"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ

Не можем да емитираме такъв дълг, заяви премиерът
Обновена: 1 апр 2015 14:05 | 1 апр 2015 12:55,
73
"Борисов 2" къса с Уестингхаус за 7 блок на АЕЦ
Снимка: БТА, архив

Правителството няма да продължи договора за строеж на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската компания "Уестингхаус". Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на традиционния блиц контрол в парламента.

Министър-председателят припомни, че вчера изтече срокът, за който предишния кабинет е сключил договора с Уестингхаус. "Толкова ядове ми създадохте с това, че бе подписано споразумението, знаейки прекрасно, че не можем да емитираме такъв дълг", каза Борисов.

Късно снощи американската компания съобщи, че не е съгласна да придобие 49 на сто от капитала на бъдещия 7 блок на АЕЦ "Козлодуй", както настоява енергийното министерство.

Днес Борисов съобщи, че вече трети ден двете страни не могат да се разберат с какво общо съобщение да излязат по въпроса. "Нашето правителство е на мнение, че този проект по така предложената схема и подписаното споразумение от предишния кабинет, ние не можем да поемем този ангажимент, да потвърдим този договор", каза премиерът.

Той обясни, че страната ни е готова да работи с "Уестингхаус", но ако те са инвеститор. „Като търговец нямаме тези възможност. Ако кажем, че искаме още десет милиарда долара дълг, как ще реагира парламентът", каза още министър-председателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
38
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
бат Бойко, започни отнеманетио на лицензите на всички ЕРП,та, на "Марица" 1 и 2. довърши си "Южен поток" "златодобива" нефтената промишленост, възстанови реакторите в Белене, направи нови и дългогодишни договори за икономическа взаимопомощ с РФ. и на следващите избори ще си гарантираш пълна победа без да ти се налага да правиш разни "гимнастики".
9
17
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ББ е най-некомпетентния държавник в цялата история на България,а Плевнелиев е най-ниско интелигентия президент в света?Да -> +Не -> -
8
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не мога да повярвам.. това е хубава новина! Само пак да не ти е поредният номер, Тиква.. иначе браво!
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво. Точно така. Ако е икономическо изгодно ще инвестират, ако не е няма което значи че правилно не сме я построили. Инвеститора да си поеми риска
6
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радост за ушанките,що кълнене беше...
5
36
 
26
 
! Отговори
енергетик преди 9 години
Всеки ден Борисов доказва , че е истински Държавник . А другарите Станишев, Орешарски и Местан подписаха с Американците както техния човек Иван Костов подписа за Мариците . Вижда се кой работи за интересите на България и това е ГЕРБ .
4
13
 
45
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЗАРЕЖИ ГИ ТЕЗИ АКУЛИ---ВЬРНИ СЕ КЬМ ЮЖЕН ПОТОК И ДАИ ОФЕРТАТА ЗА 7 БЛОК НА РУСИЯ И НАРОДА ЩЕ Е С ТЕБ
3
17
 
51
 
! Отговори
Idealist преди 9 години
Каква излезе тя, че руските реактори са по-евтини и по-сигурни. Руснаците не искат да строим хранилище за милиарди. Пътят ни с Русия е по-доброто за нас!
2
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре!
1
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво, Борисов!