Държавата – твърдо зад синдиците в КТБ, увери Борисов

Няколко месеца съдът ни мота, ядосва се премиерът
Обновена: 27 мар 2015 14:14 | 27 мар 2015 14:05, Красимир Ангелов
34
Държавата – твърдо зад синдиците в КТБ, увери Борисов
Снимка: БТА

Държавата застава зад правилните действия на синдиците в КТБ, обяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с премиера на Черна гора Мило Джуканович.

По думите му отиването на главният секретар на МВР и на заместник-главния прокурор в банката е гаранция, "че държавата стои зад техните правни действия да върнем имуществото и парите на данъкоплатците".

Още по темата

"Смятайте тези хора с каква психика трябва да бъдат, колко трябва да бъдат и по какъв натиск ще бъдат. Затова ние искахме да демонстрираме цялата сила на държавата, че заставаме зад техните правилни действия да върнем имуществото и парите на данъкоплатците", заяви Борисов.

Както Dnes.bg съобщи, днес финансовият министър Владислав Горанов, главният секретар на МВР Георги Костов и заместник-главният прокурор Борислав Сарафов дойдоха с двамата новоназначени синдици в сградата на КТБ. Росен Ангелов и Лазар Илиев бяха назначени от Софийския градски съд преди дни и днес започват работа.

"Видяхме как няколко месеца съдът ни мотаe. Накрая излезе, че е трябвало предварително да сложим синдик – веднага го дадохме синдика, съдът ни го върна, понеже имаше въпрос за върховенството на закона. В същото време видяхме как се разкупуват активи за едно евро", продължи премиерът и допълни:

"Действахме перфектно, но за съжаление тези няколко месеца, които минаха, нещо толкова елементарно като това, да се назначи синдик, не стана. Я си представете, ако не бях предприел мерки и не бяха влезли синдици в банката?"

Борисов се срещна днес с премиера на Черна гора Мило Джуканович и изрази надежда, че с българската подкрепа и с подкрепа на партньорите, в края на 2015 г. Черна гора ще бъде в НАТО.

"Това е изключително важно за региона, защото мирът на Балканите ще дойде, когато всички сме в ЕС и НАТО", подчерта Борисов. Той посочи още, че в рамките на днешните разговори са разгледани въпроси от общ интерес, сред които в областта на културата, туризма, енергетиката и инфраструктурата.

"Приятно ми е, че с това посещение и с общия политически диалог продължаваме многовековната традиция на приятелство между Черна гора и България", заяви Мило Джуканович и продължи: "Увереността ни е, че на региона е необходима стабилност, чрез която по-лесно ще се постигне икономическо и демократично развитие".

По отношение на членството на Черна гора в Европейския съюз, премиерът на Черна гора заяви, че е напълно наясно с позицията на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е през този мандат на ЕК няма има ново разширяване. "Опитваме се да тълкуваме това и реалистично, и оптимистично, защото е възможност да превземем много нови участъци. Имаме още доста работа през следващите 4 години", посочи Джуканович.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Всяка мутра може да обясни, че необезпечени кредити могат да се събират.
7
3
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Прав си за калинките - най-лошата комбинация нали знаеш коя е - *** и работлив - е, калинките са точно такива (е, освен това са лоялни и послушни, де, затова и са избрани). Калинки навсякъде, няма спасение.
6
2
 
4
 
! Отговори
знайко преди 9 години
бойко иажи честно 1_то евро ти ли го даде или цветелинка?да нема после скандали за 1_но евро срамота е.
5
2
 
8
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Какви активи ще си търси държавата от КТБ, аман от недоразбрали. Проблема на КТБ е (и затова фалира), че 90% от отпуснатите кредити са необезпечени! Какво толкова трудно за разбиране? Актива на банката е вземане от един кредитополучател, който отдавна е запратил парите някъде другаде и няма НИЩО. НЯМА обезпечение, стига сте писали тея простотии с разграбеното имущество на банката, то си е разграбено в момента на отпускане на необезпечени кредити (90% са такива).
4
3
 
6
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Този гламар пак не е рабрал - БТК няма нищо общо с банката, тъй като акциите на БТК НЕ са заложени по отпуснат кредит от банката (то това е и проблема и затова и фалира банката, щото повечето кредити са все такива, необезпечени). А цената е 1 евро, защото купувача поема задълженията на фирмата, която купува (които надвишават активите й), бива бива некомпетентност, амо поне като човек е недоучил, да си трае. Всеки ден нови бисери, дерзаят калинките неуморно, дупе да ни е яко!
3
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
КТБ трябваше да бъде национализирана и пусната да работи. Така държавата автоматично щеше да придобие активи, които сега ще си търси доста време. Отделно, че ако банката беше одържавена и оздравена, хората нямаше да хукнат да си теглят парите от нея и нямаше да има нужда от такъв голям заем.
2
1
 
5
 
! Отговори
знаещ преди 9 години
Боцееее, много си зле, бате! Данъкоплатците изобщо нямат пари в КТБ, а Гаранционния фонд е на банките. Изгоряха единствено "лакоми" вложители и държавни/общински такива дето са вземали тлъсти.
1
3
 
6
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Скромен,добре облечен човек,това е Бойко!