Пак кръгом: Ремонтът по аутобаните до 1 юли

Премиерът твърди, че магистрати и журналисти взимат повече от него
61
Пак кръгом: Ремонтът по аутобаните до 1 юли
Снимка: БТА

Символично - в деня на Конституцията и юриста, кабинетът постави на масата искания за няколко промени в основния закон на държавата като условие за реална съдебна реформа.

С обичайната уговорка за ненамеса в работата на съда премиерът Бойко Борисов пак поиска от магистратите отговорност за взетите решения и се аргументира така: "Няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което има решение на съда и вместо да бъдат поканени тези съдии там и да дадат отговор защо са бутнали нашите решения и са разрешили строеж, трябва да отговаряме ние. Да кажат това не е дюна, така съм го видял, затова съм отсъдил", даде пример Борисов с горещата тема от последните дни за строителството на плажа "Корал".

Още по темата

Борисов съобщи, че ремонтите по магистралите ще са до 1 юли и ще продължат през септември. "Ще правим по 10 км ударно сега, ще оставим тежките ремонти от септември нататък, за да не се спекулира и по тази тема", коментира той летните ремонти по "Тракия" и "Хемус", които се очаква да затруднят доста трафика през лятото.

Премиерът разясни, че ако не се промени Конституцията, настоящият Висш съдебен съвет ще остане да действа още 2,5 години. Той заръчал партия по партия, да се обясняват предложенията в следващите две седмици след депутатската ваканция.

Според Борисов парите на никого не стигат, но съдебната система и ДАНС са много добре платени на фона на всички останали.

"Аз не знам някой да носи повече отговорност в тази държава днес от мен, а аз вземам сигурно два пъти или три пъти по-малко от хората в съдебната система", коментира той и допълни, че половината присъстващи на брифинга журналисти били по-високоплатени от него.

За предложенията за реформа премиерът е разговарял снощи с Радан Кънев от РБ, а днес сутринта с главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Колев. Намаляването на техните мандати не се обсъжда.

За двете квоти във ВСС Борисов съобщи съотношение 6:5, но от думите му не стана ясно кои ще са повече – съдиите или прокурорите. Премиерът подкрепи и предложението за публичност при вземането на решенията от Съвета.

"Разчитаме като общество да чукнат с чукчето и да дадат справедливост, защо да се крият зад решенията си", попита той и отново настоя магистратите да поемат отговорност за решенията си.

"Иначе какво излиза – само политиците сме виновни, а абсолютно независимите седят и гледат сеира ни в определи моменти. Не е честно и не е правилно", оплака се той.

Правосъдният министър Христо Иванов обясни, че предложението за разделяне на ВСС на две колегии е изключително важна стъпка, но тя не изчерпва съдебната реформа. Министърът посочи, че има ясна препоръка от ЕК, която отговаря и на общественото очакване ВСС да бъде реорганизиран, така че следващият да предизвиква по-голямо доверие.

Иванов заяви, че с по-краткия мандат на ВСС се цели "по-бързо кръвообращение" в процеса на вземане на решения в съдебната система. Министърът очаквал и дискусия за засилване на ролята на Инспектората към ВСС.

От думите му стана ясно, че се предвижда отчет на главния прокурор пред парламента веднъж годишно. Евентуалните промени в Конституцията трябва да минат на три гласувания в НС. Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова обяви, че кабинетът има амбиция преди края на новата парламентарна сесия те да минат поне на първо четене.

От думите на премиера Бойко Борисов пък стана ясно, че очаква депутатите от ГЕРБ да оттеглят своя законопроект за реформа в съда, след като има такъв на Министерския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
ааа преди 9 години
Тоя пак се ***
43
1
 
3
 
! Отговори
БЕРЕГЕ преди 9 години
КЪДЕТО И ДА ГО ТУРНЕТЕ НЕМИСЛЕЩИ НЕГОВИ ДРУГАРИ СЪТИКВЕНИЦИ - ВСЕ ЩЕ НИ ИЗЛОЖИ - И В ЕВРОПА И НА ХЪБА И ПРЕД ЛУВЪРА И ПРИ БАБУШКЕРА ЗОРЛЕМ БАВАЧКА МЕРКЕЛ И ПРИ ОБАМЧЕТО ОТ БАТСКА ХАМЕРИКА - ГОЛЯМ НА ВИЗИЯ МНОГОКРИЛ ГАРДЕРОБТ Е НО СИ Е ЗАЧАТИЕ ОТ ПРЕДИ ДАРВИН!
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този първобитник носел най-голямата отговорност в държавата?!?!? Добитъка е купил всичко, смазал всичко и кой смее да му търси отговорност за престъпленията? Всичко трае и *** колкото му се подхвърли. И огромна част от лапащите дълбоко ненавиждат питекантропуса защото той най-много граби а и простотията му е уникална. След 10 години от България и помен няма да има.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука има - тука нема.Променя мнението си по 10 пъти на ден, в зависимост от къде ще духне вятъра.Познахте ли го ?
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се ремонтират СТАРИ участъци от магистралите, отпреди 2009г. Така че, не ревете на аба ***. Единствено в Североизточна Бъ,лгария ремонтите са по-нови, но са правени от печално известните Инжстрой, Пътстрой и пр. варненски "...строй". А те строят и ремонтират БАВНО, но НЕКАЧЕСТВЕНО и за много пари Сега пак те ще лапнат заявките и резултатът ще е същият!
39
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До честитколкото и да се натягаш , фактите са си факти.Два пъти избиран за кмет , два пъти за премиер , теб освен за *** в нета за нещо избирали ли са те
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера Путин се оплака, че подчинените му получават повече от него, сега и нашичкия, да не чуе нещо, ревна и той. ***! И стига сте занимавали хората само с него!
37
1
 
9
 
! Отговори
честит преди 9 години
Искам да ги успокоя феновете на белокосата златка и кутевчетата , че Бойко ще избере и новия кмет на София и този на Бургас , Варна , Пловдив , ......------------------.... Ню Йорк, Токио, Кливлънд, Сидни, Париж, Берлин, Мюнхен, Марс, Плутон...ЦЯЛАТА СЛЪНЧЕВА ГАЛАКТИКА е на Него ! Не случайно му викат Тиквата-Слънце,Я вземи пий чаша студена вода. С 2 аулина
36
9
 
4
 
! Отговори
ДАМ преди 9 години
Искам да ги успокоя феновете на белокосата златка и кутевчетата , че Бойко ще избере и новия кмет на София и този на Бургас , Варна , Пловдив , ...... а и същото така ще посочи и кой ще бъде новия ви президент. С две думи ще спечели с лекота и следващите и последващите и ...... избориЛек ден
35
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И червените *** са излезли на припек да бранят въшката Орешарски и убиецът на деца Станишев!
34
4
 
11
 
! Отговори
честит преди 9 години
Ей Герберастията излезе да защитава Вожда. Верно има платени армии от интернет-башибузуци на герб : разни цецки, цацки и цицки , които по команда с гола гръд се втурват през глава да защитават Царя Слънце.Аз лично не съм се оплаквал от ремонитите смешници. Но е факт, че смешния ви лидер е СЛАБ И НЕПОСТОЯНЕН. Такава и ви е цялата партийка послушковци-несретковци, които лижат, лижат че иначе не могат сами да си намерят работа ако не е Вожда. Верно побеждавате, ама с все избори ви пада вота !!!
33
2
 
13
 
! Отговори
по кабеларките преди 9 години
Колкото и да се пъчи пожарникаря по кабеларките, каруцата България е трайно изостанала на всички възможни последни места в Европа.
32
0
 
7
 
! Отговори
Царя преди 9 години
Абе какво ще спирате, довършете ги веднъж завинаги, оправете и подбалканската, да се разпръсне потока...
31
11
 
6
 
! Отговори
ХАХА преди 9 години
Бойко не ги шашкай другарите с такива приказки,че ти е малка заплата,недей че сега ще излезят да обясняват че си имал 4 млрд и не могат да го приживеят,как си бил тиква,как от пожарникар си станал кмет на столицата и два пъти премиер на страната , как се срещаш постоянно с Оланд,Меркел,Саркози .. а умните другари бичат от 8 до 5 за 1000 лева и ръсат акъл по сайтовете колко недооценени са те и колко зле си ти. Дори *** има повече акъл от тях ,скача една година и сега 10000 евро взема на месец
30
3
 
11
 
! Отговори
Тарзан преди 9 години
Бойчо, стани журталист. Предаването ще се казва- В клетката на бистришкия тайгър Бо. Монолози с инакомислещи, бухалки, дуспи и такати, може и някоя фуга от ибрикчийте на Доганя. По 25 хилки на предаване, ако е сутрин и вечер, всеки ден, смятай кви пари ще направиш!
29
2
 
21
 
! Отговори
stanislav преди 9 години
Аутобаните?! Къде ги видяхте тия "аутобани"?
28
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Уууууууууууу аз ще ходя на море на 28 юни , да се спрат ремонтите от 27 юни а не от 1-ви юлиуууу и септември ще ходя на море , никакви ремонти да ремонтират от октомври ...Казах
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Честит 21:"Някой ще му обясни ли на този селски ДЕРЕК че той работи за нас , а не ние за него."За РАБОТА не знам, ама лапането си за него, спор няма :D
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иванов и Борисов са шампиони по ръст на шкембето.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Айде пак недоволни .....Вчера се начетохме на коментари , как можело в разгара на отпуските да се ремонтира ... днес пак недоволни , бил се съобразявал , променял си решенията Не почвай никакви ремонти и не прави нищо , вдигай пенсиите с по 5 лева , давай им по 40 лева за Коледа и чиста работа , не си усложнявай живота . В България с пълна сила важи правилото скатавай и нищо не прави за да не си виновен ...