ГЕРБ иска забрана за 3 месеца за износа на дървесина

Причината са констатираните случаи на незаконна сеч
Обновена: 12 фев 2015 09:44 | 12 фев 2015 09:42, Камелия Цветанова
57
ГЕРБ иска забрана за 3 месеца за износа на дървесина
Снимка: Булфото

ГЕРБ иска да се забрани за срок от три месеца износът на необработена дървесина, както и изпращането й за страни от ЕС. В тази връзка депутати от управляващата партия са внесли предложението си в деловоството на парламента.

Още по темата
Причината за искането са констатираните случаи на незаконна сеч, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя добави, че докато е забранен износът, ще бъдат направени законодателни промени, които до ограничат незаконната сеч.

Ще бъдат изменени Законът за горите, както и Законът за сечищата.

Според Цветомир Михов от ГЕРБ забраната за износ ще намали значително сечта, защото вътрешният пазар е доста по-малък от външния.

Според него не е изключено дори да се търси вариант, при който бъде въведено изискване фирмата, която сече дърва, преди това да залесява.

Караянчева добави още, че ще се търси начин и да се ограничи възможността собственик на гора да може да я изсече изцяло.

В момента има собственици с по пет хектара гора, които я изсичат до голо, мотивира се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
1
 
! Отговори
никой преди 9 години
До Късно!Само че този бизнес от 7-8 години е на ГЕРБ.Миналата година един професор спомена колко пари на месец отиват в черната каса на герб и взе че загина в катастрофа
37
0
 
1
 
! Отговори
eeha преди 9 години
До АнонименКак да няма контрол на движението по пътищата? Ти къде живееш?
36
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Подпишете петицията в защита на Странджа! Трябва да се вземат мерки не е достатъчно само три месеца забрана за износ на дървесина! Трябва да се потърси ОТГОВОРНОСТот дървената мафия за незаконната сеч и опожаряване и износ на дървесина!
35
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 9 години
Не сам в Странджа е така. И в Берковския, и в Чипровския, и в Белоградчишкия и в цялата Северозападнала България горите са поголовно изсечени. Не случайно последните природни бедствия нанесоха щети именно тук. И с този износ на дървесина народа си е пак беден, но директорите на местните горски стопанства, частните лесничей и горски, невероятно бързо забогатяха.
34
0
 
4
 
! Отговори
герп преди 9 години
Само за три месеца ? как смятат за три месеца да се възстанови стореното за 25 години ? пикаят срещу нас и ни казват, че вали дъжд ....
33
0
 
2
 
! Отговори
Боковист преди 9 години
Правилно, ще има промени,след които само нашите хора ще могат да бъркат в кацата :)
32
0
 
18
 
! Отговори
дд преди 9 години
Ако искаме работа и работеща икономика, трябва дв се въведе пълна зябрана на износа на суровини, дори и на вторичние суровини. Второ да се въведе ограничение до 1% от печалбата да бъде инасяна зад граница, а всичко останало да се реинвестира в България. На който не му харесва да си ходи!!!
31
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До eehaТо няма контрол и на движението по пътищата. По тъпата Ви логика да забранят и автомобилите. Говорите за неща, които нито са Ви ясни нито си давате зор да проумеете
30
0
 
11
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ЗАБРАНА ЗА ВИНАГИ!!!!!
29
0
 
16
 
! Отговори
Браво преди 9 години
"Според него не е изключено дори да се търси вариант, при който бъде въведено изискване фирмата, която сече дърва, преди това да залесява". Ако искате след 10 години да има гора това е задължително,взимайте мерки че на ДПС-то пионките помляха горите,напълниха си джобовете,а за нас остана само голия!
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме че по време на БОЙКО1 топ депотата Емил Димитров със съдействието на министър Найденов организираха най-големите кражби в историята на българската гора. Централизираха продажбите на дървесина, като във търговете можеха да участват само богоизбрани фирми. Същите тия фирми, любимци на чиновниците извършваха и продължават да извършват безобразия в Българската гора. Незаконна сеч не може да се извършва без съдействието на чиновниците.
27
0
 
8
 
! Отговори
eeha преди 9 години
До АнонименЗащото докато няма нормален контрол, няма нужда да се унищожава! този филм сме го гледали с много неща... и най-вероятно никога няма да има контрол, така че е по-добре завинаги да се забрани износа.
26
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички станали големи разбирачи и най-вече от работа на другите. Какво са виновни самите износители, които са само търговци? Трябва да се засили контрола по изпълнението на издадените разрешения за сеч. За пореден път мирише на наместване на свои хора и на приказката "видяла жабата, че подковат коня и тя вдигнала крак". Защо в САЩ, Канада, Норвегия, Германия и редица други страни износа на необработена дървесина е бизнес, а тук се нарича измама и т.н. ?????????????????????????????????
25
1
 
11
 
! Отговори
eeha преди 9 години
Дано перманентно да го забранят!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие започнете да осъждате виновните по сегашните закони, пък промени могат винаги да се направят.
23
0
 
37
 
! Отговори
Късно! преди 9 години
Много закъсняхте със забраната! Даже поне година трябва да не се сече! За колко години може да се възстанови гората, не са 2 или 3! Спрете бизнеса на ДПС, тия ще унищожат природата в България за пари! Искаме да видим и подсъдими, и осъдени!Мафиоти!
22
0
 
22
 
! Отговори
Затвор! преди 9 години
За всички ненаяли се дървари бандити и крадци.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През 2010г. няколко месеца някакъв специалист сече гората над Кокаляне и Панчарево и с прицепси извозваше огромни количества материал.
20
0
 
12
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
МАФИЯ!
19
0
 
17
 
! Отговори
от другото Аз преди 9 години
До АзТова е азбучна истина,която дори първолаците я знаят.Питането ми е следното -по какъв начин ще се задоволи зверския апетит за лесно и бързо забогатяване на властимащите,които идват на власт с едничката цел да натрупат богатство,да купят имоти в чужбина и да се осигурят до девето коляно-промишленост няма,селско стопанство също,държавата е разпродадена до кокъл,е остава дървесината,гората,белите дробове и те решават "*** на дробовете и на въздуха,ще правим лесни пари"И правят..