Местни референдуми за шистовия газ иска БСП

Опасността в Добруджа да се появят сонди не е отминала
18 апр 2015 21:45, Александър Попов
38
Местни референдуми за шистовия газ иска БСП
Снимка: Булфото, архив

БСП ще инициира местни референдуми за шистовия газ, съобщи за намерението депутатът от "БСП лява България" професор Светла Бъчварова в Добрич. БСП организира днес в областния град дискусия под мотото "Истината за шистовия газ и истинските алтернативи в енергетиката", съобщи БТА.

Бъчварова допълни, че местни допитвания за проучване и добив на шистов газ трябва да се направят особено в райони, в които са заявени такива интереси като Шабла и Генерал Тошево и има потенциална опасност за земеделската земя.

Опасността в Добруджа да се появят сонди не е отминала, заяви на дискусията Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката в 86-ото правителство на страната.

Куюмджиев коментира, че отдавна е известно, че в Добруджа са едни от най-големите залежи на въглища в Европа, които за много десетилетия могат да осигурят енергийна независимост на страната, но никога не се е пристъпвало към експлоатация на ресурса поради опасност за екологията. По думите му по същата логика не трябва да се допуска и добивът на шистов газ.

Шистовият газ е същият "балон" като този с недвижимите имоти, който предизвика финансовата криза в света, и до няколко години ще се спука. Цената на шистовия газ изкуствено се поддържа ниска, а проекциите на газовите находища нарочно се завишават, коментира бившият заместник-министър.

Куюмджиев добави, че шистовият газ се използва като инструмент в геополитическите съревнования между САЩ и Русия.
 
Мораториумът върху проучването и добива на шистов газ трябва да се запази, заяви на дебата Синтия Недялкова, която е сред организаторите на подписки и протести да не се допуска фракинг в Добруджа. Екоактивистката изрази съмнение, че провеждането на местни референдуми може да бъде опорочено чрез купуването на гласове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: БСПшистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
БЕБО преди 9 години
ТОЗИ И ОЩЕ ДВА ВЪПРОСА :1. НАМАЛЯВАНЕ БРОЯ НА ДЕПУТАТИТЕ ОТ 240 НА 89 -ТОВА ОБЕЩА ПРЕДИ ДВЕ ГОДИНИ ПРОФ. ТОПЕНЧАРОВ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ БСП .2. ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБАТА НА ОРЪЖИЕ И ПРИБИРАНЕ НА ТАКОВА ОТ ХОРАТА В СРОК ДО ДВА МЕСЕЦА СЛЕД РЕФЕРЕНДУМА. КОЙТО СЕ ПРОТИВИ-ПЕТ ГОДИНИ В ЗАТВОРА !
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BSP E POCTI IZGORIALA PARTIA,SAMO S GLUPOSTI NI ZANIMAVAT.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГМО храни и Шистов газ и с България съвсем е свършено.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
трябва да си обикновен идиотза да наричаш геноцида демокрациято такова нещо по света няма - само в главите на българите
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бях писал че вие сте биологичен материал никому ненужени шистов газ ще се добива и каквото си поискат това ще добивет ние сме територия а не държавапълта с *** и *** управлявани от алчни мошеницивчера ми се пъчат че сме изнасяли мед зя белгияами идотчето навременто от тая мед добива злато и сребро при електролизатаа суга су изнася сурова- вадеха нашите 99.99 мед и имахме 3 завода за кабели и промводниции 6 завоза за електродвигатели това е - простииии простиии
14
4
 
4
 
! Отговори
добричлия преди 9 години
Добруджа вече 15 години има ГМО. Монсанто искат да владеят правата върху храната ни. Ние сме просто роби на корпурациите. Демокрация и свобода има , но тя е само за робовладелците. Напред роби с Боко Тиквона.
13
2
 
4
 
! Отговори
петър преди 9 години
Куюмджиев както обикновено лъже. Въглищата в Добруджа са много и от най-ценния,скъп вид-антрацитни.Това е известно от 100 години,но тези находища не се разработват не заради екология,почви,реколти и пр. Ако беше това,руснаците отдавна щяха да са изкопали и отнесли в всичко русия,както например многометалните руди в Родопите.Просто въглищата са на много голяма дълбочина на която не могат да се добиват .А това пък няма никаква връзка с шистовия газ,просто петата колона на русия отново е активирана
12
1
 
6
 
! Отговори
observer преди 9 години
--Знаете ли къде е проблемът ви другари от БСП.?ПРОБЛЕМЪТ ви са местните партийни величия които се самозабравиха в забогяването на гърба на всички останали.Искат всичко на всякаква цена.А бедния народ вижда и си дава сметка.Да си кажем право -бизнеса в БГ е във ваши ръце и ако толкова ви е еня за народа защо му плащате с жълти стотинки за труда.Ясно е че производителността е по ниска от тази в ЕС -примерно 35-40%.Защо тогава плащате по малко Нека някой да ми отговори.Божидар Данев примерно.....
11
2
 
7
 
! Отговори
observer преди 9 години
--Ало, Позитано , какво става, правите репетиция за изборите ли?Или просто искате да знаете колко сте останали.По малко отколкото мислите.Веете байрака на конгреса, но дали си давате сметка че звучите и изглеждате неубедително.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хотелите на Гергов, се намират в св.св. Константин и Елена. "Бивш" курортно-лечебен комплекс на ЦК на БКП. Най-хубавото кътче на курорта. Преди заграбване за номенклатурните удобства, там съществуваше диспансер за болни деца от туберкулоза, място избрано много, много отдавна, поради превъзходния въздушен климат. Сякаш Гергов е кучето, което пази собствеността в случай, че възкръсне номенклатурата. Иначе засега през лятото го ползват руснаци, не европейци, не американци.
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аман от продажни рубладжии!
8
1
 
6
 
! Отговори
на МОЯ вярвам преди 9 години
Царските офицери рязаха главите на комунистите.Комунистите - социалисти се съюзиха с царчето симеончо.КАК ТАКА? КАК ТАКА?И как стана така мили ми народе: ВЧЕРА комунист, днес АНТИ комунист?Справка: БСП, АБВ, ГЕРБ. На кого да вярвам?
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кога и бсп-то се продаде на запада?
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Манипулации и опити да си вдигат рейтинга. Със сигурност от техните среди има най-много нетърпеливи мераклии да забогатеят от шистовия газ, както вече главно техни хора забогатяха чрез строителния "балон", а други богатеят чрез "зелената" ел.енергия на солени цени. Ние (от бсп) сме срещу, обаче на практика първи нашите хора ще задупчат земята. Лицемери!
5
0
 
5
 
! Отговори
tsotsomanski53 преди 9 години
Само партиен референдум на "Позитано" 20 ще свърши работа! :D
4
10
 
19
 
! Отговори
Анатема преди 9 години
БСП като руска петта колона гледа никога в България да не се добива газ и петрол , да обезбългарява страната , за да може руснаци да заемат тези територии , БСП е най-вредната партия задно с филиала ДПС !!!
3
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП иска само едно:да краде!!!
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само че не е намаляла опасността ами дали вече и не дупчат ...
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия са стопроцентови ***!Ще направят референдум и ще го загубят! На тях да им поднесеш властта на тепсия, с шарена сол, пак ще я загубят!