Борисов предложи Бъчварова за МВР шеф

От трибуната в НС премиерът поиска оставките на Лазаров и Писанчев
Обновена: 5 мар 2015 18:23 | 5 мар 2015 10:57, Камелия Цветанова
168
Борисов предложи Бъчварова за МВР шеф
Румяна Бъчварова Снимка: архив, БТА

Вицепремиерът Румяна Бъчварова да бъде министър на вътрешните работи, предложи в парламента премиерът Бойко Борисов, след като вчера Веселин Вучков подаде оставка, а той я прие.

Още по темата
Според него по този начин се гарантира гражданското начало в МВР, което той се надява да бъде оценено от коалиционните партньори на ГЕРБ – ПФ и РБ.

В същото време от парламентарната трибуна той поиска оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, заради които Вучков хвърли оставка.

Изненадващата поява на Борисов в парламента обаче беше не само за да съобщи новината за решението си за новия силов министър, но и за да призове партньорите си във властта да бъдат в парламента и да гласуват заедно с ГЕРБ важните закони, които трябва да бъдат приети от Народното събрание.

Гневът му беше предизвикан от факта, че се оказва, че народните представители от РБ, ПФ и АВБ обикновено не участват в гласуването и на практика се оказва, че ДПС подкрепя властта, което буди съмнения за задкулисие.

„Винаги съм казвал, че стабилността е жизненоважна след няколко служебни правителства и заради това съм се отнасял с уважение към опозицията, които са ни подкрепяли, и заради това най-толерантно съм благодарил и на БСП, и на ДПС, когато са ни подкрепяли за действие, което е било важно“, заяви Борисов.

„Обръщам се към подкрепящите ни партии, некоректно е към ГЕРБ това, че вие във важните гласувания не бяхте в залата и създадохте усещането, че ДПС подкрепя ГЕРБ. Аз съм коректен човек и съм им благодарил, когато са ни подкрепяли, това е политическа култура да оцениш, когато някой ни подкрепя в тежък момент, защото ако беше паднал плоският данък, ГЕРБ нямаше да остане с правителство, вие отдавна щяхте да сте си по домовете. Откъде накъде ще излиза, че ДПС е някакъв допълнителен играч, който ни крепи и държи? Ако бяха партиите, подкрепящи правителството в зала, какво значение щеше да има как гласува ДПС, само че те гласуваха и айде пак задкулисието се появи“, възмути се премиерът.

Той призна, че за него е било крайно изненадващо точно във време, когато по покана на ДАНС и Писанчев е дошъл шефа на ФБР в София в „него ден в 10 часа да се иска неговата оставка“.

"И съм казал, че министрите и премиерът носят отговорност за службите и за това какво правят те, оттук нататък има прокуратура, ако някой нарушава закона и заради това за мен беше изненада, че вчера Вучков постъпи по този начин, демонстративно подаде оставка, която съм подписал. Това е изключително некоректен акт към мен и правителството“, настоя Борисов.

По думите му в сегашното положение на държавата нито има свещени крави, нито имена, нито личности, които могат да застрашат стабилността.

„Какво значи личността на Вучков, Писанчев или Лазаров на базата на това да се тресе държавата или да се влезе в политическа криза? Излиза, че искайки да има спокойствие, аз излизам зависим. А кой управлява държавата и кой мен, единственият, който знае, че съм неуправляем“, продължи той.

Според него може би целта е била той да бъде изваден от равновесие. „Ако това са го пресметнали, правилно са го пресметнали, не мога да го понеса, всичко си има граници“, отсече премиерът.

„Изведнъж се появява нова маневра, че Борисов пази Лазаров и Писанчев, защото бил зависим“, заяви още той и припомни, че една година е бил разследван и са му броили „плочките, дърветата, кои е садил баща ми и кое съм купил, улуците ми разглобиха“.

„Аз знам, че нямам никаква зависимост, единствената ми цел е била тази част от парламента да е спокойна, че няма да има ченгеджийски номера, че няма да има „Лиани“, „Галерии“, Червеи“, „Маймуни“ и всичко останало“, подчерта Борисов.

Според него Румяна Бъчварова е човек, който ще гарантира спокойствието и гражданската квота в МВР и ще полага огромни усилия по никакъв начин „ченгеджийски номера да не минават повече“.

„Но оттук нататък моля тези, които са се подписали под споразуменията, да бъдат в залата. Това е нестабилността на правителството, а не Писанчев и Лазаров, те ако искат, ще си подадат оставките, аз им ги искам“, заключи той.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
7
 
46
 
! Отговори
Ох, слава Богу! преди 9 години
Тъкмо бях започнал да се заблуждавам, че наистина има промяна в манталитета на ББ. Доста време издържа. Простотията трудно се крие.
84
5
 
34
 
! Отговори
33.33 преди 9 години
Защо не предложи Сашка Васева или Искра Федосиева.
83
4
 
31
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Точно защото не е от системата ще я разиграват както си искат. Зад нея прозира сянката на Цв Цв.
82
5
 
20
 
! Отговори
Дане преди 9 години
Точно защото не е от системата ще я разиграват както си искат. Зад нея прозира сянката на Цв Цв.
81
4
 
6
 
! Отговори
a taka преди 9 години
ATANASOF SEF NA DANS SUROBAJANASHTINA
80
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно Бачварова го е хванала за шлифера
79
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имам чувството, че откак прокараха заема ... гербаджиите се успокоиха и почнаха любимата игра - "кой е по-по най"
78
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква Бачварова бее докога ще се бъзикате с народа български
77
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Врътка, врътка....... Тиквата врътка дупарата пакБили са го хванали за бузките,това което не ви каза Тиквун вчера
76
2
 
15
 
! Отговори
Долу мафията преди 9 години
Долу мафията, долу ГЕРБ, БСП и техните коалиционни патерици, които са решили да си останат на власт за вечни времена! Трябва да се освободим от това колониално робство на чело с БСП и ГЕРБ, което няма намерение да отстъпва властта поне още 50 години.
75
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов предложи себе си за шеф на МВР
74
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е подигравка със системата на МВР и със сигурността у нас!
73
1
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 9 години
най-толерантно съм благодарил
72
0
 
3
 
! Отговори
do doko преди 9 години
eivala edin da si priznae tva e istinata
71
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък най го е яд Тиквуня, че вчера новината за оставката на Вучков засенчи срещата му с американеца и не можа да бъде в центъра на вниманието. А се беше обръснал даже.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДанеДо сега от управление от милиционери и специалисти , министерството сигурно цъфти
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВЗЕМЕТЕ И МИЛИОНИТЕ НА ТИЯ В ПАРЛАМЕНТА И ГИ ОСТАВЕТЕ ДА СЕ МЪЧАТ КАТО ОБИКНОВЕННИЯ БЪЛГАРИН ДА ВИДИМ КАК ЩЕ ОЦЕЛЕЯТ
68
2
 
8
 
! Отговори
Бойко и Цецо преди 9 години
Защо не Цветанов? Бойко и Цецко си въртят много хубави далавери. Бойко организира всичко, а Цецо му е съучастник и му помага.
67
8
 
2
 
! Отговори
хаха преди 9 години
Разликата между новината Борисов смени Лазаров и ПисанчевиБорисов НЕсмени Лазаров и Писанчев е в броя на коментарите на другарите и слугите на белокосото джуджеВ първия случай ще има 100 на оплюващи коментара , а във втория всеки от тях щеше да напише десетократно повече негативни коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
do 74 преди 9 години
uuuu v bg na mojestite vlast nqma koi da dade vlast se dava na plqmpastite