ГЕРБ иска забрана за 3 месеца за износа на дървесина

Причината са констатираните случаи на незаконна сеч
Обновена: 12 фев 2015 09:44 | 12 фев 2015 09:42, Камелия Цветанова
57
ГЕРБ иска забрана за 3 месеца за износа на дървесина
Снимка: Булфото

ГЕРБ иска да се забрани за срок от три месеца износът на необработена дървесина, както и изпращането й за страни от ЕС. В тази връзка депутати от управляващата партия са внесли предложението си в деловоството на парламента.

Още по темата
Причината за искането са констатираните случаи на незаконна сеч, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ. Тя добави, че докато е забранен износът, ще бъдат направени законодателни промени, които до ограничат незаконната сеч.

Ще бъдат изменени Законът за горите, както и Законът за сечищата.

Според Цветомир Михов от ГЕРБ забраната за износ ще намали значително сечта, защото вътрешният пазар е доста по-малък от външния.

Според него не е изключено дори да се търси вариант, при който бъде въведено изискване фирмата, която сече дърва, преди това да залесява.

Караянчева добави още, че ще се търси начин и да се ограничи възможността собственик на гора да може да я изсече изцяло.

В момента има собственици с по пет хектара гора, които я изсичат до голо, мотивира се тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
знайко преди 9 години
в сз балкан не се сече а и.ф.ходи на расходка в балкана.
17
0
 
37
 
! Отговори
Гошо Пернишкия преди 9 години
Всички знаят, че дървената мафия е на ДПС. Крайно време и да им спрат хранилката и да запаят България зелена.
16
0
 
26
 
! Отговори
Мавродиев преди 9 години
А кога и как ще се спре *** сеч? Подавам поне десет сигнала и няма реакция. Пълно безраличие.
15
0
 
17
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
3 месеца ?! Много бее ! :)За три месеца колко много дървета ще израстат ... :)
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Честито, поредната забрана, която не е необходима, това е с цел преразпределяне на пазара, а не опазване на горите, питайте завода за цигарените гилзи.
13
0
 
27
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
за колкото израства едно дърво, за толкова години трябва да е забраната да се възстановят горите. Всичко останало е "мижи да те лъжем". И министерството на горите да мине в Български ръце, иначе ще заприличаме на "Велкденските острови"
12
0
 
18
 
! Отговори
ЕЕ евала преди 9 години
Това е едно от малкото нещата, които подкрепям , дано само не е кьорфишек и след тези 3 месеца - дърво до дърво да не остане
11
0
 
18
 
! Отговори
Трудовакъ, до № 7 преди 9 години
Ами каквото изнасяхме преди 1990 г. Дървесина внасяхме в промишлени количества от Коми АССР. Щото бай Тошо като по - глупав от сегашните дебило - имбецилни управници вземаше мерки за опазване на горите. Произвеждахме наши мебели. Износът на дървесина е пагубен за природната среда, особено като се вземе предвид, че залесяването на изсеченото никакво го няма - това е изключително тежък, ръчен и непривлекателен труд, който никой не иска да извършва. Като не залесяваме - няма да изнасяме. Това е!!!
10
0
 
19
 
! Отговори
. преди 9 години
За три години е нужна такава забрана! Плачевно необходима е!Управляващата с години нашенска мафия видяха сметката на последните останали български ресурси- горите. Да запазим поне това, което е останало от тях!
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А така мачкай ДПС-то че се оядоха.
8
0
 
7
 
! Отговори
знайко преди 9 години
не могат да спрат и.ф.много емощна.
7
0
 
22
 
! Отговори
алабала преди 9 години
Незаконната сеч си е доста узаконена,защитена и толерирана от всички властимащи ,най-вече от тия дето ще зареват за етническа толерантност и с/у нарушаване на етническия мир.Няма сила,която да спре сечта на гори и износа на дървесина и тая алабалистика за три месечно спиране на износа си е палаво намигване към узаконената дървена мафия
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защото тя дървесината като се изсича и трябва да се залесява .Защото баирите които бай Тошо залесели като се изсекат и продат -ще тръгнат свлачища и тогава не само реки ще излизат от коритата си , а кал ще се свлече от планината .Ама политиците гледа докато са на власт само да приджобят колкото могат -без бъдеще дотук.
5
16
 
0
 
! Отговори
ветеран преди 9 години
Ами какво ще изнасяме че не виждам друго,или ще пълним бюджет със забрани.Защо никой не излезе и да каже колко печели държавата от такси и косвени данъци от използването на гората,и дали другите концесионни такси вкарват повече пари в бюджета?
4
0
 
19
 
! Отговори
Трудовакъ преди 9 години
Забраната трябва да е поне за 10 години, като въобще следва да се забрани износ на дърва за огрев. Безумното изсичане на горите от "дървената мафия" в която има дружества на всички основни политически партии - особено на ГЕРБ и ДПС, доведе до наводненията и свлачищата в размери, непознати на населението в засегнатите райони. От сателит погледнато, пораженията са още по - ужасяващи. Ще е необходимо да се хвърлят около 80 000 души в залесяването поне за 7 години напред, за да се поправят щетите...
3
0
 
22
 
! Отговори
jeez преди 9 години
Защо не наложихте забраната когато Фидоска изнасаше с тирове за Гърция ?
2
0
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
1-во:До колкото си спомням като си взехме земята с гората изрично ни казаха че "Водите и горите са собственост на държавата".Та как става така аз да не мога да сека,а други да могат!!И по тия гори горски няма ли, не звънят ли на полицията за съдействие!!Като е на високо ниво всичко разследване, разстрел.Какво му мислят толкоз?Всичко се знае в тая държава,какво се правят на ощипани!!!?
1
0
 
39
 
! Отговори
7 преди 9 години
3 месеца е малко, поне три години трябва за да има ефект.А сега Местан вече ще изпищи яко, че тази забрана е нов възродителен процес - дървената мафия все пак си е депесарска