Уестингхаус: Преговорите за 7 блок в "Козлодуй" продължават

"Доволни сме от сътрудничеството, което развихме с „АЕЦ Козлодуй"
2 апр 2015 18:18,
51
Уестингхаус: Преговорите за 7 блок в "Козлодуй" продължават
Снимка: архив, Reuters

Преговорите за новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ продължават, макар че срокът на споразумението с Уестингхаус, подписано от предишните управляващи, да изтече на 31 март, става ясно от съобщение на американската компания.

„Това решение беше взето съвместно от всички страни и отразява сегашните условия в България за подкрепа на инфраструктурен проект от такъв мащаб", каза Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse.

Припомняме, че в сряда премиерът Бойко Борисов обяви от парламентарната трибуна, че двете страни не могат да постигнат съгласие по проекта. България е поставила условия Уестнгхаус да бъде инвеститор с дял от 49% в бъдещата мощност. Това обаче не се приема от американската компания, която предлага само да построи оборудването. Страната ни пък няма достатъчно средства, за да реализира заложеното в споразумението.

Още по темата

Преди месец при официално представяне на проекта пред представители на бизнеса в София от Уестингхаус показаха изчисления, според които новият блок би струвал 7,7 млрд. долара, а разходите за производството на електричество – 75 долара за мегаватчас.

„Макар да съществува единодушие, че в дългосрочен план този проект е атрактивен, страните са на мнение, че ще трябва да се разгледат различни модели за внедряването на технологията AP1000 за в бъдеще“, обяснява днес Родерик.

Уестингхаус е доволна от сътрудничеството, което разви с „АЕЦ Козлодуй“, и в близкото бъдеще ще се фокусира върху незабавни и количествено измерими подобрения на ядрените мощности в страната чрез представяне на технология на компанията, заявяват още от компанията.

„Продължаваме да предоставяме и предлагаме съдействието си и своята международна технология на целия спектър дейности на „АЕЦ Козлодуй“ - от гориво и услуги до извеждане от експлоатация и управление на отпадъците“, обясни още Дани Родерик.

Икономически новини четете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: АЕЦ КозлодуйWestinghause
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
7
 
! Отговори
Прост народ преди 9 години
Абе че сме малки малки сме че сме слаби слаби сме ама толкова ли сме глупави бе? Интелекта не се измерва в обем а в правилни решения! Смятам че интелект в БГпарламента не притежават и 20% от там присъстващите! Как тогава очаквате да се взимат решения и то правилни? Белене е с готова площадка с направени изчисления поне 20-30пъти от различни консултанти и банки и доказано е изгодна инвестиция, но носи само загуби защо? Защото докато преговорите текат текат и парите а резултати няма!
26
2
 
6
 
! Отговори
Tanatos преди 9 години
Всички знаем Мариците колко са изгодни и че са на САЩ....предполагам,че тази сделка е също толкова "изгодна" за България.Лошото е че в медиите се пускат само неща,които определени хора искат да се пуснат като информация,а тази информация е много далеч от истината или с хиляди неспоменати важни подробности.Ще ни заробят от САЩ и с тая централа,защото бастуните като нас и страните от третия свят им осигуряват изкуствения стандарт на живот,заради продажните ни политици!
25
1
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ДАЙТЕТЕ ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ,КАКВИ СА ТЕЗИ,КАКВА ФИРМА СА,КЪДЕ СА СТРОИЛИ ЦЕНТРАЛИ ОТ ПОДОБЕН ТИП,ИЗВЪНЗЕМНИ ЛИ СА,ИДВА НЯКОИ И ЩОМ Е ОТ БРАТСКИ САЩ,ТРЯБВА ДА СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА,А БЕ ТО НЕ Е ЗАВОД ЗА КИСЕЛО МЛЯКО.КАКВИ ДЪРЖАВНИЦИ ИМАМЕ БРЕЙ,НИЕ НАИСТИНА СМЕ РАЯ,РАЯ КОЯТО ВСЕКИ МОЖЕ ДА ЯХНЕ.НЯМАЛИ НАЙ ПОСЛЕ НЕЩО ДА СЕ СЛУЧИ "ХУБАВО" ОТ ТАЗИ ДЕМОКРАЦАИЯ,ДА ПЛАЩАМЕ ТРИ ПЪТИ ПО СКЪП ТОК ЗА ДА ДОЙДЕ АКЪЛА,АЗ МИСЛЯ,ЧЕ СЕ ПРАВИ СЪЗНАТЕЛНО ЗА ДА СТАНЕ ПАТАКЛАМА,КАТО НА ДРУГО МЕСТО,ПОЧЕРКА НА САЩ.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми накрая Уестингхаус да замижат и да приемат онова предложение, което направи Гамизов преди месеци - да подарят реактора, нямало да изпаднат в недоимък от това.
23
1
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До жеко--19;Абе Жеко някой казвал ли ти е колко си ГЛУПАВ?
22
2
 
20
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@ преди 9 години
По-прогноза, цената на АЕЦ Белене щеше да е 10 милиарда евро с два реактора по 1000 мегават часа....Не се състоя....Сега ще строим 1 блок от 1000 мегават часа за 7 милиарда долара....И впрочем без никакъв конкурс... Не че за Белене е имало де....Не съм икономист , но мисля, че първото е по-изгодно.....
21
15
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До славянин--15; Руския Чернобил е най--страшен. *** го скриха. Те са най големите бпрестъпници. Много леко се отърваха.
20
15
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
До аман от крадци--13;Руснаците са крадци и мафиоти. За Южен поток ,САЩ и Германия ни предложиха оферта за тръбите --1,1 милиарда евро. Русия ни ги предложи на ДВОЙНА ЦЕНА."Братска цена".Затова южен поток се оскъпи.На всичко отгоре оня *** *** ни изкара виновни.Собствениците на Тецовете от САЩ са готови на преговори за намаляване на ЦЕНАТА на токаСмърт на Русия.
19
1
 
9
 
! Отговори
Отдавна не в бх преди 9 години
Гледам сеир от 1500 км и си мисля :Леле какви *** излезоха тея тиквеници в ***. Ще плащате и това си е.
18
3
 
5
 
! Отговори
(не)случаен минувач преди 9 години
Понеже съм работил в АЕЦ Козлодуй... много се подразних от снимката - няма нищо общо с нашата АЕЦ... даже се отказах да чета статията...
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боко отдавна миляди, пожелай му да триляди.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що си се кръстил ***, бе? Пиши там нещо героическо, примерно Рамбо или Буш, Блекуотър или Вангуард, така, за самочувствие. А ти, ***. *** с ***!
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Преговорите за 7 блок в "Козлодуй" продължават" - да продължават ама предмета на преговорите вече е възстановяване на направените от Westinghouse разходи и може би неустойки. Поредните пари хвърлени на вятъра
14
2
 
14
 
! Отговори
Хуратз преди 9 години
.. новият блок би струвал 7,7 млрд... ХахахЙТова за 1 реактор:-) ай земи!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези от Хаус искат да си правят експерименти с нас все едно сме бели мишки. Ако гръмне новият им реактор тук им е през хурката, ако пък проработи ще се фукат и ще си правят реклама на наш гръб, а ние ще фосфорисцираме на тъмно, пфу!
12
0
 
17
 
! Отговори
до 21 преди 9 години
Не знам дали ти е известно, но не руснаците, а ние се каним от 30 години да строим Белене. Ние го замразихме през 1990-та, ние го размразихме през 2002-ра, ние го замразихме отново през 2013-та.
11
8
 
18
 
! Отговори
факт преди 9 години
Русия е станала държава от 3-тия свят,тя е спряла да се развива преди 30 години-Русия е единствената държава в света, която има пилотирани космически кораби и които доставят космонавти и астронавти до МКС. Американските Шатли се оказаха пълен провал и сега ръждясват някъде.Руснаците в момента са световна космическа сила.
10
2
 
5
 
! Отговори
жеко преди 9 години
оставете ги *** политици , така или иначе държава е за закриване а тея пари които управниците ги изкарват няма да могат спокойно да си ги харчат защото който прави бизнес с американците това означава да се страхува за живота си 24/7, умните политици правят така че да живеят в независима държава и да могат и те да харчат парите си спокойно , точно това е схемата на работа на всеки държавник
9
4
 
11
 
! Отговори
Жечев преди 9 години
Руските реактори били енергозависими...а краварските не били такива....!!!!!!
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"България е поставила условия Уестнгхаус да бъде инвеститор с дял от 49% в бъдещата мощност. Това обаче не се приема от американската компания, която предлага само да построи оборудването. Страната ни пък няма достатъчно средства, за да реализира заложеното в споразумението."Е кви преговори продължават, след като няма да инвестират, а ние няма да изкараме повече от 50% от сумата? Май не искат да признаят провала си.