"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ

Не можем да емитираме такъв дълг, заяви премиерът
Обновена: 1 апр 2015 14:05 | 1 апр 2015 12:55,
73
"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ
Снимка: БТА, архив

Правителството няма да продължи договора за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Министър-председателят припомни, че вчера изтече срокът, за който предишния кабинет е сключил договора с Уестингхаус. "Толкова ядове ми създадохте с това, че бе подписано споразумението, знаейки прекрасно, че не можем да емитираме такъв дълг", каза Борисов.

Късно снощи американската компания съобщи, че не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", както настоява енергийното министерство.

Днес Борисов съобщи, че вече трети ден двете страни не могат да се разберат с какво общо съобщение да излязат по въпроса. "Нашето правителство е на мнение, че този проект по така предложената схема и подписаното споразумение от предишния кабинет, ние не можем да поемем този ангажимент, да потвърдим този договор", каза премиерът.

Той обясни, че страната ни е готова да работи с "Уестингхаус", но ако те са инвеститор. „Като търговец нямаме тези възможност. Ако кажем, че искаме още десет милиарда долара дълг, как ще реагира парламентът", каза още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
20
 
! Отговори
ме преди 9 години
И човек не трябва да е русофил, а българин, за да види, че единственият към момента вариант е субсидирана от Русия АЕЦ. България е твърде малка, за да може да изплати или гарантира сама подобен заем, а руснаците са единствените достатъчно луди, за да ни го дадат. Само че ще се иска много смелост и упоритост, за да се направи добър договор с Русия. Такъв защитаващ и нашият интерес, за разнообразие.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Lujata e 4ast ot politikata .
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
През първия мандат на ББ ... ни сънародници изядоха и изпиха пари за едно Белене, през втория му мандат същите ще изядат и изпият пари за един седми блок на Козлодуй.
27
7
 
3
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
За коя руска техника говориш,че не разбрах?Ако имаш предвид 100тината стари хладилника останали все още да работят някъде по селата на бабите,то те не горят толкова много.За последните 25 години всички си смениха техниката.
26
5
 
20
 
! Отговори
до 27 преди 9 години
Ей, антибос, аз съм българин преди всичко. А тия въпросните "***" летят в космоса, имат собствена навигационна система GLONASS, имат спътници, развито самолетостроене, развита военна промишленост, адекватна социална система. Ти какво правиш? Защото тия от вас дето най-много обиждат на "другари и лапачка", всъщност са били "другари" навремето.
25
4
 
14
 
! Отговори
me преди 9 години
Пак ли обвиняваме предишното предителство? Първо предишното беше служебно. Второ на референдума хората бяха категорично за Белене. Вместо това, ни пробутаха договор с Уестингхаус, който никой не подкрепяше. Освен разните американски ядрени лобисти. И сега, след като са усвоили пари, се разбра това което се знаеше от началото - САЩ няма да ни субсидират електропроизводството, особено докато Турция строи Н АЕЦ-а. И второ, ЕС не желае ние да имаме ядрена енергетика. Защото в Румъния строи Франция!
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой изобщо вярва ли на празните приказки на Борисов? Днес едно, утре друго. А на бас, че до седмица-две ще каже съвсем друго и ще има договор с Уестингхаус. Не му ли свикнахте на лъжите хора, как може да сте толкова зомбирани.
23
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След някоя и друга година ще забравим, че сме имали атомна енергия. Ще си плащаме тока от американските тецове и от веи-тата на няколко пъти по-висока цена, та тогава ще ви дойде акла в главата. Някой рабра ли изобщо за какво са тези 16 милиарда дълг?
22
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На България не и трябват повече атомни ел.централи!Трябва ни замяна на допотопната руска техника, която изразходва повече от пет пъти енергоносители от съвременната западна. Със съвременни машини дори половината ток няма да можем да уползотворим. А света вече разчита не неизчерпаемите възобновяеми енергии!
21
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха,ха! Това е изравнителния гол Белене-Козлодуй 1:1Да не се сърдят само русофилите.Само че герб така не направи и една значима инвестиция. Само в джобовете инвестират.
20
26
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Ей абориген, всички беди на България идват т.н. "братска дружба" с ушанките!Колкото по-далеч от тях, толкова по-бързо ще се приобщим в Европа.А такива като теб/които цял живот са лапали наготово/ са "колците в механизма на прогреса".
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много хора се зарадваха на новината, но забравиха, че днес е 1-ви април. А премиерът обича да се шегува, нали?
18
7
 
6
 
! Отговори
бг преди 9 години
що бре какво пречи да построим един реактор на цената на цялото белене пък и единствени в света да строим по тази технология
17
7
 
11
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко, като провали някой проект, за направените до момента разходи обвинява тези, които са започнали проекта. Не е необходимо човек да е финансов или някакъв друг специалист, за да му е ясно, че проектът може да се изплати и да дава печалба само ако бъде завършен. Кой е виновен за загубите - този, който го е започнал с перспектива да бъде завършен, или този, който го е прекратил. Сега очаквам в близко време Бойко и Мартинчо да почнат да обясняват че Орешарски е виновен. А накрая те го провалят
16
8
 
18
 
! Отговори
nobi преди 9 години
и сега ще плащаме 12 млн. за направените разходи от Уестингхаус. Такаааа, кой е виновен сега ? За стотен път се убеждавам,че българаниа е най-простото същество на планетата. Айде пак гласувайте за тоя , да ви увре главата
15
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се преосмислят идиотските санкции срещу Русия. Не съм атакист, според мен Сидеров също е ***, а в Москва едва ли биха избрали такъв *** да представлява "техните интереси". Но санкциите срещу Русия са ***. Трябва да последваме гръцкия и унгарския пример - сътрудничество с руснаците в областта на енергетиката. Особено в атомната няма кой да ги бие като технология и качество на реакторите. А Уестингхаус са едни пълни нещастници, които нямат място в България!
14
5
 
20
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
До 9 Като казваш "Имаме и доста ток от възобновяеми източници и сега трябва да се работи за снижаване на цената от тях" сещаш ли се, когато правителството на Орешарски наложи допълнителен данък на т.н "възобновяеми източници" за да може малко поне да компенсира високите цени на изкупуването им, кой наложи вето върху това. Аз ще ти припомня: Плевньо. Така че не очаквай и от неговия бащица Бойко да намали цените на зелената енергия. ГЕРБ не е в състояние да направи никакъв мащабен проект като АЕЦ.
13
1
 
12
 
! Отговори
Атанасов преди 9 години
Добрата новина:)
12
16
 
2
 
! Отговори
citizen преди 9 години
До "ha ha", дългогодишните "договори за икономическа взаимопомощ" бяха преди 89-та?На пенсионерите още ви е мъчно за СИВ, но реалността е друга.
11
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя АЕЦ що не вземат да го закрият направо.