ГМО, шистов газ... Пуска ли ги властта през задния вход?

НС с мнозинство отхвърли дебата, опозицията - негодува
Обновена: 26 мар 2015 14:31 | 26 мар 2015 14:30,
137
ГМО, шистов газ... Пуска ли ги властта през задния вход?
Снимка, архив БТА

Може ли да падне мораториумът за добив на шистов газ у нас? Или този върху ГМО? Или да заработи скандалното споразумение АКТА? Тези въпроси излизат отново на дневен ред, няколко години след като властта ги затвори.

Съмненията прозвучаха от трибуната на парламента по време на дебат за Годишната програма на депутатите по въпросите на ЕС. БСП поиска в нея да влезе обсъждането на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ). То е на етап обсъждане в ЕС и САЩ и подлежи на ратификация от европейския парламент и страните членки.

Още по темата

"Няма никакъв анализ върху отражението на споразумението върху България и българския народ, върху възможността да се прескочи мораториумът върху добива на шистов газ, върху възможността за нахлуване на ГМО стоки на родния пазар и т.н.", предупреди Георги Божинов от БСП.

Според информациите, които излизат за договора, той има за цел да установи зона за свободна търговия между САЩ и ЕС и да уеднакви множество стандарти между Щатите и Съюза. Сред тях са такива за качество на въздуха, храните, лекарствата, за застрахователните компании и много други.

Според някои наблюдатели това означава, че ще се даде карт бланш и на шистовия газ, на ГМО и на АКТА. Според други обаче договорът е предпоставка и за създаване на голям брой работни места и икономически растеж.

В пленарната зала днес независимият Велизар Енчев прочете писмо на Унгарския парламент до парламентите на страните членки на ЕС. В него се изразява притеснението, че споразумението носи значителни рискове за унгарската икономика, обществото и околната среда. "Това налага да се прецени дали потенциалните ползи могат да компенсират евентуалните недостатъци", пишат унгарските депутати.

Срещу ТПТИ се изказа и лидерът на "Атака" Волен Сидеров. "Това споразумение означава транснационалните корпорации да поробят всички европейски народи", категоричен бе той.

В крайна сметка предложението за обсъждане на ТПТИ в парламента беше отхвърлено от мнозинството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
5
 
20
 
! Отговори
Registriran преди 9 години
Създаване на голям брой работни места и икономически растеж. тая лъжа вече над 25 години се развява от ***, и още се надяват да има наивници. До сега все надоло слизаме и дъно няма.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ... Ама нещо "Шеврон" се изнесоха от Румъния . Пък ти можеш и профилактично да си бъркаш в г..а все ще изчоплиш някоя мъдрост от там.
42
4
 
1
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До До 43 Колега,ако си дочел до краят това което съм написъл ще разбереш за какво става въпрос.Това се отнася за всички генно модифицирани зърнени култури.Посевният мат.се модифицира за всяко сеене/говорим за соя,царевица,пшеница,жито/почети малко истинска литература по въпросът,не черпай знание от вуйчо Гугъл или Википедия.Такова е заложението в тази идея,а освен това посевите се обработват с изк.торове също модифицирани за такова зърно
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ... Ако наистина вярваш в това значи си много зле.
40
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като е толкова добро това споразумение защо се води в такава секретност?Защо САЩ забраниха на ЕС да публикува договора TTIP? . Испански източници твърдят, че досега достъп до документа са получили 7 евродепутати, които са могли да работят с документа максимума два часа. Преговорите се водят в на повишена секретност се водят преговорите между САЩ и ЕС за Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (TTIP). Това заяви пред агенция Sputnik испанската евродепутатката Марина Албиол.До сега достъп до документа са получили 7 евродепутати, които са могли да работят с документа максимума д
39
1
 
5
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Има една брошура на Джон Хилъри за ТПТИ ... прочетете я.
38
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 49А къде са доказателствата, че гмо е безвредно? Няма такива.
37
4
 
0
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
До 55. Това в каквото вярваш няма никакво отношение към това, кое е истина, но има отношение към това, как ще преживееш конкретната ситуация според вярванията, които имаш за нея.
36
3
 
11
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Всичко е толкова просто, ама човека винаги си го усложнява заради непрестанното си мислене и изчисляване, и егоизъм, ти си изграден от определени химични елементи, за да живееш и да си здрав се нуждаеш от набавянето на тези химични елементи в определени количества, приемането на всичко по различно от това, което ти е необходимо, води до изменения в организма и преструктуриране на ДНК(мутации). ГМО продуктите се правят с цел печалба, не друго, все едно да ядеш постоянно от Макдоналдс и да оцелееш
35
12
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Протестите против шистов газ бяха направени от руснаците .... Германия и др държави почнаха разработка за газа.....накрая ние 7 млн богати българи ще останем с пръст в г**а,защото румънците ще ни изпреварят,ДОБРУДЖА е една в БЪЛГАРИЯ И В РУМЪНИЯ ....
34
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 50Явно треперите да не загубите копейките от антишистова и антигмо дейност..антинатовска и антиевропейска. Имате много за губене.
33
1
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
добре но като почнат да добиват шистов газ тук ти ще дойдеш да живееш ТУК а аз на твоето място. много е лесно така но незабравяй че огънят от къщата на съседа бързо може да дойде и при теб.И ТУК ЖИВЕЯТ ХОРА БРЕ!ИЛИ НАС КУЧЕТА НИ ЯЛИ?!
32
2
 
9
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Г-н 42, не може да си представите колко компетентен съм по темата :D Не мисля да Ви убеждавам във верността на изказванията си, запомнете само, че всичко води до конкретни последствия, човекът се е отделил от реалността, която е природата, и се е вкарал в невероятни филми, чрез които се самоунищожава, човешкият организъм не е създаден за употребата на ГМО, а за продукти произлезли от естественото природно генно инженерство на планетата и затова се наблюдават все по-чести заболяващи хора наоколо.
31
9
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 години
хората сме неблагодарен вид. предполагам че когато първият човек решил да си опече месото останалите са мърморели по същият начин. сума ти протеин се губи при печенето. не го е срам че открил готвенето:). казвате корпорации. ами кой друг е толкова богат че да си позволи толкова скъпи изследвания? и кой друг да има интерес? бабичките на пазара дето за връзка коприва искат пет лева?
30
12
 
6
 
! Отговори
от Горна Малина преди 9 години
Треперете ***,в БГ ще има ГМО..ще се вади шистов газ,а за вас ще има купони за бавен интернет и генномодифицирани червени петолъчки за ушанките ви!
29
5
 
8
 
! Отговори
Боил преди 9 години
До Анонимен 33,колега зърното пройзведено по метод на ГМО е такова,че на следващата година не става за посев,просто не се развива 0т което следва ,че зародишните клетки са мъртви,а това е прекъсване на генетичната врига.Това е началото на краят.Другата страна на въпросът чисто икономическа:производителите на зърнени култури ще са задължени да купуват посевен мат.от монополистите,разбирай САЩ/посевно зърно за еднократна употреба/
28
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредно доказателство,че нашите политици нямат мнение за нищо или по-точно изпълняват всички нареждания на Брюксел и САЩ , за разлика от Унгария!
27
3
 
6
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Употребата на ГМО ще доведе до мутации на ДНК и заболявания, които няма да се харесат на никой, на науката и се плаща от корпорации да казва неща, в които хората да вярват, последствията от действията на човека през последните 100 години вече започват да се забелязват, излезте от манипулираните си умове изпълнени с икономика и пари, и погледнете истинската реалност, където всяко действие води до конкретни резултати и последствия, реалност, в която властват физически, квантови и космически закони
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 33ами напиши в гугъл "вреда от гмо" и ще разбереш, а не поствай такива тъпотии
25
4
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Деформаторите винаги ясно са си казвали, че са против тези мораториуми и въпреки това има хора които гласуват за тях и даже ги вкарват в парламента! (вкарнатето им след това в правителството е работа на американското посолство) Щом така искат, ще плюскат ГМО, ще пият отровна вода и ще се лекуват от рак с новите американски технологии.