероятно!
65
1
 
1
 
! Отговори
до още по-учуден преди 9 години
Явно трябва да поясня, да вземем за пример Израел- там главния етнос е еврейски, но националността е израелска, в България главния етнос и националността носят едни и същи наименования- българин. Може прародителите ти да са се заселили в Украйна, а родителите ти и ти самият да сте родени там, но по етнически признак си българин, а по националност обаче си украинец, докато израелеца ще се води евреин с украинска националност.